Μόσχα στην Ε.Ε.: Υπονομεύετε την ειρηνική διαδικασία




H ρωσική διπλωματία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υπονομεύει τη διαδικασία με στόχο την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες των πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Μόσχα για την εμπλοκή της στην ουκρανική διένεξη.

«Μετά την εφαρμογή αυτού του μέτρου, η ΕΕ πρακτικά κάνει μία επιλογή εναντίον της διαδικασίας της ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, προσθέτοντας ότι «όλες οι υπεύθυνες δυνάμεις στην Ευρώπη» θα έπρεπε αντιθέτως να ενεργήσουν με στόχο να κατευνάσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Σήμερα οι Βρυξέλλες και οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση στους Ευρωπαίους πολίτες γιατί τους εκθέτουν στους κινδύνους της αντιπαράθεσης, της οικονομικής στασιμότητας και της ανεργίας».

«Δώστε επιτέλους στους ανθρώπους μία ευκαιρία για την ειρήνη» υπογραμμίζει το υπουργείο, την ώρα που οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2.700 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, χαρακτήρισε τις νέες αυτές κυρώσεις «ένα πολύ αρνητικό σήμα» και υπογράμμισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιβάλλει «ανταποδοτικά μέτρα».

«Οι κυρώσεις αυτές δεν έχουν μόνο μια πολιτική ή οικονομική έννοια, αντίκεινται στη στοιχειώδη λογική» υπογράμμισε ο Τσιζόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Μία κατάπαυση του πυρός βρίσκεται σε ισχύ στην ανατολική Ουκρανία. Και ακόμα και αν ορισμένες παραβιάσεις έχουν καταγραφθεί, αυτή η κατάπαυση του πυρός λειτουργεί (. . .). Μια κλιμάκωση των συγκρούσεων, για την οποία κάλεσε επανειλημμένα η ΕΕ, είναι δεδομένη».

«Δεν περιμένουμε τίποτα καλό (από αυτές τις κυρώσεις) και πιστεύω ότι η ΕΕ δεν πρέπει να περιμένει τίποτα το καλό από την πλευρά μας» προσέθεσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Η Ρωσία πάντως διαβεβαίωσε πως παραμένει προσηλωμένη να συμβάλει στην ειρήνευση στην Ουκρανία παρά τις νέες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Μόσχας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου.

«Παρά το γεγονός ότι η θέση της ΕΕ είναι μη εποικοδομητική, η Ρωσία θα συνεχίσει να καταβάλλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να συμβάλει στην ενίσχυση του υπάρχοντος ειρηνευτικού σχεδίου, όπως επίσης στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία συνολικά» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ολάντ προτίθεται να οργανώσει, μαζί με την Μέρκελ, νέα συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε έτοιμος να οργανώσει, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, «μία νέα σύνοδο με τους πρόεδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας» Πέτρο Ποροσένκο και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα με στόχο την εμπέδωση της κατάπαυσης του πυρός η συμφωνία για την οποία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το προεδρικό μέγαρο.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν νωρίτερα ο Ολάντ με τον Ποροσένκο.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας «επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ της 5ης Σεπτεμβρίου, ιδιαίτερα στο σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός, τον έλεγχο των συνόρων Ουκρανίας – Ρωσίας και την απελευθέρωση των ομήρων» επιβεβαίωσε η γαλλική προεδρία.

«Προκειμένου να παγιωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε τη διαθεσιμότητά του να οργανώσει, όταν έρθει η ώρα, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας, μια νέα συνάντηση με τους πρόεδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας» όπως ακριβώς εκείνη της Νορμανδίας, προσθέτει το προεδρικό μέγαρο, αναφερόμενο στη συνάντηση την 6η Ιουνίου μεταξύ του Ποροσένκο και του Πούτιν στο περιθώριο των εορτασμών της 70ής επετείου της απόβασης στη Νορμανδία.

Ο Ολάντ επίσης «διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα προσφέρει τη στήριξή της στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) με στόχο τον έλεγχο των συνόρων Ουκρανίας Ρωσίας».

«Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία του να συνεχιστεί ο εθνικός διάλογος, να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τον προσδιορισμό της μορφής τοπικής οργάνωσης στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας του Ντονμπάς» της βιομηχανικής περιοχής στην ανατολική Ουκρανία, προστίθεται στο δελτίο τύπου.

Την επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ομπάμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα προχωρήσουν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και δη σε τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα, σε απάντηση της «παρουσίας των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Τα μέτρα αυτά θα επιτείνουν την πολιτική απομόνωση της Ρωσίας, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν τα οικονομικά πλήγματα κατά της χώρας αυτής, ιδιαίτερα σε τομείς τους οποίους ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι συνεργάτες του θεωρούν σημαντικούς», δήλωσε ο Ομπάμα.

«Μαζί με την G7, τους ευρωπαίους εταίρους μας και τους άλλους συμμάχους μας, έχουμε καταστήσει σαφές πως είμαστε έτοιμοι να επιβάλλουμε νέα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας», είπε. «Αυτά τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της Ρωσίας που οδήγησαν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία».

«Εάν η Ρωσία εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της, οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να αποσυρθούν», δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Ομπάμα. «Εάν, αντίθετα, η Ρωσία συνεχίσει την επιθετική της τακτική και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξάλλου έκρινε ότι η απόφαση της ΕΕ για επιβολή νέων κυρώσεων σημαίνει πως αυτή τάσσεται εναντίον της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία.

«Η ΕΕ ουσιαστικά τάσσεται εναντίον μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση στην Ουκρανία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Τονίζεται ακόμη ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί τους εκθέτουν στον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης οικονομικής στασιμότητας και την απώλεια θέσεων εργασίας.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP – Φωτογραφία από την προσωπική ιστοσελίδα του Προέδρου Πούτιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: