“Βροχή” με ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ




Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, της παλαιστινιακής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας ανέλαβε απόψε την ευθύνη για την ομοβροντία των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν νωρίτερα εναντίον του νοτίου Ισραήλ.

“Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ εκτόξευσαν δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Νετιβότ, του Ασκελόν, του Ασντότ και του Οφακίμ, σε απάντηση για τη σιωνιστική επίθεση” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ένοπλο παρακλάδι της Χαμάς. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι έξι μέλη της σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, κάτι που το Ισραήλ διαψεύδει.

Ο ισραηλινός στρατός και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δεκάδες ρουκέτες που έπληξαν το νότιο Ισραήλ, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Ένας εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι σε διάστημα μερικών λεπτών εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 20 ρουκέτες και ότι τέσσερις από αυτές αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, από την πλευρά τους, μετέδωσαν ότι οι ρουκέτες ήταν διπλάσιες σε αριθμό—περίπου 40.

Νωρίτερα, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούν για αεροπορική επίθεση, όμως ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας είπε ότι επρόκειτο για λάθος συναγερμό.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τρεις από τους έξι εβραίους που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για την απαγωγή και το φόνο ενός 16χρονου Παλαιστίνιου, στις 2 Ιουλίου στην Ανατολική Ιερουσαλημ, ομολόγησαν, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

“Τρεις από τους έξι κρατούμενους υπόπτους ομολόγησαν πως σκότωσαν τον Μοχάμεντ Αμπού Χουντέιρ καίγοντάς τον ζωντανό και αναπαρέστησαν τη σκηνή του εγκλήματος” ενώπιον των αστυνομικών, διευκρίνισε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Έξι εξτρεμιστές εβραίοι συνελήφθησαν χθες, Κυριακή, το πρωί από την αστυνομία στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, η οποία εξακολουθεί να καλύπτεται από λογοκρισία. Η κράτησή τους παρατάθηκε χθες από δικαστήριο κατά οκτώ ημέρες για τους πέντε εξ αυτών και κατά πέντε ημέρες για τον έκτο, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους. Οι τελευταίοι δεν έχουν το δικαίωμα να συναντήσουν τους πελάτες τους σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι έξι νεαροί Ισραηλινοί είναι ύποπτοι ότι ανήκουν σε μια “τρομοκρατική οργάνωση”, σε μια παράνομη οργάνωση, καθώς και για απαγωγή, για ανθρωποκτονία ανηλίκου, για συνωμοσία, για κατοχή παράνομων όπλων και για έγκλημα “με εθνικιστικά κίνητρα”, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Ynet.

Ο 16χρονος Μοχάμεντ Αμπου Χουντέιρ απήχθη στις 2 Ιουλίου στη γειτονιά Σουάφατ της κατεχόμενης και προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το πτώμα του βρέθηκε καμένο ολοσχερώς, σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας, μερικές ώρες αργότερα κοντά σε ένα δάσος στη δυτική πλευρά της πόλης.

Μόλις ανακαλύφθηκε το πτώμα του, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν εξτρεμιστές εβραίους ότι τον απήγαγαν και τον σκότωσαν για να εκδικηθούν για την απαγωγή και το φόνο τριών ισραηλινών φοιτητών στην περιοχή της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που αποδίδονται από το Ισραήλ στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά συμπεράσματα της νεκροψίας που ανακοινώθηκαν από Παλαιστινίους, ο 16χρονος Παλαιστίνιος κάηκε ζωντανός.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον πατέρα του νεκρού Παλαιστίνιου για να εκφράσει τον αποτροπιασμό του

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε σήμερα στον πατέρα του νεαρού Παλαιστίνιου που είχε απαχθεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και κάηκε ζωντανός, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και τον αποτροπιασμό του για τον “ειδεχθή” φόνο, την επομένη της ανακοίνωση της σύλληψης έξι εβραίων εξτρεμιστών, ανακοίνωσε το γραφείο του.

“Θέλω να σας εκφράσω τον αποτροπιασμό μου και αυτό των πολιτών του Ισραήλ για την ειδεχθή δολοφονία του γιου σας, την οποία καταδικάζουμε. Ενεργήσαμε άμεσα για να συλλάβουμε τους δολοφόνους. Θα δικαστούν και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου σε όλη τους την έκταση. Η δολοφονία του παιδιού σας είναι ειδεχθής και προκαλεί αποτροπιασμό σε κάθε άνθρωπο”, δήλωσε ο Νετανιάχου στον Χουσέιν Αμπου Χντέιρ, τον πατέρα του Παλαιστίνιου.

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε ενώ η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε την Κυριακή τη σύλληψη έξι εβραίων εξτρεμιστών στο πλαίσιο της έρευνας της αστυνομίας.

Η Σιν Μπετ, η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι “αρκετοί εβραίοι ύποπτοι” συνελήφθησαν τα ξημερώματα και ανακρίνονται.

Ο 16χρονος Μοχάμεντ Αμπου Χντέιρ απήχθη στις 2 Ιουλίου στη γειτονιά Σουάφατ της κατεχόμενης και προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το πτώμα του βρέθηκε καμένο ολοσχερώς, σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας, μερικές ώρες αργότερα κοντά σε δάσος. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της νεκροψίας που διενήργησαν Παλαιστίνιοι, ο έφηβος κάηκε ζωντανός. Ο θάνατός του προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ενώ τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν σε αραβικές πόλεις και χωριά του Ισραήλ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και ο διάδοχός του, Ρεουβέν Ρίβλιν, δεσμεύτηκαν σε κοινό άρθρό τους που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Yedioth Ahronoth, ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη στην έρευνα για τον θάνατο του Παλαιστίνιου.

Προειδοποιώντας ότι τα “λόγια μπορούν να σκοτώσουν”, απευθύνουν έκκληση να τερματιστεί η υποκίνηση και από τις δύο πλευρές της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

“Η αιματοχυσία θα σταματήσει μόνο όταν όλοι καταλάβουμε ότι είναι όχι η κακιά μας μοίρα να ζήσουμε μαζί, αλλά μάλλον το πεπρωμένο μας να συμβιώσουμε”, γράφουν ο νομπελίστας Ειρήνης Σιμόν Πέρες και ο Ρεουβέν Ρίβλιν, ένας βετεράνος δεξιός πολιτικός.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: