Οι υποψιασμένοι και οι βασιλικότεροι των τροϊκανών




Του Κώστα Βενιζέλου

ΠΡΟ εβδομάδων, όταν δυο υπουργοί της κυβέρνησης, άρχισαν να γυρίζουν τα κόμματα για να τους ενημερώσουν για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων, έθεταν δυο ζητήματα. Πρώτο, ότι το νομοσχέδιο δεν αλλάζει ( τότε γιατί οι βόλτες στα κόμματα;). Δεύτερο, ότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν ασφυκτικά και πως το νομοσχέδιο θα έπρεπε να ψηφιστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα επιστρατεύθηκαν διάφοροι εκβιασμοί, ότι  «τα λεφτά τελειώνουν» (όταν ο Πρόεδρος έλεγε στους κομματάρχες ότι αντέχουμε δημοσιονομικά), αλλά και το αμίμητο ότι εάν δεν περάσει το νομοσχέδιο θα γίνει δεύτερο κούρεμα καταθέσεων.

Όλα όσα αρμοδίως ειπώθηκαν τότε, δεν ισχύουν πλέον και τούτο επιβεβαιώνουν πολλές υποψίες και συμπεράσματα.

Πρώτο, η διαπραγμάτευση που έγινε ήταν κάκιστη. Γι αυτό και οι αλλαγές, που προτάθηκαν από όλες τις πλευρές. Παράλληλα, είναι προφανές ότι ακόμη και η τρόικα όταν εγείρονται κάποια ζητήματα τα συζητά. Φτάνει να εγείρονται ενστάσεις. Όταν, όμως, η κυβερνητική πλευρά τα δέχεται όλα, δεν έχει λόγο να υποδεικνύει πως θα μπορούσαν να βελτιωθούν κάποια ζητήματα.

Δεύτερο, δεν μπορεί αυτοί που διαπραγματεύονται με την τρόικα να είναι βασιλικότεροι του βασιλέως.

Τρίτο, ο Πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλίες την υστάτη όταν είδε πως όλα οδηγούνταν σε αδιέξοδο λόγω και των χειρισμών των συνεργατών του, θα πρέπει να αλλάξει την ομάδα που διαπραγματεύεται με την τρόικα. Έχουν αποδειχθεί, εκ του αποτελέσματος, ότι δεν μπορούν να κερδίσουν κατά τη διαπραγμάτευση. Έμειναν στο «δώσε» και μόνο «δώσε». Και όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρούν το αποτέλεσμα και ως… επιτυχία.

Το κοινοβούλιο, παρά τις πλούσιες πολλές φορές επιδόσεις του στον λαϊκισμό, κατάφερε να συνθέσει και να συζητήσει διεξόδους. Αν και ο λαϊκισμός διαπερνά οριζόντια όλα τα κόμματα και τις πλείστες φορές οι πολιτικοί συλλαμβάνονται αδιάβαστοι, ωστόσο, χθες έδωσαν διαφορετικά δείγματα γραφής. Θα κριθούν, βεβαίως, εκ του αποτελέσματος.

Δυστυχώς, με την ένταξη της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, ένα ολέθριο λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης, εξαρτώμαστε από ένα σύστημα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Η τρόικα έχει αποκτήσει κυριαρχία και οι εξαμηνιαίοι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα θα επανέρχονται. Και η χώρα θα αναλώνεται σε μια εσωστρέφεια και σε μια φθορά, είτε επειδή θα δέχεται τις υποδείξεις των δανειστών είτε γιατί θα μάχεται να τις αποτρέψει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έδωσε τα εύσημα στις πολιτικές δυνάμεις για τη στάση τους, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρούσε για μεγάλο διάστημα να κερδίσει πόντους στην κοινή γνώμη, Λες και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: