Πρόστιμο-μαμούθ στη BNP Paribas – Ακολουθούν και άλλες για ξέπλυμα




Η αναγνώριση της ενοχής της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas και η συμφωνία της να πληρώσει σχεδόν 9 δισεκ. δολάρια για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης στροφής στη στρατηγική του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που αναμένεται να «πιάσει στο δόκανό του» περισσότερες μεγάλες τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Δύο άλλες μεγάλες γαλλικές τράπεζες – η Credit Agricole και η Societe Generale (SocGen) –, η γερμανική Deutsche Bank και η μονάδα Banamex της Citigroup στο Μεξικό είναι μεταξύ αυτών που ερευνώνται για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος ή παραβιάσεις κυρώσεων, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα και δημόσιες ανακοινώσεις.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες αμερικανικές Αρχές, περιλαμβανομένου του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν, διερευνούν την Credit Agricole και τη SocGen για πιθανή παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, της Κούβας και του Σουδάν, δήλωσε μία από τις πηγές. Η Credit Agricole και η SocGen έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζονται για το αν παραβίασαν τις αμερικανικές κυρώσεις. Η SocGen ανέφερε στην τελευταία ετήσια έκθεσή της ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Γραφείο για τον Έλεγχο Στοιχείων Ενεργητικού στο Εξωτερικό του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με πιθανές παραβιάσεις κυρώσεων.

Μία άλλη πηγή δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει προχωρήσει βαθιά σε έρευνα για το αν η μονάδα Banamex της Citigroup δεν έλεγχε τις μεταφορές χρημάτων μεταξύ των συνόρων ΗΠΑ και Μεξικό. Οι εισαγγελείς ερευνούσαν επίσης πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων από τη Deutsche Bank, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την έρευνα, αν και είναι ασαφές πόσο πολύ έχει αυτή προχωρήσει. Η γερμανική τράπεζα ανέφερε στην τελευταία ετήσια έκθεσή της ότι έχει λάβει αιτήματα από εποπτικούς οργανισμούς για την παροχή πληροφοριών και ότι συνεργάζεται με αυτούς.

Το χρονοδιάγραμμα μίας πιθανής λήψης νομικών μέτρων ή σχετικών διαπραγματεύσεων για διακανονισμό, είναι ασαφές. Η αλυσίδα των υποθέσεων προέκυψε καθώς οι αμερικανοί εισαγγελείς έχουν μετακινηθεί από το να εστιάζουν σε συγκεκριμένους εγκληματίες στη δυναμική καταδίωξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που μεταφέρουν χρήματα γι’ αυτούς. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας είναι η υπηρεσία για το ξέπλυμα χρήματος και την ακεραιότητα των τραπεζών, στην οποία υπηρετούν 12 εισαγγελείς. Η υπηρεσία αυτή, που ιδρύθηκε το 2010 και λειτουργεί εντός του υπουργείου Δικαιοσύνης, χειρίσθηκε την έρευνα για την παραβίαση από τη BNP των αμερικανικών νόμων για τις κυρώσεις κατά χωρών, όπως επίσης και μεγάλες υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και κυρώσεων τα τελευταία χρόνια κατά των τραπεζών HSBC, ING και άλλων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas παραδέχθηκε χθες την ενοχή της όσον αφορά δύο ποινικά αδικήματα και συμφώνησε να καταβάλλει σχεδόν 9 δισεκ. δολάρια για να διευθετήσει τις καταγγελίες ότι παραβίασε αμερικανικούς νόμους για κυρώσεις και επέτρεψε τις δραστηριότητες τρομοκρατών και καταχραστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σουδάν και άλλες χώρες.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση, οι αμερικανικές εποπτικές αρχές απαγόρευσαν επίσης στη BNP να κάνει για ένα χρόνο ορισμένες συναλλαγές στο αμερικανικό δολάριο, που αποτελούν πολύ σημαντικό τμήμα της διεθνούς δραστηριότητας της γαλλικής τράπεζας.

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι αυστηρές ποινές είναι δικαιολογημένες, εξ αιτίας των διαρκών και εσκεμμένων παραβιάσεων από την πλευρά της BNP και της επιθυμίας της τράπεζας να θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τα κέρδη της, ακόμη και αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την τράπεζα για την υποχρέωσή της να κάνει ελέγχους για παράνομες ροές χρημάτων.

Η γαλλική τράπεζα λειτουργούσε ουσιαστικά ως «η κεντρική τράπεζα της κυβέρνησης του Σουδάν», συγκάλυπτε τα ίχνη της και απέφυγε να συνεργαστεί, όταν για πρώτη φορά ενημερώθηκε από τις αστυνομικές Αρχές, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Τζέιμς Κολ κατά την ανακοίνωση του διακανονισμού.

Ο γενικός σύμβουλος της BNP Ζορζ Ντιρανί έκανε μία σύντομη εμφάνιση στο δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για να παραδεχθεί την ενοχή όσον αφορά τις κατηγορίες για την παραποίηση στοιχείων των συναλλαγών και τη συνωμοσία.

Οι αμερικανικές αρχές διαπίστωσαν επίσης ότι η BNP παρέκαμψε τις κυρώσεις κατά οργανισμών στο Ιράν και την Κούβα, εν μέρει αφαιρώντας πληροφορίες από τα στοιχεία των συναλλαγών, ώστε να μπορούσαν να περάσουν από το αμερικανικό σύστημα χωρίς να ανιχνεύονται. Η τράπεζα παραδέχθηκε ότι με τους Σουδανούς πελάτες της δημιούργησε ειδικά συστήματα πληρωμών που κατηύθυναν τις συναλλαγές μέσω δορυφορικών τραπεζών για να μη φαίνεται η προέλευσή τους.

Οι ποινές κατά της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που επιβλήθηκαν στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse τον Μάιο, η οποία ήταν η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες τράπεζα που αναγνώρισε την ενοχή της σε αμερικανικό ποινικό κατηγορητήριο, για τη βοήθειά της στη φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών.

Δεν υπήρξαν κατηγορίες κατά φυσικών προσώπων στην περίπτωση της BNP, αλλά οι αμερικανικές Αρχές δήλωσαν ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τις έρευνές τους.

Η BNP ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει μία ειδική επιβάρυνση ύψους 5,8 δις. ευρώ (7,91 δις. δολαρίων) για το δεύτερο τρίμηνο του έτους και ότι θα έχει σήμερα μία τηλεφωνική διάσκεψη με επενδυτές. «Λυπούμαστε ιδιαίτερα για την προηγούμενη κακή διαχείριση που οδήγησε σε αυτό τον διακανονισμό. Ανακοινώσαμε σήμερα ένα συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων και διαδικασιών μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ζαν Λοράν Μπονάφ.

Η BNP θα πρέπει να αναστείλει για όλο το 2015 τις εργασίες της για τον διακανονισμό σε δολάρια μέσω του καταστήματός της στη Νέα Υόρκη και άλλων αμερικανικών θυγατρικών της, για όλες τις δραστηριότητες όπου γινόταν κακή διαχείριση, δήλωσαν οι Αρχές.

Η προσωρινή απαγόρευση μπορεί να προκαλέσει αποχώρηση των πελατών της γαλλικής τράπεζας και δεν είναι σαφές πώς θα την αντιμετωπίσει. Επιπλέον, η BNP θα πρέπει να απαγορεύσει για δύο χρόνια όλες τις εκκαθαρίσεις στο αμερικανικό νόμισμα ως ανταποκρίτρια τράπεζα για τρίτες τράπεζες που δεν έχουν υποκαταστήματα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Εσωτερικά κείμενα της τράπεζας έδειξαν ότι αξιωματούχοι της BNP, αν και γνώριζαν για την ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν και τους δεσμούς της κυβέρνησης της χώρας με τον ιδρυτή της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, επέλεξαν να συνεχίσουν να κάνουν δουλειές με το Σουδάν, επειδή αυτές ήταν οικονομικά ελκυστικές.

Η εποπτική Αρχή των γαλλικών τραπεζών ACPR δήλωσε ότι η τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις χωρίς να διακινδυνεύσει την οικονομική ευρωστία της και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι η τράπεζα «θα συνεχίσει να μπορεί να χρηματοδοτεί την οικονομική δραστηριότητα» στη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: