Ερευνα για την “εισβολή” στο Λευκό Οίκο




Ένας άνδρας πήδηξε πάνω από το φράκτη του Λευκού Οίκου και έφτασε μέχρι τις μπροστινές θύρες του προεδρικού μεγάρου πριν συλληφθεί χθες, Παρασκευή, προκαλώντας την εκκένωση τμήματος του συγκροτήματος λίγο αφού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε αναχωρήσει για το σαββατοκύριακο.

Ο Όμαρ Τζ. Γκονζάλες, ένας 42χρονος λευκός από το Τέξας, πέρασε στο εσωτερικό του περιβόλου του Λευκού Οίκου στις 7:20 (τοπική ώρα, σήμερα στις 02:20 ώρα Ελλάδας), δήλωσε εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας. Ο Γκονζάλες αγνόησε τις εντολές να σταματήσει και τελικά συνελήφθη άοπλος αφού είχε μόλις περάσει τη Νορθ Πόρτικο, μία από τις κύριες εισόδους του Λευκού Οίκου.

Το γεγονός ότι ο εισβολέας μπόρεσε να προχωρήσει τόσο πολύ πριν συλληφθεί είναι πολύ ασυνήθιστο για ένα συγκρότημα που φρουρείται αυστηρά από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας και ελεύθερους σκοπευτές. Συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε γειτονικό νοσοκομείο για να εκτιμηθεί η κατάστασή του.

“Η Μυστική Υπηρεσία θα επανεξετάσει την απάντηση για να εξασφαλίσει ότι ακολουθήθηκε το σωστό πρωτόκολλο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Εντ Ντόνοβαν.

Ο Ντόνοβαν υπογράμμισε πως το γεγονός ότι ο Γκονζάλες κατάφερε να φθάσει στις θυρες “δεν είναι αποδεκτό για μας και θα εξετασθεί επισταμένα”.

Ο Ομπάμα και οι κόρες του είχαν αναχωρήσει νωρίτερα από το Λευκό Οίκο με το ελικόπτερο Μαρίν Ουάν για το Καμπ Ντέιβιντ, την προεδρική εξοχική κατοικία στο γειτονικό Μέριλαντ.

Στο Λευκό Οίκο δεν βρισκόταν ούτε η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, καθώς είχε μεταβεί νωρίτερα στο Καμπ Ντέιβιντ, δήλωσε μια εκπρόσωπος.

Στη διάρκεια της εισβολής, ένοπλοι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας έσπευσαν στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου και διέταξαν τους δημοσιογράφους και τα μέλη του προσωπικού να την εγκαταλείψουν.

Αργότερα επετράπη στο προσωπικό και τους δημοσιογράφους να επιστρέψουν, αλλά ένας μερικός αποκλεισμός της βορειοδυτικής πλευράς του κτιρίου παρέμεινε σε ισχύ για λίγες ώρες.

Βίντεο εικονίζουν τον εισβολέα να τρέχει στο γρασίδι του Λευκού Οίκου κατευθυθνόμενος προς την προεδρική κατοικία.

OBAMA-FAMILY02-19SEPTEMBER2014

Εκκενώθηκε ο Λευκός Οίκος για μισή ώρα…

Περίπου μισή ώρα κράτησε η εκκένωση τμήματος του Λευκού Οίκου από το προσωπικό και τους παρόντες δημοσιογράφους καθώς η μυστική υπηρεσία του αμερικανικού προεδρικού μεγάρου διέταξε την λήξη του συναγερμού που προκλήθηκε από την εισβολή ενός αγνώστου εντός του εξωτερικού χώρου του συγκροτήματος όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ένας εκ των στελεχών της μυστικής υπηρεσία του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι η κατάσταση συναγερμού προκλήθηκε εξ αιτίας ενός εισβολέα ο οποίος πήδηξε πάνω από το φράχτη του Λευκού Οίκου και βρέθηκε μέσα στον προαύλιο χώρο.

Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για το συμβάν παρά μόνο ότι ο συναγερμός έληξε και το προσωπικό του Λευκού Οίκου όπως και οι δημοσιογράφοι επέστρεψαν στο κτίριο μετά από περίπου μισή ώρα αναστάτωσης.

Το περιστατικό που δημιούργησε ανησυχία έγινε ενώ ο αμερικανός πρόεδρος μόλις είχε επιβιβαστεί στο ελικόπτερο Marine One αναχωρώντας με κατεύθυνση το προεδρικό καταφύγιο στο Καμπ Ντέιβιντ.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Photo 2: President Barack Obama listens through a door in the Green Room of the White House as Lilly Jay relates her experience as a sexual assault survivor during the launch of the “It’s On Us” campaign, a new public awareness and action campaign designed to prevent sexual assault at colleges and universities, in the East Room, Sept. 19, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)

PHOTO2: President Obama, followed by daughters Malia and Sasha and an unidentified guest, leaves the White House. (Andrew Harrer/Pool/EPA) 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: