Χρήση ειδικού ρομπότ για το ναυάγιο Αντικυθήρων




Τη χρήση ειδικού ρομποτικού σκαφάνδρου στην περαιτέρω εξερεύνηση του ναυαγίου των Αντικυθήρων, από όπου προήλθε ο γνωστός Μηχανισμός των Αντικυθήρων, πραγματεύεται δημοσίευμα στην CHRISTIAN SCIENCE MONITOR («Archaeologists Use Robot Exoskeleton to Explore Ancient Greek Shipwreck»).

Σε συνεργασία με το Woods Hole Oceanographic Institute της Μασαχουσέτης, η Ελληνική Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων θα διεξάγει περαιτέρω εξερεύνηση του ναυαγίου κάνοντας χρήση του σκαφάνδρου (κατασκευής καναδικής εταιρείας) που προφυλάσσει από την απότομη αποσυμπίεση (γνωστή και ως ασθένεια των δυτών), εκτιμώντας ότι υπάρχουν ανεξερεύνητοι αρχαιολογικοί θησαυροί, καθώς πιστεύεται πως το πλοίο μετέφερε λάφυρα από την Ελλάδα στη Ρώμη.

Το ναυάγιο χρονολογείται στον 1ο αι. π.Χ. ενώ το φορτίο του έως και τον 4ο αι. π.Χ. Οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να εξερευνήσουν και παρακείμενο ναυάγιο πλοίου που θεωρείται συνοδευτικό του αρχικού, καθώς και την ευρύτερη περιοχή πλησίον υποθαλάσσιου βράχου, ενώ την πρόοδο του εγχειρήματος μπορεί να παρακολουθήσει κανείς διαδικτυακά.

http://www.csmonitor.com/Science/2014/0917/Archaeologists-use-robot-exoskeleton-to-explore-Ancient-Greek-shipwreck-video

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: