Εξελίξεις πρώτα για να γίνει η συνάντηση με Ομπάμα




Του Κώστα Βενιζέλου

Για να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπάρακ Ομπάμα στο Οβάλ γραφείο, στο Λευκό Οίκο, θα πρέπει να παραχθεί αποτέλεσμα. Κοντολογίς, να υπάρξει εξέλιξη προς ανακοίνωση. Ως εκ τούτου, η συνάντηση Ομπάμα- Αναστασιάδη, είναι στην ατζέντα της αμερικανικής κυβέρνησης, ωστόσο εξακολουθεί να ψήνεται αναμένοντας εξελίξεις, κάτι δηλαδή χειροπιαστό στο Κυπριακό ή σε άλλα ζητήματα.

Παρόλο που γίνεται λόγος για πραγματοποίησή της τους πρώτους μήνες του 2015 τούτο δεν επιβεβαιώνεται αρμοδίως. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζο Κέρι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου ενώ θα γίνει δεκτός από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο. Τόσο στο Λευκό Οίκο όσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν θέλουν να επαναληφθεί αυτό που έγινε τον περασμένο Μάιο, όταν ήταν σίγουροι πως η παρουσία στο νησί του αντιπροέδρου Μπάιντεν θα συνοδευόταν με ανακοίνωση για είσοδο εμπειρογνωμόνων στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου. Μια ανακοίνωση που δεν έγινε ποτέ, λόγω των τουρκικών ενστάσεων. Κοντολογίς, η επιδίωξή τους είναι αυτή τη φορά, εάν γίνει η συνάντηση με τον Ομπάμα, να «πατούν πιο γερά» και θα συνοδευτεί με μια νέα εξέλιξη είτε στο Κυπριακό είτε ενδεχομένως με τα ζητήματα της ενέργειας.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, οι Αμερικανοί ευνοούν μια θεαματική κίνηση στο Κυπριακό εντός του 2015, γνωρίζουν ωστόσο ότι αυτό εξαρτάται απόλυτα από την Τουρκία και συγκεκριμένα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν( τώρα θεωρούν πώς μετά τις βουλευτικές στην Τουρκία θα έχει περισσότερο…χρόνο για το Κυπριακό!). Για τους Αμερικανούς μια κίνηση στο Κυπριακό, θα βοηθήσει στους ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή, καθώς μειώνεται κατά ένας ο πονοκέφαλος που προκαλούν άλλα μέτωπα. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τους Αμερικανούς είναι να μην προκληθούν προβλήματα που θα επηρεάσουν την εφαρμογή της πολιτικής τους στην ανατολική Μεσόγειο. Η προσοχή παραμένει και στα θέματα της ενέργειας και τα μηνύματα που στέλνουν προς τη Λευκωσία είναι η επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων για αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Ένα ζήτημα, το οποίο εξετάζεται σε συνδυασμό και με το αιγυπτιακό ενδιαφέρον να αγοράσει αέριο από την Κύπρο.

Όλα αυτά, που ενδεχομένως να αφορούν «υψηλή πολιτική» και σχεδιασμούς, περνούν σε κάποιο βαθμό μέσα και από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αν και πολλοί ξένοι διπλωμάτες θεωρούν πως μια μεγάλη εξέλιξη στο Κυπριακό δεν θα προκύψει από τη διαδικασία αυτή, αλλά θα είναι αποτέλεσμα άλλων διαπλεκομένων συμφερόντων. Τα επόμενα βήματα συνδέονται με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ειδικού σύμβουλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, EspenBarthEide  καθώς και με τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ο νέος Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών EspenBarthEide,  θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο στις 5 – 8 Σεπτεμβρίου. Θα είναι περισσότερο επίσκεψη γνωριμίας και ενημέρωσης. Πριν την εδώ άφιξή του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να παρακαθίσει στη σύσκεψη για το Κυπριακό. Από τις 2-4 Σεπτεμβρίου, βρισκόμενος στη Νέα Υόρκη θα συναντήσει το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και άλλους ανώτερους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού, περιλαμβανομένης της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζας ΞΞΗΜπάτενχαϊμ. Οι διεργασίες στον ΟΗΕ και η προετοιμασία του νέου απεσταλμένου έχουν οδηγήσει- με αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού- και στην αναβολή της προγραμματισμένης για τις 2 Σεπτεμβρίου, συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Προφανώς ο ΟΗΕ να θέλει στην επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη και Έρογλου να είναι και ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ.

Παρακολουθώντας τα βήματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΤΑ…βήματα του νέου Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα θα τα παρακολουθούν πολλοί, κυρίως εκείνοι που επενδύουν σε αυτό και στις προθέσεις του στο Κυπριακό. Ο Τούρκος Πρόεδρος, αναμένεται αύριο Δευτέρα στα κατεχόμενα, για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη εκτός της χώρας από της ανάληψης των νέων του καθηκόντων. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παραμονή του στα κατεχόμενα.

Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία ενόψει και των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί και η δυνατότητα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, αναμένεται να είναι τεταμένο. Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στην περιοχή θα απορροφήσουν την προσοχή της Άγκυρας, η οποία μετρά πολλές αποτυχίες, που οδήγησαν την Τουρκία σε απομόνωση. Και τούτο οφείλεται κυρίως στην πολιτική που έχει υιοθετήσει και ακολούθησε ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας και τέως ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προβεί σε μια πρώτη κίνηση προς την πλευρά του νέου Προέδρου της Τουρκίας, με την επιστολή που μετέφερε στην Άγκυρα, με την ευκαιρία της ορκωμοσίας ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η επιστολή αποτελεί ενέργεια που στόχευε να επισπεύσει την οποία κίνηση από πλευράς της Άγκυρας. Ενόψει της επίσκεψης στα κατεχόμενα, εκ των πραγμάτων ο Ερντογάν θα ασχοληθεί με το Κυπριακό, στο βαθμό που είναι αναγκασμένος να προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις.

Όπως πληροφορούμαστε, η Αθήνα θεωρεί θετική εξέλιξη το διορισμό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέχρι τώρα διαπραγματευτή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. ως νέου υπουργού Εξωτερικών. Κι αυτό παρόλο που είναι προφανές πως με την επιλογή αυτή, καθίσταται ξεκάθαρο ότι είναι οι Ερντογάν και Νταβούτογλου που θα μοιράζουν το παιχνίδι στην εξωτερική πολιτική.

Στον Πρόεδρο ο Ρώσος πρέσβης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συναντηθεί με τον πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάντσι. Η συνάντηση διευθετήθηκε τα τελευταία 24ωρα, μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία με αφορμή βιβλίο που εξέδωσε σύμβουλος του Προέδρου και αναφέρεται στο ρόλο της ΕΣΣΔ το 1974.

Η αντίδραση της πρεσβείας ήταν, όπως είναι γνωστό, έντονη. Όπως πληροφορούμαστε, υπήρξε επικοινωνία του πρέσβη με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δυο πλευρές δηλώνουν πως δεν τίθεται θέμα διατάραξης των σχέσεων. Είναι, όμως, σαφές πως με την ανακοίνωση η ρωσική πλευρά ήθελε να στείλει και ένα μήνυμα προς τη Λευκωσία, η οποία παραμένει προσανατολισμένη προς την Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: