Συνολική ρύθμιση των “κόκκινων δανείων”




Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση το σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση του χρέους των ιδιωτών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο, μετέδωσε το MEGA στο βραδυνό του δελτίο.

Στην ευρεία σύσκεψη του συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους με την τρόικα αποφασίστηκε η ρύθμιση να εφαρμοστεί πρώτα για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια για τα νοικοκυριά.

Πρόκειται για έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, που θα αφορά τις επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες και θα συγκεντρώνει τα χρέη τους σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους προμηθευτές της επιχείρησης.

Όλοι οι πιστωτές θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον οφειλέτη και θα αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για τη ρύθμιση των οφειλών του και τους τρόπους αποπληρωμής, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν: περισσότερες δόσεις, χαμηλότερα επιτόκια,διαγραφή προστίμων, ακόμη και τη συμμετοχή των πιστωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης.

Οι πιστωτές θα μπορούν να ζητούν και να σχεδιάζουν μαζί με τον οφειλέτη ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση προσωπικού ή την αλλαγή του μανατζμεντ.

Σύμφωνα με το MEGA, oι διαδικασίες με τις οποίες θα αποφασίζεται το σχέδιο ρύθμισης σε κάθε περίπτωση, θα είναι γρήγορες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συζητείται η λύση του κουρέματος.

“Δεν πρόκειται να κάνουμε τον άνθρωπο ο οποίος πραγματικά μέσα στην κρίση μπόρεσε και πλήρωσε τις υποχρεώσεις του από πάνω να αισθανθεί και κορόιδο, αυτό θα είναι ανεπίτρεπτο, από την άλλη όμως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλο αυτό το σύστημα των κόκκινων δανείων δεν μπορεί να μείνει έτσι, δεν είναι μόνο ότι είναι αδύνατο να συντηρηθεί, είναι ότι εγκλωβίζονται μέσα σε αυτή την κατάσταση πάρα πολλές υγιείες δυνάμεις οι οποίες πρέπει να απελευθερωθούν”, σημείωσε ο Ν. Δένδιας.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου των κόκκινων δανείων κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να αρχίσει η αγορά να τροφοδοτείται με ρευστότητα, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών αγγίζουν πλέον τα 160 δισ. στο σύνολο της οικονομίας, με τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια να ανέρχονται σε 77 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία να φθάνουν τα 67 δισ. ευρώ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνονται σε 16 δις. ευρώ.

Η λέξη κούρεμα, θεωρείται απαγορευμένη σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει όχι μόνο έναντι των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα, αλλά και με πολιτικά κριτήρια.

“Κανένας δεν θέλει να καταστρέψει την αγορά. Από τη μία είναι η τρόικα, αλλά από την άλλη είναι η ευθύνη μας απέναντι στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία”, ήταν τα λόγια του στελέχους.

Για το ίδιο θέμα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε τα εξής:

Συνολική λύση για το ιδιωτικό χρέος, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το χρέος προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αναζητά η κυβέρνηση.

Όπως συμφωνήθηκε μετά τη συνεδρίαση για το ιδιωτικό χρέος με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, εκπροσώπων της ΤτΕ και της ΕΕΤ και εκπροσώπων της τρόικας, το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρουσιάσει μέχρι τις 15 Αυγούστου 2014 μία μελέτη για την εξωδικαστική επίλυση του ιδιωτικού χρέους, καταρχήν των επιχειρήσεων αλλά δευτερευόντως και των φυσικών προσώπων.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που θα βοηθήσει την οικονομία να βγει από την κρίση αλλά δεν θα επιτρέψει στους μπαταχτσήδες να γελάνε σε βάρος των εντίμων ανθρώπων», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν η τρόικα είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση σημείωσε ότι «κανένας δεν θέλει να καταστρέψει την αγορά».

Ο μηχανισμός εξωδικαστικής επίλυσης που θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, όπως σχολίασε στέλεχος του υπουργείου μετά τη συνεδρίαση.

Σήμερα, στην ίδια συνεδρίαση, παρουσιάστηκαν ακόμη, μία μελέτη της KPMG για το ιδιωτικό χρέος, μία μελέτη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών για την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και μια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την τήρηση των στοιχείων του Τειρεσία.

Όπως αναφέρθηκε από στέλεχος του υπουργείου, το πτωχευτικό δίκαιο είναι πλέον μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Ενδεικτικό είναι, σε ό,τι αφορά στον νόμο Κατσέλη, ότι το 52% των περιπτώσεων έχουν πάρει δικάσιμο πέντε χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης και ένα 20% εκδικάζεται μετά από 10 χρόνια».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: