Ομολογίες Τούρκων για σχέδιο Β’




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Διλημματικά και εν πολλοίς εκβιαστικά λειτουργεί στις διαπραγματεύσεις ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνοντας προχθές το Εθνικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στην πρόταση του Έρογλου για καθορισμό οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση της εν εξελίξει διαδικασίας. Όπως σημειώνεται, ο Ντερβίς Έρογλου καταλήγει στην πρόταση του θέτοντας το εξής δίλημμα: Αν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων είναι «ναι» στο νέο σχέδιο,  τότε θα προχωρήσει «η δημιουργία του εταιρικού κράτους». Αν το σχέδιο που θα προταθεί απορριφθεί τότε να μελετηθούν εναλλακτικές μορφές λύσης του Κυπριακού.

Όπως είναι γνωστό, ο κατοχικός ηγέτης, στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατέθεσε ένα οδικό χάρτη, ο οποίος βασικά συνιστά ένα χρονοδιάγραμμα με διάφορους διαδικαστικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, θα πρέπει να γίνουν οι εξής κινήσεις.

Πρώτο, να κατατεθούν έγγραφες προτάσεις σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού εκτός από χάρτες που θα αφορούν το εδαφικό.

Δεύτερο, καθορίζεται χρονικά η έναρξη της λεγόμενης τρίτης φάσης της διαδικασίας, αυτής δηλαδή του πάρε-δώσε, στο τέλος Αυγούστου. Την ίδια περίοδο θα επισκεφθούν χωριστά οι διαπραγματευτές την Ελλάδα και την Τουρκία. Στα πλαίσια των χιαστί επαφών, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα μεταβεί στην Άγκυρα και ο Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα.

Τρίτο, το φθινόπωρο, κατά πάσα πιθανότητα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη. Στην ατζέντα η σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Τέταρτο, καθορισμός ημερομηνίας για τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων. Τότε, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συζητήσει το θέμα της έναρξης προετοιμασιών για την Αμμόχωστο( εννοεί προφανώς την είσοδο των ειδικών, που σήμερα αρνείται).

Πέμπτο, η διεξαγωγή των χωριστών δημοψηφισμάτων.

Ο κατοχικός ηγέτης, όπως προκύπτει από τα όσα έχει αναφέρει στη συνάντηση της 7ης Ιουλίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θέτει το χρονοδιάγραμμα για να αποσπάσει αρνητική τοποθέτηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τούτο γίνεται στα πλαίσια της τακτικής για επίρριψη ευθυνών.

Στη συνάντηση της 24ης Ιουλίου, θα υπάρξει απάντηση από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη, που θα είναι αρνητική. Ο Ντερβίς Έρογλου έχει δεσμευθεί να τοποθετηθεί στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη διαμόρφωση τρίπτυχου. Δηλαδή, να καταγραφούν οι μέχρι τώρα συγκλίσεις (συμφωνίες υψηλού επιπέδου και εντεύθεν), οι σχεδόν συγκλίσεις και οι αποκλίσεις. Ο κατοχικός ηγέτης έχει, πάντως, παραπέμψει το θέμα στους διαπραγματευτές, αλλά αναμένεται ότι θα συζητηθεί στη νέα συνάντηση.

ΗΝ. ΕΘΝΗ: «Ιδανική λύση»  ο Λι Πάσκο 

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θεωρούσαν δεδομένο το διορισμό του πρώην Βοηθού Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Λι Πάσκο στη θέση του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. για το Κυπριακό. Γι αυτό και κινήθηκαν παρασκηνιακά προς την κατεύθυνση κάποιων εκ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Βεβαίως, όπως πληροφορούμαστε, η αντίδραση της Λευκωσίας στο διορισμό αυτό, φαίνεται να επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι θα αλλάξουν απόφαση. Τούτο θα διαφανεί σύντομα από τις επόμενες παρασκηνιακές κινήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των συνεργατών του.

Ο Μπαν Κι Μουν θεωρεί «καλή την επιλογή Πάσκο» καθώς όπως αναφέρει σε συνομιλητές του, τον εμπιστεύεται και είναι καλός γνώστης του Κυπριακού. Οι ενστάσεις της Λευκωσίας αφορούν τη δράση του Λι Πάσκο κατά την περίοδο 2004-2005 και της εκβιαστικής τακτικής που ακολούθησε. Ο Λι Πάσκο, ο οποίος διετέλεσε και στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν από τους πιο ένθερμους οπαδούς του σχεδίου Ανάν. Είχε δε εξαπολύσει και απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν και μετά το δημοψήφισμα ενώ τήρησε και σκληρή γραμμή έναντι της Λευκωσίας, όταν είχε εγείρει κάποιες ενστάσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: