Κρίσιμο τεστ για την συγκυβέρνηση το Παρίσι




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Κρίσιμη για την κυβέρνηση,  τον Α. Σαμαρά και τον Ε. Βενιζέλο αναμένεται η επόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση της τρόικα στο Παρίσι με τους Έλληνες υπουργούς και τα αποτελέσματα της, που θα προκύψουν, προφανώς θα καθορίσουν τα όσα θα πει και τα όσα θα εξαγγείλει για φοροελαφρύνσεις ο Πρωθυπουργός το επόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ.

Παράλληλα  η ενδοκομματική ψυχρολουσία, που θα υποστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την παράλληλη εκδήλωση, που οργανώνει ο Γ. Παπανδρέου, για τον εορτασμό των 40 χρόνων της ίδρυσης του Κινήματος,  θα έχουν πολύ πιθανόν επιπτώσεις στην πορεία του σημερινού κυβερνητικού σχήματος.

Ο Α. Σαμαράς έχει διαμηνύσει σε πολιτικό επίπεδο στους δανειστές μας, ότι αποτελεί θέμα επιβίωσης για την κυβέρνηση η εξαγγελία φοροελαφρύνσεων τις οποίες οφείλει να αποδεχθεί η τρόικα, προκειμένου οι πολίτες να δουν απτά αποτελέσματα από την πολυδιαφημισμένη πορεία ανάκαμψης, που ακούνε, αλλά δεν την βλέπουν στην τσέπη τους.

Με αυτή την έννοια, κλείνοντας η εβδομάδα θα φανεί τι απέδωσε η πίεση Σαμαρά προς τους δανειστές μας. Παράλληλα οι παρουσίες βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ  την Δευτέρα, στο Ζάππειο Παπανδρέου, θα προσδιορίσει την αντοχή του εταίρου της ΝΔ, μια και ο Ε. Βενιζέλος έχει πολλούς από τους εναπομείναντες, που τον αμφισβητούν.

Ήδη ακούγονται έντονα τα σενάρια αποχώρησης του Ε. Βενιζέλου από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη του Α. Λοβέρδου στην ηγεσία του Κινήματος. Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος διεκδικεί για τον εαυτό του, σύμφωνα να αυτά τα σενάρια, τόσο την διατήρηση της  αντιπροεδρίας της κυβέρνησης,  όσο και του υπουργείου Εξωτερικών.

Θα κληρονομήσει με απλά λόγια  στον σημερινό υπουργό Παιδείας,  τα δυσθεώρητα χρέη του ΠΑΣΟΚ και τα μεγάλα προβλήματα ενότητας που υπάρχουν στο συρρικνωμένο σε μονοψήφιο ποσοστό πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα, που συγκέντρωνε την προτίμηση σχεδόν ενός στους δύο ψηφοφόρους.

Την ώρα που στον ελλαδικό χώρο συμβαίνουν αυτά, εις την αλλοδαπήν, ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, πίσω από κλειστές πόρτες, αξιωματούχοι του ΔΝΤ της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, επιχειρούν να λύσουν τη διαφορά τους για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού, επιμένουν ότι χρειάζεται γενναίο κούρεμα, άποψη που εκφράζεται από την εποχή Στρος Σκαν, με τους Ευρωπαίους να επιμένουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Αν οι απόψεις δεν συγκλίνουν, οι Ευρωπαίοι φέρονται αποφασισμένοι, θεωρώντας ότι έχουν ήδη αποκτήσει την σχετική τεχνογνωσία, να πληρώσουν το ελληνικό χρέος προς το ΔΝΤ, και να βγάλουν το Ταμείο από τη μέση, προκειμένου να χειριστούν το θέμα ενδοευρωπαϊκά.

Βεβαίως στη χώρα μας που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα,  το πολιτικό σύστημα περί άλλα τυρβάζει, μεταξύ των οποίων και το πρόσωπο που θα υποδειχθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μια συζήτηση άκαιρη αφού η θητεία του Κ. Παπούλια λήγει σε έξι μήνες, χρόνος πολύ μεγάλος στη διάρκεια του οποίου μπορούν να συμβούν πράματα και θάματα.

Όμως επειδή κατά την ελληνική πολιτική σκηνή, πρέπει τζόγος να γίνεται, το θέμα χρησιμοποιείται προκειμένου να διεξάγονται οι γνωστές βαρετές κοκορομαχίες στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Στην προκειμένη περίπτωση μπορούμε να αναφωνήσουμε ζητείται σοβαρότητα στην πολιτική σκηνή, όπως ο Διογένης αναζητούσε άνθρωπο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: