Γερμανία-Γαλλία προωθούν πρόγραμμα επενδύσεων




Η Γερμανία και η Γαλλία είναι αποφασισμένες να προβούν στο πρώτο βήμα προς ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, στην προσπάθειά τους να αμβλύνουν τις διαφορές και να στηρίξουν την ανάπτυξη, χωρίς να καταφύγουν σε δαπάνες στήριξης της οικονομίας, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με ανταπόκριση των Brian Parkin (Βερολίνο), Helene Fouquet (Παρίσι) και Birgit Jennen (Βερολίνο) στο BLOOMBERG με τίτλο «German-French Push Said to Advance EU Investment Program».

Οι προστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα για δάνεια προς τις επιχειρήσεις, στοχεύουν να ανοίξουν το δρόμο για ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 300 δις ευρώ, του οποίου οι κατευθυντήριες γραμμές τέθηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τρεις κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ευρωζώνης που ζήτησαν τη διατήρηση της ανωνυμίας τους. Η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία στη συνάντηση των υπουργών οικονομίας στο Μιλάνο, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Με την πρωτοβουλία αυτή η Γερμανία επιχειρεί να στρέψει τη συζήτηση από τη λιτότητα, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες της ΕΚΤ να παρακινήσει τις κυβερνήσεις σε δράσεις για την καταπολέμηση του χαμηλού πληθωρισμού και της ασθενούς οικονομικής προοπτικής. Αποσκοπεί επίσης να αποτρέψει τον πρόεδρο της ΕΚΤ, MarioDraghi, στο να προβεί στην αγορά κρατικών ομολόγων και τίτλων προερχόμενων από τιτλοποίηση με στόχο την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, καθώς η κίνηση αυτή προκαλεί ανησυχία στη Γερμανία.

Καθώς η Άγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στα δημοσιονομικά κίνητρα, η γερμανική στήριξη στο σχέδιο επενδύσεων απαιτεί την αποφυγή δεσμεύσεων για την παροχή ρευστότητας, όπως και για την όποια πρόταση να μειωθεί η πίεση προς τη Γαλλία και την Ιταλία σχετικά με την προσπάθεια να καταστούν οι οικονομίες τους πιο ανταγωνιστικές, δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.

Ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν είναι διατεθειμένες να παράσχουν κρατικές εγγυήσεις για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων που ανακοίνωσε ο MarioDraghi την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το σχέδιο εγγράφου που έχει στην κατοχή του το BloombergNews.

http://www.bloomberg.com/news/2014-09-08/german-french-push-said-to-advance-eu-investment-program.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: