Sinn: Ανάγκη μείωσης του χρέους των χωρών του νότου




Πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους στις χώρες της νότιας Ευρώπης ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και οι πιστωτές οφείλουν να πληρώσουν το κόστος, δήλωσε ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, σε συνέντευξή του στο BLOOMBERG («Ifo’s Sinn Urges Debt Cut to End Southern Europe’s Crisis», Birgit Jennen και Rainer Buergin) προσθέτοντας ότι η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 1997 λύθηκε με διαγραφή χρέους και όχι με χρήματα των φορολογουμένων, παρέχοντας ένα μοντέλο που οφείλουν να χρησιμοποιήσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί.

«Τα νοικοκυριά και οι εταιρείες είναι υπερχρεωμένες, οι τράπεζες είναι υπερχρεωμένες, τα κράτη είναι υπερχρεωμένα, οι κεντρικές τράπεζες είναι υπερχρεωμένες. Δεν είναι σωστό να μην αναγνωρίζουν οι πιστωτές ότι δεν πρόκειται να πάρουν τα χρήματά τους πίσω και όσο νωρίτερα αναγνωρίσουν την αλήθεια τόσο το καλύτερο» δήλωσε ο Hans-WernerSinn.

Το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε στα 2,15 τρις ευρώ τον Απρίλιο, ενώ το χρέος της Ελλάδας, που το μεγαλύτερο μέρος του κατέχουν σήμερα οι επίσημοι πιστωτές, βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ, την ώρα που το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο. Καθώς το βάρος του χρέους να είναι «σχεδόν αβάσταχτο χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για το χρέος στην Ευρώπη που να αποφασίσει την μερική διαγραφή του χρέους στις χώρες του νότου. Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει από κοινού καθώς εμπλέκονται περισσότερες χώρες» σημείωσε ο Hans-WernerSinn.

Οι χώρες του νότου της Ευρωζώνης απέτυχαν να μειώσουν τις τιμές και το κόστος στο βαθμό που απαιτείται για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και μολονότι η μείωση του πληθωρισμού σε αυτές δείχνει ότι πραγματοποιείται η προσαρμογή, το να μιλάμε για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι άστοχο, επεσήμανε ο Γερμανός οικονομολόγος.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, MarioDraghi, δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι οι πολιτικοί επιθυμούν να αγοράσουν χρέος, από τιτλοποιημένα δάνεια μέχρι κρατικά ομόλογα για να στηρίξουν τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα του Bloomberg πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο MarioDraghi, το πολύ σε ένα χρόνο, θα προβεί στην αγορά τίτλων που προέρχονται από τιτλοποιήσεις.

Η αφαίρεση των τοξικών δανείων από τους ισολογισμούς τους θα βοηθούσε τις τράπεζες να ανταποκριθούν στα stresstest που θα διενεργήσει η ΕΚΤ έως τον Οκτώβριο, μολονότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει την εντολή να διοχετεύσει επενδύσεις σε περιοχές της οικονομίας που τις χρειάζονται, δήλωσε ο Hans-WernerSinn.

«Το θέμα των ενδεχόμενων κινδύνων από τον αποπληθωρισμό χρησιμοποιήθηκε για να προετοιμασθεί η πολιτική της ποσωτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, η οποία χρησιμοποιείται όχι μόνο για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού αλλά και για τη διάσωση των τραπεζών. Ανακύπτει ωστόσο το ερώτημα εάν η ΕΚΤ διαθέτει το δικαίωμα να το πράξει ή ακόμη εάν πρέπει να το πράξει» σημείωσε ο Γερμανός οικονομολόγος.

http://www.bloomberg.com/news/2014-07-06/ifo-s-sinn-urges-debt-cut-to-end-southern-europe-s-crisis.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: