NY Times: Δεξαμενή για το ISIS η Τουρκία




Στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία ως προς την παροχή νεοσύλλεκτων μαχητών για το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), προβάλλει πρωτοσέλιδη ανταπόκριση από την Άγκυρα του Ceylan Yeginsu στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «ISIS Draws a Steady Stream of Recruits From Turkey».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι εκατοντάδες ξένοι μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εντάχθηκαν στην ομάδα του ISIS, ωστόσο μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές νεοσύλλεκτων είναι η γειτονική Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ με υπόγειο ρεύμα ισλαμικής δυσαρέσκειας.

Προβάλλεται επίσης η ισχυρή πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, αποσκοπώντας στην καλύτερη αστυνόμευση της – μήκους 560 μιλίων – μεθορίου με τη Συρία, τον έλεγχο της ροής ξένων μαχητών και τον αποκλεισμό του ISIS από πετρελαϊκές εξαγωγές.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο κ. Erdogan ανθίσταται στα αιτήματα να προβεί σε αποφασιστικά μέτρα κατά τις ισλαμικής οργάνωσης, επικαλούμενος την τύχη των 49 Τούρκων ομήρων που το ISIS έχει συλλάβει μετά την κατάληψη της Μοσούλης, τον περασμένο Ιούνιο. Επίσης, την περασμένη Πέμπτη, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει ανακοίνωση που δέσμευε έναν αριθμό περιφερειακών κρατών να λάβουν νέα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του ISIS, προκαλώντας έτσι την αγανάκτηση των Αμερικανών αξιωματούχων.

http://www.nytimes.com/2014/09/16/world/middleeast/turkey-is-a-steady-source-of-isis-recruits.html?_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: