Σαμαράς με Ερντογάν και στη συνέχεια Ερντογάν με Ομπάμα




Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερτογάν κυριαρχεί σήμερα στην ατζέντα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά παρότι το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις σχέσεις με την Ρωσία δεν αφήνει ανεπηρέαστη την χώρα μας, γράφει ο συνάδελφος ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (www.protothema.gr).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συναδέλφου, η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τη νατοϊκή γραμμή για το θέμα της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση της Ρωσίας ακόμη και στην δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης για την ασφάλεια των χωρών της ανατολικής Ευρώπης αν και τάσσεται σαφώς υπέρ των προσπαθειών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ουκρανικό και την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της συμμαχίας με τη Μόσχα.

Η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν πραγματοποιείται στις 11:00 το πρωί τοπική ώρα και η ελληνική πλευρά είναι εξαιρετικά προσεκτική όσον αφορά στην θεματολογία της. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιορίζονται να λένε ότι την συνάντηση είχε ζητήσει ο κ. Ερντογάν και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει τις εθνικές θέσεις τόσο στα διμερή όσο και στο κυπριακό. Ωστόσο η συνάντηση γίνεται στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν από τα κατεχόμενα και ενώ στην Βουλή συζητείται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που διέπραξε η Τουρκία, θέμα το οποίο αποτελεί «casus belli» για την γείτονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους βασικούς λόγους που που καθυστερεί ενάμισι χρόνο τώρα το νομοσχέδιο είναι η παρασκηνιακή αντίδραση της Τουρκίας στην ανακίνηση της γενοκτονίας του μικρασιατικού ελληνισμού. Κυβερνητικό στέλεχος εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι η συνάντηση θα πάει καλά και ότι είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί επίσκεψη της τουρκικής κυβέρνησης στην Αθήνα σε ανταπόδοση της διακυβερνητικής που έγινε πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη. Φυσικά αυτό δεν αποκλείει κατά την συνήθη τουρκική τακτική ο κ. Ερντογάν να βάλλει και όλα τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την Θράκη και το τζαμί μέχρι την ΑΟΖ και τις εξελίξεις στο κυπριακό.

[Μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο νέος προεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Μπάρακ Ομπάμα. Θα ειναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τις 16 Μαίου του 2013 όταν στο Λευκό Οίκο διαφώνησαν για τον πόλεμο εναντίον του προέδρου της Συρίας. Ο κ. Ερντογάν απαίτησε χρήση αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, μία εισήγηση που απέρριψε ο κ. Ομπάμα. Από τότε οι σχέσεις τους δεν είναι καλές και δεν φαίνεται ότι θα βελτιωθούν μετά τη σημερινή συνάντηση.]

Χθες πρώτη ημέρα της Συνόδου ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της προσπαθειών για την σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν -που ήταν το ένα βασικό θέμα- ενώ έθεσε και το θέμα του κύματος μεταναστών ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας να περιφρουρήσει τα σύνορά της και να πάρει μέτρα για να το ανακόψει.

Εξ άλλου στην συνάντηση που είχε με τον κ. Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα ο κ. Σαμαράς έθεσε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητα. Ζήτησε δε από τον κ. Ράμα να παρέμβει προσωπικά για την εγγύηση των δικαιωμάτων και απέσπασε την υπόσχεση του ομολόγου του.

Θέμα με την προσφώνηση των Σκοπίων

Θέμα όμως για την ελληνική αντιπροσωπεία προκάλεσε η προσφώνηση από τον στρατιωτικό του ΝΑΤΟ του υπουργού εξωτερικών των Σκοπίων ως “υπουργού της Μακεδονίας”. Και αυτό παρότι στα επίσημα έγγραφα της συμμαχίας αποκαλείται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού αρχικά υποβάθμισε το θέμα αποδίδοντάς το σε αστοχία του αξιωματικού που έκανε την προσφώνηση. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διαφορετική άποψη και ανέβασε το θέμα εκφράζοντας  προφορικά την διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης ενώ διέρρευσε ότι θα θέσει και επισήμως το θέμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: