Η καρδιά της γης χτυπά τώρα στη Γάζα…




Της Έλλης Αυξεντίου

«Η εγγύτητα μου στους Παλαιστινίους μου δίνει δύναμη. Μα υπάρχουν στιγμές που θέλω να ουρλιάξω, να σφίξω κάποιον στην αγκαλιά μου, να κλάψω, να μυρίσω το δέρμα και τα μαλλιά από ένα ζεστό παιδί που χάνεται στο αίμα, να προστατεύσω τους άλλους μέσα σε μια αιώνια αγκαλιά , αλλά δεν έχω αυτή την πολυτέλεια όπως δεν την έχει κανένας”.

Ένας ήρωας ανάμεσα μας. ‘Ένας από τους λίγους που τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη. Λέγεται Mads Gilbert. Kατάγεται από τη Νορβηγία. Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα , ο ηρωικός χειρουργός εργάστηκε στο κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας κατά τη διάρκεια των πιο ειδεχθών εγκληματικών επιθέσεων.

Το 57% των νοικοκυριών στη Γάζα είναι σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας και περίπου το 80% είναι πλέον αποδέχτες της ανθρωπιστικής βοήθειας» αναφέρει ο Gilbert. «Η επισιτιστική ανασφάλεια και η αύξηση της φτώχειας σημαίνει επίσης ότι οι περισσότεροι κάτοικοι δεν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε θερμίδες, ενώ το 90% του νερού στη Γάζα έχει κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση». Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη αφού το Ισραήλ χτυπάει ξανά τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αφήνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάτω από το όριο των παροχών που είναι απαραίτητες για τη ζωή.

Ο Gilbert αναφέρει ότι «τα παιδιά της Γάζας υποφέρουν. Ένα μεγάλο ποσοστό επηρεάζεται από το τεχνικό υποσιτιστικό καθεστώς που επιβάλλεται από το Ισραήλ με τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Η αναιμία στα παιδιά κάτω των δύο ετών στη Γάζα είναι τουλάχιστον στο 72,8%, ενώ οι αποβολές, ο νανισμός και η έλλειψη βάρους έχουν μετρηθεί στα 34,3%, 31,4% και 31,45% αντίστοιχα». Και η κατάσταση χειροτερεύει καθώς η έρευνα προχωράει.

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα σήμερα είναι αξιοθαύμαστη, είναι δίκαιη και είναι ένας αγώνας για όλους μας. Δε θέλουμε έναν κόσμο που η ωμή δύναμη μπορεί να γίνει κατάχρηση, όσους αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη».

«Η αλληλεγγύη είναι ένα ισχυρό όπλο. Οι ήρωες των ασθενοφόρων και όλων των νοσοκομείων της Γάζας εργάζονται σε βάρδιες από 12 έως 24 ώρες, χλωμοί από κούραση από τον απάνθρωπο φόρτο εργασίας , απλήρωτοι τους τελευταίους 4 μήνες. Προσπαθούν να περιθάλψουν αλλά κυρίως να καταλάβουν γιατί όλο αυτό το χάος από σώματα που άλλα περπατούν, άλλα όχι, από όργανα , από διαμελισμένα άκρα σε διαφορετικά μεγέθη , από σώματα που αναπνέουν και που δεν αναπνέουν, που αιμορραγούν ή δεν αιμορραγούν. και που είναι ΆΝΘΡΩΠΟΙ.»

«Η καρδιά της γης χτυπά τώρα στη Γάζα. Αιμορραγεί αλλά χτυπά..»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: