Μεσόγειος: Μαρτυρίες σοκ από τους μετανάστες




Τη συγκλονιστική μαρτυρία δύο επιζώντων μεταναστών για τη βύθιση του πλοίου που μετέφερε περίπου 500 λαθρομετανάστες από το λιμάνι Νταμιέτα στην Αίγυπτο ανοικτά της Μεσογείου, προβάλλει ρεπορτάζ της Laura Smith-Spark στην ηλεκτρονική έκδοση του CNN με τίτλο «Laughing’ traffickers ram boat full migrants and kill 500, survivors say».

Συγκεκριμένα, δύο από τους επιζώντες, αμφότεροι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, δήλωσαν χθες στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και την ιταλική αστυνομία της Σικελίας για τις ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου, που προκάλεσαν οι ίδιοι οι δουλέμποροι με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων, όταν οι μετανάστες – που κατά τη διάρκεια του τετραήμερου ταξιδιού τους άλλαξαν αναγκαστικά τρεις φορές πλοιάριο – αρνήθηκαν να επιβιβαστούν εκ νέου σε μικρότερο σκάφος.

Η μαρτυρία των δύο Παλαιστινίων επιβεβαιώθηκε επίσης από αρκετούς άλλους επιζώντες, οι οποίοι εξετάστηκαν από τις ελληνικές αρχές στην Κρήτη, ανέφερε ο ΙΟΜ. Στο σχετικό ρεπορτάζ, αναφέρεται ακόμη ότι σύμφωνα με τον ΙΟΜ, έως χθες το πρωί, οι αρχές στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα επιβεβαίωσαν τη διάσωση 10 συνολικά μεταναστών, ενώ ανευρέθηκαν τρεις ακόμη σωροί.

http://www.cnn.com/2014/09/16/world/europe/europe-migrant-deaths/index.html?iref=allsearch

Τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο

Με αφορμή το τελευταίο ναυάγιο με θύματα 700 περίπου μετανάστες στα ανοιχτά της Μάλτας και της Λιβύης, η CHRISTIAN SCIENCE MONITOR εξετάζει την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη («700 Refugees Feared Dead in Mediterranean Boat Wreck»).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση, ο αριθμός των μεταναστών που πέθαναν διακινδυνεύοντας ένα επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης έχει ανέλθει στους 2.900 το 2014, ενώ περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ιταλικές ακτές (πρόκειται για περιπτώσεις που είναι γνωστές στις αρχές, συνεπώς το πραγματικό νούμερο ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο).

Η αύξηση των μεταναστών αντικατοπτρίζει την αναταραχή στη Λιβύη και τις ευρύτερες διενέξεις στη Συρία και το Ιράκ αλλά και γενικότερα στην Μέση Ανατολή και την Αφρική, που εξωθούν τους πολίτες των περιοχών αυτών στην επιβίβαση σε επισφαλή πλοιάρια λαθρομεταφορέων. Η τραγωδία δεν περιορίζεται στη Μεσόγειο, πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο. Ειδικά πάντως στη Μεσόγειο έχουν διασωθεί πάνω από 100.000 άνθρωποι από τον Ιανουάριο και μετά, σύμφωνα με τα Η.Ε.

Το τελευταίο ατύχημα στάθηκε αιτία για έκκληση της ηθοποιού και Πρέσβειρας καλής θελήσεως των Η.Ε. AngelinaJolie για παγκόσμια κινητοποίηση, αναφορικά με την μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου. Κάποιοι από τους 9 μόλις διασωθέντες των τελευταίων περιστατικών (Μάλτα, Λιβύη) μεταφέρθηκαν στην Κρήτη.

http://www.csmonitor.com/World/Latest-News-Wires/2014/0915/700-refugees-feared-dead-in-Mediterranean-boat-wrecks

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: