Εκρήξεις στο Ντόνετσκ πριν στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία




Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν βόρεια της πόλης Ντονέτσκ μερικά λεπτά αφότου η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες τέθηκε σε ισχύ, στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Οπως μεταδίδει ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς από την περιοχή, δύο αντάρτες οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν είπαν πάντως στο πρακτορείο ότι έχουν λάβει τη διαταγή να παύσουν πυρ.

Σύμφωνα επίσης με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στη Μαριούπολη οι εχθροπραξίες σταμάτησαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εκεχειρία.

Από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι οι αιχμάλωτοι πιθανόν θα αρχίσουν να απελευθερώνονται αύριο Σάββατο βάσει της συμφωνίας για την κήρυξη εκεχειρίας.

Σύμφωνα με μια πηγή που είναι σε γνώση του περιεχομένου της συμφωνίας αυτής, συμπεριλαμβάνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων, την παραμονή των δυνάμεων των δύο πλευρών στις θέσεις όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή και την επαλήθευση της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το NATO εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας» για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο καλωσόρισε τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως ελπίζει να εφαρμοστεί «όρο προς όρο».

Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».

Ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών δήλωσαν πάντως ότι η συμφωνία εκεχειρίας δεν αναιρεί την πρόθεση τους να προχωρήσει η απόσχιση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Συμφώνησαν για εκεχειρία» Ουκρανία και φιλορώσοι αυτονομιστές

Συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός η ουκρανική κυβέρνηση και οι φιλορώσοι αυτονομιστές, κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιβεβαίωσε, με ανάρτησή του στο twitter, ότι οι απεσταλμένοι στο Μινσκ συνήψαν μια συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγη ώρα. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Αμέσως μετά όμως ο Ποροσένκο έκανε γνωστό πως δίνει διαταγή στις ουκρανικές δυνάμεις να παύσουν πυρ από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «αποτελεσματική διεθνής εποπτεία» της τήρησης της εκεχειρίας, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον μηχανισμό ελέγχου που επιθυμεί. Επέμεινε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι δεν είναι» για να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Ο Σερχίι Ταρούτα, κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ —όπου μαίνονταν μάχες νωρίτερα σήμερα— επιβεβαίωσε επίσης ότι υπεγράφη συμφωνία και πρόσθεσε ότι αναμένει να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειές της.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι το σχέδιο ειρήνευσης πρέπει να έχει τρία βασικά στοιχεία: την κήρυξη μιας εκεχειρίας, την αποχώρηση των «ρωσικών δυνάμεων και των Ρώσων κακοποιών και τρομοκρατών» και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιβεβαίωσε ότι συνήφθη συμφωνία εκεχειρίας. Υπεγράφη ένα πρωτόκολλο το οποίο κηρύσσει εκεχειρία από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, δήλωσε η Χάιντι Ταλιαβίνι, μια αντιπρόσωπος του Οργανισμού στις συνομιλίες της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ.

Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (ΛΔΝ) ανακοίνωσε επίσης την κήρυξη εκεχειρίας με την υπογραφή του πρωτοκόλλου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας μέσω twitter.

Όμως ένας ηγέτης των αυτονομιστών, ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, είπε πως η εκεχειρία αυτή δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία:

«Η εκεχειρία δεν σημαίνει ότι τερματίζεται η πολιτική μας για την απόσχιση» από την Ουκρανία, είπε ο Πλοτνίτσκι στους δημοσιογράφους.

Αν τηρηθεί η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, μπορούμε να αποφύγουμε τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, δήλωσε από την Ουαλία, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ την συμφωνία για εκεχειρία, χαιρέτισε και το Κρεμλίνο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα παρακολουθηθεί στενά η εφαρμογή της.

ΠΗΓΗ: www.amna.gr, www.ethnos.gr – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: