Το λάδι των δανειοληπτών και τα γραβατωμένα λαμόγια




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Σήμερα θα παρουσιασθεί στο σύνολο του το πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης, που θα συνοδεύει το πολύκροτο και πολυσυζητημένο νομοσχέδιο εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων. Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με τα κόμματα, καλύτερα είναι να σχολιαστεί το ακριβές περιεχόμενο και όχι οι εντυπώσεις ή οι σκοπιμότητες. Ακόμη και με τα όσα έχουν διαρρεύσει, δεν μπορεί να υπάρχει συνολική εικόνα, καθώς ενδεχομένως να λείπουν κομμάτια από το παζλ. Σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται από το άγχος των πολιτικών να έχουν πρωτιά στην ατάκα και να σέρνουν πρώτοι το χορό των θορυβοποιών, τα χαρτιά που μοιράζονται είναι λίγο-πολύ σημαδεμένα. Προβλέψιμοι είναι περισσότεροι από αυτούς.

Εν αναμονή, λοιπόν, των σημερινών ανακοινώσεων, μετά τη σύνοδο του υπουργικού που θα συνέλθει στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, είναι μάλλον ώρα να κριθούν συμπεριφορές και νοοτροπίες.

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να υιοθετηθεί το πολύκροτο νομοσχέδιο επιχείρησε να διορθώσει μια σειρά από στρεβλώσεις που είχαν επιβληθεί από το αχαλίνωτο τραπεζικό σύστημα σε βάρος των δανειοληπτών. Αυτό που ονομάστηκε «καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών», δεν ισχύει τους τελευταίους μήνες αλλά διαχρονικά. Έκπαλαι οι τράπεζες, με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων, επέβαλε διάφορα χαράτσια στους δανειολήπτες. Κοντολογίς για να τους παραχωρηθεί ένα δάνειο, τους έβγαζε το λάδι και τους στέγνωνε την τσέπη. Τόσα χρόνια, κυβερνήσεις και κοινοβούλιο, οργανωμένοι φορείς, δεν αντιδρούσαν. Έχοντας προφανώς κάποιο όφελος, που μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί είτε είναι υποψιασμένος είτε όχι, όλες αυτές οι στρεβλώσεις κρύβονταν για χρόνια κάτω από το χαλί. Και οι τράπεζες στοίβαζαν και τα γραβωμένα λαμόγια εισέπρατταν. Μαζί και οι παρακοιμώμενοι πολιτικοί( και κόμματα). Σήμερα το θέμα εγείρεται για πρώτη φορά με στόχο, προφανώς,  για να αντιμετωπισθεί. Είτε γιατί έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι είτε επειδή πρέπει να δοθούν κι άλλα «καλά κίνητρα» για να περάσει το νομοσχέδιο. Κάποτε οι σκοπιμότητες «αγιάζουν τα μέσα», έστω και μετά το μπαϊράμι.

Τόσα χρόνια κανείς δεν έβλεπε παρανομίες. Ο στρουθοκαμιλισμός ισοδυναμεί με συνενοχή. Η διαπλοκή και οι υπόγειες συναλλαγές συνιστούν ενοχή.

Στη μεγάλη εικόνα, ένοχοι και συνένοχοι πορεύονται μαζί. Οι τέως κινούνται με την ασφάλεια ότι είναι έξω από το χορό. Οι νυν αλληθωρίζουν μπροστά σε μονόδρομους. Τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα. Τώρα… φωτιά στα μπατζάκια τους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: