Το πετρέλαιο διχάζει τη Βαγδάτη και το ιρακινό Κουρδιστάν




Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποίησε τις εταιρείες που σχεδιάζουν να αγοράσουν “λαθραίο” πετρέλαιο από το Κουρδιστάν ότι θα φροντίσει να κατασχεθούν τα φορτία αυτά, μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που δικαίωσε τη Βαγδάτη διατάζοντας την κατάσχεση 1 εκατομμυρίου βαρελιών αργού από τάνκερ αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Τέξας.

“Το υπουργείο θα συνεχίσει να κυνηγά τα φορτία αυτά στο μέλλον, προσάγοντας στα δικαστήρια τους αγοραστές και κατάσχοντας τα προς πώληση φορτία”, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ Ασίμ Τζιχάντ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας του κοινοβουλίου του Ιρακινού Κουρδιστάν υποστήριξε ότι η κουρδική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να πουλάει και να εξάγει το πετρέλαιο, δεδομένου ότι η Βαγδάτη έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της.

“H KRG (Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση) έχει το δικαίωμα να πουλάει πετρέλαιο εάν η Βαγδάτη συνεχίσει να περικόπτει τον προϋπολογισμό της, να αποστερεί τα προς το ζειν από το λαό της και να επιβάλλει εμπάργκο” είπε ο Σέρκο Τζάουντατ μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Την κατάσχεση κουρδικού πετρελαίου, αξίας 100 εκ. δολαρίων, από τάνκερ στα ανοιχτά του Χιούστον διέταξε αμερικανικό δικαστήριο

Οι αμερικανικές αρχές ετοιμάζονται να κατασχέσουν ένα φορτίο αργού πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, από ένα πλοίο αγκυροβολημένο στα ανοιχτά των ακτών του Τέξας, αφού αμερικανικό δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της Βαγδάτης ότι το πετρέλαιο αυτό της ανήκει.

Το δεξαμενόπλοιο United Kalavrvta που μεταφέρει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν, κατέπλευσε στον κόλπο Γκάλβεστον το Σάββατο όμως ακόμη δεν έχει ξεφορτώσει το φορτίο του. Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου να κάνει δεκτό το αίτημα της Βαγδάτης αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στις προσπάθειες της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) να συνάψει συμφωνίες για την πώληση του πετρελαίου της περιοχής διεθνώς, κάτι που θεωρείται ως ένα βασικό βήμα για τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιοχής.

Η Βαγδάτη, που μάχεται ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τους σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες οι οποίοι έχουν καταλάβει περιοχές στο κεντρικό και βόρειο Ιράκ, χαρακτηρίζει λαθρεμπόριο τις πωλήσεις πετρελαίου από το Κουρδιστάν. Με αφορμή αυτή τη διένεξη, έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της KRG από τις αρχές του έτους. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της, μολονότι διαφωνεί με την πώληση πετρελαίου εκ μέρους του Κουρδιστάν γιατί φοβάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβάλει στη διάλυση του Ιράκ, δεν έχει απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να το αγοράζουν.

Το δεξαμενόπλοιο, που είναι πολύ μεγάλο ώστε να ελλιμενιστεί σε λιμάνια κοντά στο Χιούστον, πήρε την Κυριακή την άδεια της αμερικανικής Ακτοφυλακής να μεταφέρει το φορτίο του σε μικρότερα σκάφη που με τη σειρά τους θα παραδώσουν το πετρέλαιο στην ξηρά. Όμως την Δευτέρα, το Ιράκ προσέφυγε στα αμερικανικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι το φορτίο του ανήκει και η δικαστής Νάνσι Κ. Τζόνσον το δικαίωσε. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί το πώς θα εκτελεστεί η εντολή του δικαστηρίου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προειδοποιήσει τους πιθανούς αγοραστές του κουρδικού πετρελαίου για το νομικό ρίσκο που αναλαμβάνουν εάν προχωρήσουν σε μια τέτοιου είδους συμφωνία, τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει σε εμπορικές δοσοληψίες.

Η Γαλλία θα προσφέρει άσυλο στους χριστιανούς της Μοσούλης

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους χριστιανούς από το βόρειο Ιράκ τους οποίους το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μια ακραία οργάνωση που αποσχίστηκε από την αλ Κάιντα, προειδοποίησε πως είτε θα εγκαταλείψουν την περιοχή, είτε θα προσηλυτιστούν στο Ισλάμ και θα πληρώσουν ένα θρησκευτικό φόρο, ή θα πεθάνουν.

Οι μαχητές του ΙΚ, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Ιράκ από τον περασμένο μήνα, εξώθησαν εκατοντάδες οικογένειες χριστιανών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Μοσούλη, μια πόλη όπου ζούσαν χριστιανοί από τα πρώτα χρόνια της.

«Προσφέρουμε βοήθεια στους εκτοπισμένους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις απειλές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν ζητήσει καταφύγιο στο Κουρδιστάν. Είμαστε έτοιμοι, εάν το επιθυμούν, να διευκολύνουμε τη χορήγηση ασύλου σε αυτούς στο έδαφος της χώρας μας», σημείωσαν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις τοπικές και τις εθνικές (ιρακινές) αρχές για να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευθούν», επισήμαναν οι δύο υπουργοί, οι οποίοι έκαναν λόγο περί ενός «διωγμού» των ιρακινών χριστιανών από τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι καταδίκασε τη μεταχείριση των χριστιανών από τους τζιχαντιστές κι έδωσε εντολή σε μια κυβερνητική επιτροπή να βοηθήσει όσους έχουν μείνει άστεγοι. Πάντως δεν έκανε καμιά εκτίμηση για το πότε αναμένει οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο της Μοσούλης.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει εξάλλου προειδοποιήσει όλες τις γυναίκες στη Μοσούλη να φορούν καλύμματα που να κρύβουν όλο το πρόσωπό τους και ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα αντιμετωπίσουν αυστηρή τιμωρία.

Οι σουνίτες αντάρτες, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει πως εγκαθίδρυσαν «χαλιφάτο» στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας τις οποίες ελέγχουν, θεωρούν την πλειονότητα των σιιτών απίστους που αξίζουν να πεθάνουν.

Πολλές φωνές έχουν υψωθεί το τελευταίο διάστημα στη Γαλλία, από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να καλέσουν της αρχές της χώρας να αναλάβουν δράση για να βοηθήσουν τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή. Στο Παρίσι και στη Λιόν, στην ανατολική Γαλλία, έγιναν διαδηλώσεις το σαββατοκύριακο εναντίον των απειλών σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών σε αυτή την περιοχή του κόσμου.

Η Γαλλία, η οποία έχει «εκταμιεύσει ειδική ανθρωπιστική βοήθεια» για να «προσφέρει βοήθεια» στους πληθυσμούς αυτούς, «θα συνεχίσει να κινητοποιεί τις επόμενες ημέρες τη διεθνή κοινότητα για να εξασφαλιστεί η προστασία» των μειονοτήτων αυτών, πρόσθεσαν οι υπουργοί κρίνοντας πως αυτή «είναι μια προϋπόθεση για τη σταθερότητα» της Μέσης Ανατολής.

Συγκρούσεων συνέχεια

Στο μεταξύ στο ίδιο το Ιράκ, ιατρικές πηγές και μέλη φυλών ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3 πολίτες, σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση του στρατού εναντίον θέσεων των Τζιχαντιστών τη Τζουρφ αλ Σαχρ, 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.

Οι βομβαρδισμοί του στρατού είχαν στόχο «τον τομέα Φαντελίγια» και άρχισαν από «τις 01:00 το πρωί», δήλωσε ο Σέιχ Μοχάμεντ αλ Τζαμπάνι, ένας φύλαρχος στην περιοχή. Ο στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση.

Σύμφωνα με τον Τζαμπάνι —ο απολογισμός που έδωσε επιβεβαιώθηκε από έναν γιατρό— δύο γυναίκες κι ένα παιδί είναι ανάμεσα στα θύματα. Από τους βομβαρδισμούς τραυματίστηκαν επίσης 12 άνθρωποι.

Εξάλλου στη Βαγδάτη 4 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες διευκρίνισαν ότι ήταν πολίτες, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Και 12 σοροί ανθρώπων που δεν έχουν αναγνωριστεί με τραύματα από σφαίρες βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας, ιδίως σε σιιτικές περιοχές της, όπως ανέφεραν ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών και μια ιατρική πηγή.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, DPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: