Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν- ΚλοντΓιούνγκερ, έχει καταγράψει στο μπλοκάκι των σημειώσεων του το αίτημα δυο κυβερνήσεων, κρατών-μελών, της Ελλάδος και της Κύπρου, για ουσιαστική εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό. Οι προχθεσινές συζητήσεις που είχε ο κ. Γιούγκερ στην Αθήνα διεξήχθηκαν επί ενός θέματος που είχε ήδη τεθεί ενώπιον του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Κύπριος Πρόεδρος θα δώσει, όπως πληροφορούμαστε, συνέχεια στο θέμα, όταν θα συναντήσει τον Ζαν- Κλοντ Γιούγκερ, στις 30 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου αρχηγών, που θα συγκληθεί για να αποφασίσει για τους αντικαταστάτες του Προέδρου του Συμβουλίου και του επικεφαλή της κοινής εξωτερικής πολιτικής.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία σημειώνουν πως η θέση των δυο κυβερνήσεων για ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, κερδίζει έδαφος. Σημειώνεται συναφώς ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες, θεωρούν πως η Ένωση δεν μπορεί να απέχει από μια διαδικασία, στην οποία ενδέχεται προκύψει μια συμφωνία, που θα επηρεάζει τη λειτουργία της Ε.Ε. Στην Ένωση δεν βρίσκονται πολλοί που υποστηρίζουν την υιοθέτηση μόνιμων παρεκκλίσεων σε μια συμφωνία στο Κυπριακό. Δεν υποστηρίζουν μόνιμες παρεκκλίσεις που αφορούν τον πυρήνα του κοινοτικού κεκτημένου, όπως οι βασικές ελευθερίες καθώς αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην Ένωση.

Αυτά, βέβαια, αφορούν την οπτική γωνία που βλέπουν τα ζητήματα της εμπλοκής της Ε.Ε., η Ελλάδα, η Κύπρος, ο κ. Γιούγκερ και άλλοι παράγοντες της Ένωσης. Το ζητούμενο είναι η αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Κι αυτό γιατί για να είναι αποτελεσματική η εμπλοκή, πρέπει να γίνει αποδεκτός ο νέος ρόλος από όλους τους εμπλεκόμενους. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τόσο η Άγκυρα όσο και ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα, δεν αποδέχονται να έχει οποιοδήποτε ρόλο στη διαδικασία ο απεσταλμένος της Κομισιόν, Πίτερ Βαν Νούφελ. Συνεπώς, για να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση ουσιαστικής εμπλοκής της Ε.Ε. πρέπει οι Βρυξέλλες να πείσουν την τουρκική πλευρά.

ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι ( εκπομπή από Μέρα σε Μέρα), είπε πως η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες του κ. Γιούγκερ με την ελληνική κυβέρνηση και δηλώνει ικανοποιημένη. Ο κ. Χριστοδουλίδης υποδεικνύει πως η θέση της Κύπρου ενώ στην αρχή αντιμετωπιζόταν με επιφυλακτικότητα, τώρα κερδίζει έδαφος, καθώς γίνεται κατανοητό πως αφορά την Ε.Ε. στο σύνολο της να προκύψει στο Κυπριακό μια συμφωνία χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις.

ΕΡΟΓΛΟΥ: ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΣΤΗΝ Τουρκία κάνει διακοπές ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου. Η έκδοση Αλικαρνασσού της τουρκικής εφημερίδας Posta, γράφει ότι «ο ‘’πρόεδρος’’ της ‘’ΤΔΒΚ’’», Ντερβίς Έρογλου, πήγε μαζί με τη σύζυγό του Μεράλ για διακοπές στο Ντάλαμα. Έκανε δε και δηλώσεις για τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. Είπε πως είναι πολύ ωραίο ο λαός να ψηφίσει στις 10 Αυγούστου στις εκλογές που θα γίνουν και να εκλέξει τον πρόεδρό του. Ακόμα είπε ότι στην «ΤΔΒΚ» εδώ και χρόνια το πρόεδρο τον εκλέγει ο λαός και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια πρόκειται για μία εύστοχη απόφαση. Βέβαια σκέπτομαι ότι όλοι θα πρέπει να συμβάλλουν στις εκλογές».

ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ…ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  του συνδέσμου ΤΜΤ στα κατεχόμενα Γιλμάζ Μπορά κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να στηρίζει τους Ε/κ, υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά οφείλει να πληρώσει αποζημιώσεις στους Τ/κ.Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Γιλμάζ Μπορά ισχυρίστηκε ότι το 1974 η Τουρκία έφερε την ειρήνη στην Κύπρο χρησιμοποιώντας το δικαίωμα επέμβασης στο νησί. Υποστήριξε ακόμη ότι ε/κ πλευρά, ‘’ήταν ένοχη για τον πόλεμο’’ και πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις στην τ/κ πλευρά.Κάλεσε επίσης όλους στην τ/κ πλευρά να στηρίζουν τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερολγου, λέγοντας ότι καταβάλλει προσπάθειες και υπερασπίζεται το ‘’κράτος’’ με αποφασιστικότητα.

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: «Το Κυπριακό εμποδίζει ενταξιακή πορεία μας»

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Υπουργός Υπεύθυνος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και Αρχιδιαπραγματευτής Μεβλούτ Τσιαβούσιογλου υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης της ενταξιακής πορείας της χώρας. Αξιολογώντας τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, ο κ. Τσιαβούσιογλου υπέδειξε ότι 14 κεφάλαια δεν μπορούσαν να ανοίξουν λόγω του Κυπριακού προβλήματος και αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεταρρύθμιση των διεθνών οργανώσεων περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνοντας την ανάγκη αυτή για αλλαγές σε ΟΗΕ και Ε.Ε. υποστήριξε ότι «οι χώρες και οι κυβερνήσεις που δεν μπορούν να ανανεώσουν τους εαυτούς τους χάνουν την αποτελεσματικότητα τους». Μιλώντας κατά την διάρκεια σύσκεψης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Τούρκος Υπουργός   είπε ότι η Τουρκία προέβη σε μεγάλες αλλαγές μέσα σε 12 χρόνια.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία προέβη σε σημαντική πρόοδο ιδιαίτερα με τη διαδικασία ένταξης στη Ε.Ε. ο κ. Τσιαβούσιογλου είπε: «Η αντιμετώπιση μερικών προβλημάτων επί της διαδικασίας των συνομιλιών με την ΕΕ ιδιαίτερα επί του ανοίγματος των κεφαλαίων δεν θα μπορούσε να επισκιάσει τα κέρδη που πετύχαμε σε 12 χρόνια».«Γνωρίζουμε ότι πολλά προβλήματα είναι πολιτικά. Σήμερα 17 κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν λόγω των πολιτικών εμποδίων, 14 από αυτά δεν μπορούν να ανοίξουν λόγω του Κυπριακού προβλήματος.   Στο μεταξύ, η Τουρκία είναι μία χώρα που εκπλήρωσε όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για μερικά από τα κεφάλαια που δεν έχουν ανοιχθεί. Πιστεύουμε ότι όταν αυτά τα πολιτικά εμπόδια εξαλειφθούν θα ανοίξουμε πολλά κεφάλαια», είπε. Τονίζοντας ότι τα αναγκαία βήματα που θα γίνουν και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται δεν θα εγκαταλειφθούν λόγω των πολιτικών εμποδίων, ο κ. Τσιαβούσιογλου είπε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να κάνει σταθερά βήματα στην διαδικασία ένταξης της στην Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: