Υποψίες για στρατιωτική επέμβαση από τη Ρωσία




Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι έχει λόγους να υποψιάζεται ότι ο κίνδυνος απευθείας στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες λίγες ημέρες.

“Εχουμε λόγους να υποψιαζόμαστε- λαμβάνουμε ανάλογες πληροφορίες κατά τις τελευταίες ώρες- ότι ο κίνδυνος απευθείας επέμβασης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι βέβαιο ότι είναι σήμερα μεγαλύτερος από ό,τι ήταν μερικές ημέρες πριν”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξάλλου, η πόλη Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, δέχθηκε την πρώτη αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύκτας , ανακοίνωσε η δημοτική αρχή της πόλης.

“Η περιοχή του Καλίνινσκι δέχθηκε τη νύκτα αεροπορικό πλήγμα, που άνοιξε τρύπα διαμέτρου 4 και βάθους 1,5 μέτρου στον δρόμο…δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών”, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή.

Πρόκειται για την πρώτη αεροπορική επιδρομή εναντίον της περιφερειακής πρωτεύουσας που είχε πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων πριν από την έναρξη των συγκρούσεων στα μέσα Απριλίου.

Στο μεταξύ, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει περιορισμούς ή απαγόρευση στη χρήση από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες των αεροδιαδρόμων που περνούν επάνω από τη Σιβηρία ως απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εταιρείας Vedomosti.

Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Dobrolyot, την οποία διαχειρίζεται η Aeroflot, αναγκάσθηκε να διακόψει την περασμένη εβδομάδα όλες της τις πτήσεις μετά την ακύρωση του συμβολαίου ναύλωσης αεροσκαφών, αφού η ΕΕ επέκτεινε τις κυρώσεις και σε αυτήν την αεροπορική εταιρεία για τις πτήσεις προς την Κριμαία.

Η ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στις πτήσεις επάνω από το ρωσικό έδαφος συζητούνται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταφορών της Ρωσίας, δήλωσε ρωσική πηγή στην εφημερίδα.

Η ενδεχόμενη απαγόρευση δεν θα πλήξει όμως μόνο τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa, British Airways και Air France, αλλά και την ίδια την Aeroflot, η οποία καρπούται τα τέλη υπέρπτησης που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες.

Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών και η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Vedomosti.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: