Φύγετε αν θέλετε απαντά το ΔΝΤ… – Βενιζέλος: Οχι ακόμη




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ορθάνοικτο άφησε το θέμα της εξόδου της Ελλάδας –εφόσον αυτή το επιθυμεί- από το Πρόγραμμα του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος υπενθύμισε ότι το Μνημόνιο «είναι σχεδιασμένο να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016». Σε μία άλλη εξέλιξη ανέφερε ότι στην νέα επιθεώρηση του Ελληνικού Προγράμματος τα «κόκκινα δάνεια» θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. (Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και δημοσιεύονται στο τέλος του κειμένου).

Ο κ. Ράις απέκλεισε ότι «η πρόωρη λήξη του προγράμματος δεν αποτελεί θέμα συζήτησης στις συναντήσεις που θα αρχίσουν στο τέλος του μήνα» και τόνισε πως δεν έχει φτάσει ακόμα στο ΔΝΤ σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» το Ταμείο είναι πάντα έτοιμο να αντιμετωπίσει αίτημα από χώρες-μέλη για απεμπλοκή από τα προγράμματά του και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως συμβαίνει πάντα, έχουν γίνει «ασκήσεις» για να αντιμετωπιστεί άμεσα το αίτημά της.

Ο κ. Ράις εξήγησε στο «Ε» ότι «τα δανειακά προγράμματα του Ταμείου καταρτίζονται σε εθελοντική βάση» και πρόσθεσε ότι είναι οι χώρες που προσκαλούν το ΔΝΤ όταν εκείνες το έχουν ανάγκη. Υπογράμμισε «όταν η οικονομική και τεχνική βοήθεια του Ταμείου δεν είναι πλέον αναγκαία», οι κυβερνήσεις ζητούν τη διακοπή των Προγραμμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ θα είναι ο Ρίσι Γκογιάλ, όχι ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με όλα τα προγράμματα. Ο τελευταίος, εάν απαιτηθεί, θα ταξιδεύσει στην Αθήνα ιδιαίτερα εάν σημειωθούν προβλήματα. Ο κ. Γκογιάλ θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα στις 30 Σεπτεμβρίου και όπως είπε ο κ. Ράις «μια πλήρης διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, αργότερα το Φθινόπωρο». Αυτό σημαίνει ότι η επιθεώρηση δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με τις δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ για τις απειλές εναντίον της από μίλησε για τους Ελληνες φοροφυγάδες, ο εκπρόσωπος μας είπε ότι στο ΔΝΤ έφτασε το γράμμα του υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδας και τόνισε ότι οι απειλές αυτές εκφράστηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων πριν από μερικά χρόνια. Αυτό, σημείωσε, οδήγησε σε ενίσχυση της ασφάλειας της κ. Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, τα βασικά σημεία των συζητήσεων στη νέα αξιολόγηση θα είναι η κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2015 και τα «κόκκινα» δάνεια. Οπως είπε ο εκπρόσωπος για τα θέματα αυτά έχει γίνει σημαντική τεχνική προετοιμασία. Το «Ε» πληροφορήθηκε ότι υπάρχει σκέψης ειδικής συνάντησης για τα «κόκκινα δάνεια».

Απαντώντας σε ερώτημα του «Ε» για τον αναβαλλόμενο φόρο και για  κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ο εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα θα εξεταστεί κατά την αξιολόγηση»…

Σε άλλο ερώτημα του «Ε» για τον αν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη της το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ράις απάντησε ότι «επιδίωξη μας είναι να γίνει το καλύτερο δυνατό» σε συνεργασία πάντα με την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό –όπως τόνισε- ο λαός της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης το συντομότερο δυνατό. «Σε κάποιους τομείς είδαμε πρόοδο» είπε και πρόσθεσε ότι «η έμφαση δίνεται στη νέα αξιολόγηση».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η συνάντηση του Βερολίνου ήταν ένα «σημαντικό πρώτο βήμα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συνομιλίες του Αντ. Σαμαρά με την Άγγελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Νέα Υόρκη.

«Με βάση την ενημέρωση που έχω από τον πρωθυπουργό, θεωρώ ότι η συνάντηση του Βερολίνου με την κ. Μέρκελ ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα γιατί, όπως γνωρίζετε, κινούμαστε παράλληλα σε δύο επίπεδα, στο τυπικό καθιερωμένο επίπεδο της τρόικας, αλλά και σε ένα υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα, τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και που πρέπει να οργανώσουμε την εποχή μετά το μνημόνιο, την εποχή μετά την τρόικα, την εποχή της επανόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, όχι στην κανονικότητα του παρελθόντος, αλλά στην κανονικότητα του μέλλοντος, σε μια Ελλάδα η οποία είναι αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην ΕΕ και μέσα στην ευρωζώνη» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Επισήμανε, επίσης, ότι έχει μιλήσει πολλές φορές «για την ανάγκη να φύγουμε από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικας, γιατί τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες πάγιες διαδικασίες της ΕΕ, μέσα από μηχανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ESM, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην καρδιά της ευρωζώνης ήταν κάτι έκτακτο και παροδικό, δεν μπορεί να συνεχίζεται δια μακρόν».

Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε σήμερα (χθες) ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμη η αποχώρηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος είπε: «δεν έχει ζητηθεί και φυσικά δεν έχει ζητηθεί, διότι ακόμη βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Και για να το ζητήσουμε αυτό, πρέπει να έχουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και δικαιούμαστε να έχουμε στήριξη για όλα, όχι μόνο για το συγκεκριμένο. Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει ακόμη τα αιτήματά μας, διότι έχουμε επιτεύγματα. Σας θυμίζω ότι το κρίσιμο κριτήριο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει. Επίσης, είναι προφανές ότι πέρα από τα δημοσιονομικά επιτεύγματα υπάρχουν διαρθρωτικά επιτεύγματα».

Και κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: «Βεβαίως, πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα και ο ελληνικός λαός θέλει ένα καλό ευρωπαϊκό κράτος, θέλει καλή δημόσια διοίκηση, καλή εκπαίδευση, καλή δικαιοσύνη, αλλά μην ξεχνάμε τι έχει γίνει ως τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, σε μεγάλους τομείς όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και, βέβαια, μιλάω για το θέμα αυτό γιατί πρώτο μας μέλημα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επενδυτικό περιβάλλον και χωρίς μια πραγματική οικονομία η οποία κινείται με αισιοδοξία και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: