Τουρκία: Ουδείς πιστεύει την υπόθεση των ομήρων




Οι 49 Τούρκοι όμηροι του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) απελευθερώθηκαν. Είχαν συλληφθεί από τους τζιχαντιστές, στις 11 Ιουλίου, όταν κατέλαβαν τη Μοσούλη. Η επιχείρηση απελευθέρωσής τους, που εκτελέστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, πιστώθηκε στη ΜΙΤ. Είναι όμως έτσι;

Η επίσημη τουρκική εκδοχή εμμένει στην άποψη αυτή. Οι Τούρκοι μάλιστα άφησαν να διαρρεύσουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση εκτελέστηκε από τη ΜΙΤ, συντονισμένη από το πρωθυπουργικό γραφείο του Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Η ΜΙΤ γνώριζε ότι οι όμηροι κρατούνταν, όλοι μαζί, στη Μοσούλη. Όλο το διάστημα της ομηρείας τους παρακολουθούσε την κατάστασή τους, τόσο μέσω πρακτόρων, όσο και μέσω μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Υπήρξαν τρία σχέδια για την απελευθέρωση των ομήρων που προέβλεπαν, αντίστοιχα, τη βίαιη ενέργεια προς απελευθέρωσή τους, την καταβολή λύτρων στο ΙΚ, ή τη διαπραγμάτευση με το ΙΚ προς απελευθέρωσή τους. Η ΜΙΤ διατηρούσε στενές επαφές με το ΙΚ, ειδικά στην περιοχή της Μοσούλης. Τελικά, αποφασίστηκε η συνδιαλλαγή με το ΙΚ, με τη βοήθεια σουνιτικών φυλών, της περιοχής, που διατηρούν στενές σχέσεις με την Τουρκία, εδώ και δεκαετίες.

Η επίσημη τουρκική ανακοίνωση λέει ότι η επιχείρηση εκτελέστηκε εξ’ ολοκλήρου από Τούρκους, χωρίς να υπάρξουν απώλειες, εκατέρωθεν, ενώ δεν κάνει λόγο για λύτρα. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον «χαλίφη» του ΙΚ, η απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων έγινε κατόπιν προσωπικής του εντολής, ως αντάλλαγμα της τουρκικής άρνησης να συμμετάσχει ενεργά στην εναντίον του ΙΚ επίθεση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι όμηροι μεταφέρθηκαν το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου από τη Μοσούλη στη Ράκα της Συρίας. Από εκεί μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, μέσω του συνοριακού περάσματος του Ατσκαλέ, 60 χλμ. δυτικότερα.

Το ερώτημα πάντως που προκύπτει, ανεξάρτητα από τον τρόπο διάσωσης των ομήρων, είναι: Γιατί τώρα. Γιατί το ΙΚ πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τον άσο που κρατούσε στο μανίκι του κατά της Τουρκίας, την στιγμή που οι ΗΠΑ σχηματίζουν μια ευρεία συμμαχία εναντίον του, πιέζοντας και την Τουρκία να συμμετάσχει ενεργά.

Δύο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Η πρώτη έχει ως βάση την αλλαγή στο ισοζύγιο ισχύος, στην περιοχή της Μοσούλης, που έχει επιτευχθεί, ήδη, από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με την ΜΙΤ οι Αμερικανοί έχουν ήδη διαταράξει σημαντικά την επικοινωνία μεταξύ των πόλεων-σημείων στηρίγματος του ΙΚ της Μοσούλης, της Φαλούτζα, της Ράκα και του Τικρίτ.

Στη Μοσούλη το ΙΚ έχει αποτραβήξει τις δυνάμεις του στα ενδότερα. Το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία στις σουνιτικές φυλές να υποστηρίξουν τους Τούρκους, οι οποίες, ναι μεν υποστηρίζουν το ΙΚ, αλλά επιθυμούσαν την απελευθέρωση των ομήρων για να διατηρήσουν τις καλές τους σχέσεις με την Τουρκία.

Η δεύτερη υπόθεση έχει να κάνει με τη μεταστροφή του ΙΚ από την πολιτική των δημόσιων αποκεφαλισμών, σε μια πιο ήπια γραμμή, την οποία σηματοδοτεί η απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων, ώστε να κερδίσουν και τους μετριοπαθείς σουνίτες. Στην ίδια την Τουρκία ήδη έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ Στρατού και ΜΙΤ, καθώς αμφότεροι διεκδικούν την πατρότητα της επιτυχίας.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα. Γιατί, αν και οι όμηροι κρατούνταν στη Μοσούλη, δεν παραδόθηκαν στους Κούρδους, που βρίσκονται πλέον, μόλις 30 χλμ. μακριά από την πόλη, αλλά μεταφέρθηκαν στη Ράκα, 320 χλμ. μακριά, για να καταλήξουν στην Τουρκία; Η προφανής απάντηση είναι ότι οι Τούρκοι δεν επιθυμούσαν κουρδική εμπλοκή και υφαρπαγή της «δόξας». Μια δεύτερη απάντηση, πιθανώς, να έχει να κάνει με την αντιπάθεια των σουνιτών έναντι των Κούρδων.

Σε κάθε περίπτωση οι όμηροι απελευθερώθηκαν. Και τώρα τι θα κάνει η Τουρκία; Θα συμμετάσχει στην αμερικανική συμμαχία κατά του ΙΚ; Όχι τυχαία Τούρκος βουλευτής έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι οι Αμερικανοί, για την ακρίβεια η CIA, οργάνωσε την απελευθέρωση των ομήρων για να μην έχει άλλη δικαιολογία η Τουρκία για τη μη συμμετοχή της στον κατά του ΙΚ συνασπισμό. Μια ακόμα τουρκική θεωρία συνομωσίας; Πιθανό. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το βασικό πρόσκομμα που επικαλείτο η Τουρκία δεν υφίσταται πια. Άλλωστε στην εν λόγω θεωρία συνομωσίας αναφέρθηκε, όχι ένας τυχαίος άνθρωπος, αλλά ένας βουλευτής.

ΤουMetin Turcan
ΠΗΓΗ:
www.al-monitor.com – www.defence-point.gr
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: