Συστάσεις Bruegel με αναφορά στην Ελλάδα: Ανασχεδιασμός χρέους




Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες στην μάχη για την άνοδο του πληθωρισμού ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να αποφευχθεί μια νέα κρίση, υποστηρίζει το thin tank Bruegel στις συστάσεις του προς την νέα ηγεσία της ΕΕ, σύμφωνα με ανταπόκριση της Rebecca Christie από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU Needs Fiscal Policy in Bid to Raise Inflation: Bruegel». 

Στις συστάσεις τους προς την ΕΕ ο Guntram Wolff, διευθυντής του Bruegel, και ο Zsolt Darvas, ειδικός ερευνητής, σημειώνουν ότι ο πληθωρισμός πρέπει να προσεγγίσει το όριο του 2% και ότι η επίτευξη του στόχου αποκατάστασης των επιπέδων των τιμών δεν πρέπει να επαφίεται μόνο στην ΕΚΤ αλλά οφείλουν να αναλάβουν δράσεις τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Θα πρέπει να τεθεί αυτή η αναγκαιότητα με σαφήνεια και να στηριχθεί μια επεκτατική πολιτική» αναφέρουν οι ερευνητές συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί στους υπουργούς οικονομικών ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της θα αργήσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% και επομένως οι εθνικές πολιτικές για την φορολογία και τα εισοδήματα οφείλουν να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».

Η Γερμανία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες πρέπει να ενισχύσουν την εσωτερική κατανάλωση και να μειώσουν τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, υποστηρίζουν οι συγγραφείς προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι πολιτικές λιτότητας αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής οικονομικής στρατηγικής με την Γερμανία και τους συμμάχους της να δίνουν έμφαση στη μείωση του χρέους, σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Γερμανία που ζητούν μια πιο επεκτατική προσέγγιση.

Οι Wolff και Darvas σημείωσαν επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμασθεί από μια εκ νέου ανάδυση της κρίσης, ενώ στα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρεών, όπως αυτή που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα ως προϋπόθεση για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης. «Θα πρέπει ίσως να συνηγορήσετε για ανασχεδιασμό χρέους (debt reprofiling) ή ακόμη για αναδιάρθρωση εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και καθώς αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα χρειάζεται να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια για την μείωση των επιπτώσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα», σημειώνουν οι συγγραφείς.

http://www.bloomberg.com/news/2014-09-03/eu-needs-fiscal-policy-in-bid-to-raise-inflation-bruegel.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: