Ο Κέρι “παίζει με τα λεπτά” για να επιτύχει μόνιμη εκεχειρία




Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε συνεργασία με τους ομολόγους του άλλων χωρών, κατάφεραν να πείσουν το Ισραήλ να παρατείνει την εκεχειρία για 4 ώρες, μέχρι τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Τώρα πραγματοποιεί τηλεφωνικές επικοινωνίες για να πείσει τις δύο πλευρές, την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς, να συμφωνήσουν σε εκεχειρία διάρκειας 7 ημερών, με την ελπίδα ότι θα επιβληθεί στη συνέχεια μόνιμη εκεχειρία.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι μία εύκολη αποστολή, διότι το Ισραήλ αρνείται να μετακινηθεί από τις θέσεις που κατέλαβε μέσα στη Γάζα ενώ και η ηγεσία της Χαμάς δεν θα ήθελε να φανεί ότι υποχωρεί και δέχεται εκεχειρία που στην ουσία θα είναι εις βάρος της, εάν δεν αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός..

Χθες ο κ. Κέρι τηλεφώνησε σε 36 άτομα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να επιβληθεί η εκεχειρία. Ανάμεσα στα 36 αυτά άτομα περιλαμβάνονται ηγέτες κρατών και υπουργοί Εξωτερικών. Το ίδιο κάνει και αυτή τη στιγμή, ενώ έπεσε στο τραπέζι και η ιδέα να ζητηθεί 24ωρη παράταση της εκεχειρίας και με τον τρόπο αυτό να κερδίζουν χρόνο.

Η κατάσταση περιγράφεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως άκρως επικίνδυνη. Ενας αξιωματούχος είπε ότι συχνά την αισιοδοξία αντικαθιστά η απαισιοδοξία, όπως συνέβη και χθες το μεσημέρι, όταν οι Αμερικανοί διέρρεαν πως πέτυχαν επταήμερη εκεχειρία και στη συνέχεια όλη η προσπάθειά τους κατέρρευσε.

Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Κέρι δεν θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον σύντομα, εκτός εάν πετύχει την εκεχειρία, μία υπόθεση όπως είπαμε εξαιρετικά δύσκολη. Ο Αμερικανός υπουργός, όπως και ο πρόεδρος Ομπάμα, έχουν μία ταραγμένη –θα τη χαρακτήριζα- σχέση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο οποίος τους διαμήνυσε ότι αυτή τη φορά, ο στόχος της εξολόθρευσης του κινδύνου –εννοεί τη Χαμάς- θα επιτευχθεί, πριν δεχθεί μόνιμη εκεχειρία.

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry greets Italian Foreign Minister Federica Mogherini at the Quai d’Orsay in Paris, France, on July 26, 2014, before a meeting with a series of international partners seeking a cease-fire in the fighting between Israel and Hamas in the Gaza Strip. [State Department photo]

Gaza: how the game has changed since Egypt's tabling of ceasefire proposal

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Θετικό σε παράταση της εκεχειρίας το Ισραήλ – Η Χαμάς δεν έχει ακόμη πάρει θέση

Το Ισραήλ είναι θετικό ως προς την παράταση της 12ωρης εκεχειρίας στην οποία συμφώνησε με την Χαμάς και με άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή.

“Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, δν υπάρχει λόγος να εμποδίζονται οι κάτοικοι της Γάζας από το να συγκεντρώνουν προμήθειες εφόσον ο στρατός μας συνεχίζει το έργο του αναζητώντας τις σήραγγες. Ο πόλεμος που διεξάγουμε δεν είναι κατά του πληθυσμού”, είπε ο αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Ο ισραηλινός στρατός συμφώνησε σε εκεχειρία διάρκειας 12 ωρών για σήμερα, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει την έρευνα για τις σήραγγες που χρησιμοποιούν οι ένοπλοι της Χαμάς.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα, δεσμεύτηκε ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα τηρήσουν την εκεχειρία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει το ενδεχόμενο παράτασής της.

Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, REUTERS, AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: