Άρθρο για τον Ντομινίκ Στρος Καν, τη ζωή του εκτός πολιτικής, το πώς βλέπει την κατάσταση στη Γαλλία και το δίδυμο Ολάντ-Βαλς, αλλά και την όποια πιθανότητα, να επιστρέψει στην πολιτική δημοσιεύει το περιοδικό Le Pointπου κυκλοφορεί.

Στην εισαγωγή του το άρθρο αναφέρεται στην έντονη ζωή του Στρος Καν που περιφέρεται από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα για διαλέξεις ή συμβουλές σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, τράπεζες.

Στη συνέχεια ο συντάκτης κάνει λόγο πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργο Μανουέλ Βαλς να επικοινωνεί με τον Στρος Καν κάτι που δεν επιβεβαιώνεται απο  το περιβάλλον Βαλς δεδομένου ότι ο Στρος Καν είναι  θέμα ταμπού για τον πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος ενοχλείται κάθε φορά που ακούει το όνομά του.

Παρ’ όλα αυτά ο Στρος Καν φέρεται να έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Φρ. Ολάντ όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας αφού πήγε μυστικά στη Γερμανία για να χτίσει γέφυρες με Μέρκελ, Σόιμπλε και Στάινμπρουκ. Δυστυχώς όλα αυτά πήγαν χαμένα γιατί ο Ολάντ δεν έλαβε υπόψη τις συμβουλές του και οι δυό τους δεν ξανασυναντήθηκαν έκτοτε.

Ανάμεσα στα πρόσωπα του κύκλου του αναφέρονται ο νυν επικεφαλής του Σ. Κ. Καμπαντελής, Julien Dray, Gilles Finchelstein και Christophe Borgel.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη αρκετά δημοσιοποιημένη προσφορά συμβουλών που παρείχε στην σερβική κυβέρνηση, οπότε έμαθε από τις σερβικές αρχές ότι η Πρεσβεία της Γαλλίας στο Βελιγράδι, προσπάθησε να αποτρέψει τον ερχομό Στρος Καν σε συνέχεια οδηγιών από το Ελυζέ.  Οπότε ο Στρος Καν έστειλε το μήνυμα ότι «Αν συνεχίσει να με ενοχλεί (ο Φρ. Ολάντ) τότε θα επιστρέψω». Σύμφωνα με το δημοσίευμα μετά από αυτό, οπουδήποτε και να τον έχουν προσκαλέσει δεν έχουν υπάρξει προβλήματα.

Για τον Φρ. Ολάντ ο Στρος Καν φέρεται να θεωρεί ότι στην καμπάνια των προεδρικών εκλογών, δεδομένης της υπεροχής που είχε απέναντι στον Σαρκοζύ, έπρεπε να πει την αλήθεια στους Γάλλους και να ανακοινώσει ένα ευρύ πρόγραμμα αλλαγών. Επίσης ότι ο Ολάντ θα ήταν καλός για τη δεκαετία του ’80 και όχι καταμεσής της οικονομικής κρίσης. Ακόμη ότι αυτό που λείπει στη Γαλλία είναι ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν έχουν εμπιστοσύνη, οπότε δεν αυξάνεται ούτε η κατανάλωση ούτε οι επενδύσεις αμφισβητώντας ότι ο Φρ. Ολάντ είναι σε θέση να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Ο Στρος Καν θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, δεδομένου ότι ο Ολάντ ανακατεύεται πολύ με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και οι μισοί υπουργοί που επέλεξε ο Ολάντ είναι άχρηστοι, δεν έχει περιθώρια επιτυχίας.

Όσο για τα μέτρα που θα έπαιρνε ο ίδιος αν ήταν πρόεδρος της δημοκρατίας σημειώνεται ότι θα αύξανε κατά μερικές μονάδες το ΦΠΑ, όχι τους φόρους. Κυρίως θα βασίζονταν στη στενή σχέση εμπιστοσύνης με τη Μέρκελ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας σύμφωνα με το Christophe Borgel. Παράλληλα θα είχε δεσμεύσει τη Γαλλία σε ένα πρόγραμμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Δεδομένης της εμπιστοσύνης που είχε η Μέρκελ στο πρόσωπό του θα είχε δεχθεί την αλλαγή πορείας της Ευρώπης, καταλήγει το δημοσίευμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: