Πολλά μποφόρ στο Εθνικό, καυγάς Νικόλα – Αναστασιάδη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – www.philenews.com

Με υψηλούς τόνους και αντιπαραθέσεις, αλλά και διαφωνίες που αφορούν τα θέματα στρατηγικής, το Εθνικό Συμβούλιο παρέπεμψε για το Σεπτέμβριο σε πολυήμερες συνόδους τα ζητήματα που αφορούν την ακολουθούμενη πολιτική. Μέχρι τότε, πάντως, πολλά θα ξεκαθαρίσουν στο Κυπριακό και κυρίως εάν τελικά η διαδικασία προχωρήσει με βάση και τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο και τον κατοχικό ηγέτη. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κύλησε σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων. Κυρίως μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, με αφορμή και την επιστολή του τελευταίου, στην οποία διατυπώνονται επικρίσεις για την ακολουθούμενη πολιτική.

Με βάση τις τοποθετήσεις και τις συζητήσεις είναι προφανές πως στα θέματα της στρατηγικής, ο Πρόεδρος έχει τη στήριξη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάξει. Στην αντίπερα όχθη, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι, που τονίζουν την ανάγκη αναθεώρησης της στρατηγικής που υιοθετείται εδώ και δεκαετίες και δεν απέδωσε.

Διαφωνίες υπήρξαν και με την πρόταση Αναστασιάδη προς Έρογλου για τη διαμόρφωση τρίπτυχου. Ο Πρόεδρος εισηγείται την καταγραφή των συγκλίσεων από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και εντεύθεν, τις ελάχιστα απέχουσες συγκλίσεις και τις αποκλίνουσες θέσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει, εάν αποδεχθεί ο κατοχικός ηγέτης, στο τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στην επόμενη φάση. Επιδίωξη του Προέδρου είναι να διαμορφωθεί ενιαίο έγγραφο. Με την εισήγηση αυτή συμφωνεί ο ΔΗΣΥ ενώ κρατά αποστάσεις το ΑΚΕΛ, προς το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει ανοίγματα, καθώς με την κίνηση αυτή, θεωρείται ότι θα καλυφθεί και η θέση του μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης για τις συγκλίσεις 2008-2012. Τα άλλα κόμματα εκφράζουν τις διαφωνίες τους καθώς εκτιμούν ότι με την κατάθεση των απόψεων Έρογλου θα υπάρξει μια βάση διαπραγματεύσεων, παραπέμποντας στα «καλάθια» που είχε εισαγάγει ο Ντάουνερ. Παράλληλα, θεωρούν ότι το έγγραφο συγκλίσεων Ντάουνερ θα παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου ενώ σημειώνουν υπάρχει κίνδυνος για εγκλωβισμό της ε/κ πλευράς σε υποχωρήσεις, από τις οποίες υποτίθεται θα απεγκλωβιζόταν η κυβέρνηση. Φέρνουν ως παράδειγμα και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος κατέθεσε στον Έρογλου έγγραφο 19 σημείων που δείχνουν τις αποκλίσεις του από τις συγκλίσεις 2008-2012. Τούτο, όπως υποστηρίζουν, αποτελεί απόδειξη ότι σημείο αναφοράς είναι το έγγραφο Ντάουνερ.

Το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει στην επόμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στις 24 Ιουλίου. Από την τοποθέτηση του Έρογλου θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκαν και τα εξής:

  • Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για τις διαρροές εγγράφων «καθώς εκτεθήκαμε στην τουρκική πλευρά και στα Ηνωμένα Έθνη».
  • Στρεφόμενος προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο και αναφερόμενος στην επιστολή του, είπε «εάν αποτύχαμε εμείς και η προηγούμενη κυβέρνηση, τι γίνεται με τις παλαιότερες», παραπέμποντας στην πενταετία Τάσσου Παπαδόπουλου.

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Στο χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο αποφασίσθηκε «η σύγκληση πολυήμερης συνεδρίας, προκειμένου να καθοριστούν οι τρόποι αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας και των τουρκικών σχεδιασμών, προχωρεί σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο, έχοντας και τη συνδρομή από ειδικούς που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών». Τούτο  ανακοίνωσε   ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μετά το πέρας της τετράωρης συνεδρίας του Σώματος. Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύνθεση του Συμβουλίου αυτού, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε και από τα κόμματα να του εισηγηθούν επιστήμονες συνεργάτες τους που θα στελεχώσουν και θα πλαισιώσουν αυτό το Συμβούλιο.

ΟΗΕ: Ο Πάσκο ο εκλεκτός του Γ.Γ. για το Κυπριακό 

Ο ΠΡΩΗΝ βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Λι Πάσκο φαίνεται ότι είναι ο εκλεκτός του Μπά Κι Μουν για τη θέση του ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, για το θέμα ενημέρωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Η επιλογή αυτή γίνεται καθώς είναι προσωπικός φίλος του Γ.Γ. και «του έχει εμπιστοσύνη» και δεύτερο επειδή γνωρίζει το Κυπριακό. Σημειώνεται πως όταν ήταν Β.Γ.Γ. του ΟΗΕ, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μαζί του σφοδρά παράπονα και είχε ζητήσει να μην ασχολείται με το Κυπριακό. Φαίνεται δε πως ούτε και τώρα αυτή η ιδέα τυγχάνει θετικής υποδοχής στη Λευκωσία.

Πάντως, για το διορισμό ειδικού συμβούλου στη θέση του Ντάουνερ, γίνεται αναφορά και στο προσχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που ετοίμασαν όπως πάντα οι Βρετανοί. Στο προσχέδιο γίνεται προτροπή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει Μόνιμο Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό, στο εγγύς μέλλον.

‘Όπως μεταδίδει το Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη, σε σχέση με την προτροπή για διορισμό ειδικού συμβούλου, διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως για να το συμπεριλαμβάνουν οι Βρετανοί στο σχέδιο σημαίνει ότι πρέπει να έχουν προχωρήσει οι βολιδοσκοπήσεις του ΓΓ με κάποια τουλάχιστον από τα 5 μόνιμα μέλη.

Αναφορικά με το προσχέδιο, δεν φαίνεται πως περιέχει εκπλήξεις, πλην ελαχίστων αλλαγών σε σύγκριση με τον προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αναφορές γίνονται για το κοινό ανακοινωθέν και στα στρατιωτικά μόνο ΜΟΕ στο προοίμιο. Στην παράγραφο 4 του προοιμίου, το ψήφισμα καλωσορίζει την Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τα μέρη στις 11 Φεβρουαρίου 2014, που περιέχει μία συμφωνημένη δέσμη αρχών και παραμέτρων για μία ενωμένη Κύπρο. Το Σ.Α. σημειώνει με ικανοποίηση τη συμφωνία για συνομιλίες των επικεφαλής διαπραγματευτών σε Αγκυρα και Αθήνα και εκφράζει την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών να επιτύχουν μία συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: