Ο Ερντογάν τηλεφωνήθηκε με τον Ομπάμα, είδε Μπάιντεν




Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε την Τουρκία για το έργο που επιτελεί στην υποδοχή των κούρδων προσφύγων από τη Συρία κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), κατά τη διάρκεια της σύντομης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους οι Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά την αντιμετώπιση «της απειλής που θέτει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Πηγές ανέφεραν στην ιστοσελίδα μας ότι το τηλεφώνημα προκλήθηκε από απαίτηση του κ. Ερντογάν, πριν από τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο κ. Ομπάμα προσπάθησε χωρίς επιτυχία ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο να λάβει μέρος με στρατιωτικά μέσα στο νέο πόλεμο της Ουάσιγκτον εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας η οποία έγινε από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ο αμερικανός πρόεδρος εξήρε το έργο των τουρκικών αρχών, που σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη ανταποκρίνονται στη «μαζική εισροή των προσφύγων που φτάνουν στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων δεκάδες χιλιάδες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και μόνο» όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Την περασμένη Τετάρτη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε σθεναρά το ρόλο της χώρας του στην αναζήτηση της “περιφερειακής ειρήνης” υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είχε φιλοξενήσει 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Η Άγκυρα μέχρι στιγμής εμφανίζεται απρόθυμη να συμμετάσχει στο διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που επιχειρεί κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Την Τρίτη, πάντως ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τον διεθνή συνασπισμό ανακοινώνοντας ότι η χώρα του μπορεί να παράσχει στρατιωτική ή επιμελητειακή υποστήριξη στην εκστρατεία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ-CNA Αννα Ανδρέου μετέδωσε τα εξής για τη συνάντηση Ερντογάν και Μπάιντεν:

Σκληρό παζάρι Ερντογάν για την βάση Ιντζιρλίκ με τον Μπάιντεν

Σκληρό παζάρι για την στρατιωτική βάση Ιντζιρλίκ στην Τουρκία αναμένεται να κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την συνάντησή τους ζητώντας ως αντάλλαγμα την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι έπειτα από την απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων της Τουρκίας ξεκίνησε μια `νέα περίοδος` κατά την οποία η Τουρκία μπορεί να λάβει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών. Οι ίδιες πηγές λένε ότι δεν πρόκειται για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας αλλά για εξέλιξη του ρόλου της.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Επισημαίνουν ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες που θα επιστρέψει στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν και θα γίνουν οι σχετικές αξιολογήσεις.

“Όλα έχουν εξελιχθεί πολύ γρήγορα. Το Σαββατοκύριακο απελευθερώθηκαν οι όμηροι. Στη συνέχεια ο Πρόεδρός μας ήρθε στην Νέα Υόρκη για τις συναντήσεις. Δεν υπήρξε χρόνος για να γίνει μια περιεκτική αξιολόγηση”, επεσήμαντε η ίδια πηγή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην συνάντηση με τον Μπάιντεν θα συζητηθούν τα βήματα που μπορεί να κάνει η Τουρκία αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη. Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέψει στην Άγκυρα θα ληφθούν οι αποφάσεις. Αυτό όμως που αναμένεται να γίνει είναι ο Τούρκος Πρόεδρος να θέσει το θέμα της χρήσης της βάσης Ιντζιρλίκ από τους συμμάχους για τις επιχειρήσεις των τζιχαντιστών και ως αντάλλαγμα να ζητήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Photo via the White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: