Δεν είναι καρμανιόλα, είναι …πρόοδος οι εκποιήσεις




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ – www.philenews.com

Το υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περί εκποιήσεων διάγγελμα, το λέει όλη μέρα κι ο Πρόδρομος Προδρόμου, που παίρνει και το υπεροπτικό ύφος του εκσυγχρονιστή της κοινωνίας (μόνος του, ο ταλαίπωρος κι αυτός, οι λαλίστατοι συναγωνιστές του, που συνηθίζουν τους κρότους κρύβονται άμα δυσκολέψει η μάχη). Το ισχύον σύστημα καταναγκαστικών πωλήσεων ακινήτων είναι αναχρονιστικό, λένε και πρέπει να το εκσυγχρονίσουμε.

«Ακόμη και αν η εν λόγω μεταρρύθμιση δεν αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση, θα έπρεπε από μόνοι μας να τολμήσουμε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας», έλεγε ο Νίκος Αναστασιάδης για να μας πείσει ότι αυτό που συμβαίνει, δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ξεπούλημα περιουσιών προς όφελος των τραπεζών, αλλά ως πρόοδο. Όμως, γιατί όλοι αυτοί οι εκσυγχρονισμοί γίνονται στις πλάτες του κοσμάκη; Τα επιτόκια, για παράδειγμα, γιατί δεν εκσυγχρονίστηκαν και πρέπει πρώτα να εκσυγχρονιστεί η καρμανιόλα των τραπεζών; Το είπε, μόλις στις 24 Ιουλίου, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, όχι της αντιπολίτευσης.

«Η πεμπτουσία του όλου θέματος», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «βρίσκεται στα υψηλότατα επιτόκια στην Κύπρο, τα υψηλότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μιλάμε για 3% τουλάχιστο (…) Πώς δεν θα εκτοξευθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Όταν συρρικνώθηκαν τα έσοδα, τα εισοδήματα και οι μισθοί;» Σε μια χώρα, που βρίσκεται σε ελεγχόμενη χρεοκοπία εδώ και έξι χρόνια, όπου το τραπεζικό σύστημα στηρίχθηκε πάνω στους ώμους του λαού, με χρήματα απευθείας από τις τσέπες των πολιτών, η Κυβέρνηση όφειλε να ελέγξει πρώτα τα επιτόκια και τις υπερχρεώσεις των τραπεζών και μετά να μας παρουσιάζει ως εκσυγχρονισμό τη νομική κάλυψη, που προσφέρει στις τράπεζες για να συνεχίσουν να αυθαιρετούν.

Εδώ και δύο χρόνια συζητούνται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να επιβάλει στις τράπεζες τον εκσυγχρονισμό των αναδιαρθρώσεων δανείων με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται το κράτος, η οικονομία και η κοινωνία. Ο Συνεργατισμός, που είναι πλέον κρατικός, έκανε αναδιαρθρώσεις μόλις για το 3,92% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι τράπεζες μόλις για το 14,27%. Γιατί δεν εκσυγχρονίστηκαν οι αναδιαρθρώσεις κι ύστερα οι εκποιήσεις; Η Κυβέρνηση δεν επέβαλε, για παράδειγμα, τον «Κώδικα Συμπεριφοράς για τον Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν Οικονομικές Δυσκολίες», που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα από τον Νοέμβριο του 2013, να επεκταθούν χρονικά οι αποπληρωμές, να μειωθούν οι δόσεις, να μην τοκίζονται περισσότερο οι απένταροι πολίτες, να βοηθηθούν δηλαδή όσοι είχαν δυσκολίες κι όταν τα απλήρωτα δάνεια ξεπέρασαν το 50%, μας λέει ότι είναι εκσυγχρονισμός να αρχίσουν να βγαίνουν περιουσίες στο σφυρί.

Δεν διαφωνεί κανένας ότι ο εκσυγχρονισμός έπρεπε να γίνει. Αλλά, δεν έγινε όταν πλήρωνε ο κόσμος τα χρέη του χωρίς καμιά καθυστέρηση και θα γίνει όταν τον άφησαν απένταρο και είναι βέβαιο ότι δεν θα πλάσει χρήματα από το πουθενά για να πληρώσει ακόμα κι αν του βάλουν πιστόλι στον κρόταφο. Δεν έγιναν στα καλά καθούμενα οι μισοί Κύπριοι, κακοπληρωτές και θα τους συνετίσουν οι νομοθεσίες. Τους έφεραν σε αυτή την κατάσταση το κράτος και οι τράπεζες. Κι αυτό που τους κάνουν τώρα από κοινού, είναι το «ευχαριστώ», που δεν επαναστάτησαν για όσα τους έκαναν τα τελευταία χρόνια.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πολύ θετικά τα «συμπληρωματικά σχέδια για Προστασία της Πρώτης Κατοικίας», που εξήγγειλε ο Πρόεδρος. Αλλά είναι σχέδια, δεν είναι νόμοι. Όταν έχουμε μπροστά μας το νομοσχέδιο, που οπλίζει τις τράπεζες και αφοπλίζει τους δανειολήπτες, πρέπει να είμαστε τρελοί να δίνουμε βάση σε εξαγγελίες και θαθακισμούς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: