Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τη «μικρή ΔΕΗ»




Με τους εισηγητές των κομμάτων και σε υψηλούς τόνους, άνοιξε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η οποία συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφισή του. Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της νομοθετικής της πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μια αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για ξεπούλημα και διάλυση μιας από τις σημαντικότερες δημόσιες επιχειρήσεις.
Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Σκρέκας, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων χρησιμοποιεί απαράδεκτους και αναληθείς ισχυρισμούς. Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, υποστήριξε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο η χώρα γυρίζει 64 χρόνια πίσω, όταν ακόμα δεν υπήρχε η ΔΕΗ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διασπά, διαλύει και καταστρέφει την πιο σημαντική δημόσια επιχείρηση στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, ενώ επιτέθηκε στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που στηρίζουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ, όπως είπε. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την αρχή μιας μεταρρυθμιστικής τομής. Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, ανέφερε ότι «η τροϊκανή κυβέρνηση, εκτελώντας εντολές των δανειστών της, υποθηκεύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας». «Βαθιά επιζήμιο για τη χώρα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κόμματός της για την απόσυρσή του. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε «για μια άσφαιρη, άγονη και ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση». «Καμιά χώρα ή κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να πουλήσει πολύτιμα εθνικά κοινωνικά αγαθά» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Νίκος Σταυρογιάννης.

Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ, ζητούν δεκαπέντε ανεξάρτητοι βουλευτές σε σχετική ανακοίνωσή τους. «Η παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ δεν είναι ενταγμένη σε κάποιον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της οικονομίας, και η εσπευσμένη εκποίησή της αποφεύγει οιαδήποτε αναφορά στη σύνδεση μεταξύ της διαχείρισης των εθνικών ενεργειακών πόρων και του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ως βασικός πυλώνας παραγωγής ενέργειας, συνιστά τον κύριο συντελεστή ανάπτυξης για τη χώρα. Η απουσία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού δηλώνει έλλειμμα πολιτικής από την κυβέρνηση. Η εμμονή στην πώληση της ΔΕΗ έναντι ευτελούς τιμήματος, αποκαλύπτει προθέσεις εκποίησης της δημόσιας περιουσίας με ζημία του δημοσίου συμφέροντος, του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας και του συνόλου των καταναλωτών».

Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταβρής, Θόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: