Μηλιός: Καμία συμπόρευση με τη ΝΔ και τους μνημονιακούς




«Ευσεβή πόθο κάποιων κύκλων του συστήματος» χαρακτηρίζει σε συνένετευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, τις απόψεις που διατυπώνονται ότι μπορεί να υπάρξει ένας «μεγάλος συνασπισμός» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.«Μου προκαλεί ένα μειδίαμα όταν ακούω αυτά τα πράγματα, διότι είναι παντελώς εξωπραγματικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να πάψει να υπάρχει ως πολιτικό πρόγραμμα, ως Αριστερά, ως ελπίδα για την κοινωνική πλειοψηφία, αν μπορούσε να βρει ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης με τη ΝΔ. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα κόμματα του μνημονιακού τόξου, γιατί έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές. Δεν έχει σημασία πως ο άλλος αυτοχαρακτηρίζεται. Έχουν δεξιές πολιτικές, υπερσυντηρητικές πολιτικές, οι οποίες δεν μπορούν να μπουν στον ίδιο καμβά ούτε μπορεί να υπάρξει ένας συμψηφισμός».

Αναφερόμενος στο «Ποτάμι» ο κ. Μηλιός υποστηρίζει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης «εντάσσεται στον πιο σκληρό πυρήνα των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων».

Ο κ. Μηλιός εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές «αρκεί να πούμε στον κόσμο πολύ καθαρά, με μια μεγάλη πορεία προς τον λαό, προς το κόσμο -όχι προς τον πολιτικό κόσμο- ότι τα προγράμματα είναι δύο: το ένα είναι η συνέχιση των μνημονίων, των πολιτικών της λιτότητας, των πολιτικών αναδιανομής της ισχύος υπέρ των λίγων, των πολιτικών αναδιανομής πλούτου και εισοδήματος υπέρ των λίγων. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Άρα με τους πολιτικούς σχηματισμούς, που εκφράζουν αυτές τις πολιτικές, δεν μπορούμε να έχουμε καμία συνάφεια. Αυτό πρέπει να πούμε στον λαό. Είναι μονόδρομος, ΣΥΡΙΖΑ ή μνημόνιο και με βάση αυτή την πολιτική είναι εφικτό να πάει το 27% στο 37%, στο 40% και ακόμη παραπέρα. Άρα μπορούμε να έχουμε αυτοδυναμία, αρκεί να είμαστε σταθεροί σε αυτή την πολιτική».

Σε ερώτηση για τη «μικρή ΔΕΗ», ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά:«πρέπει να αποτρέψουμε τη σχεδιαζόμενη εκποίηση. Η αντίδρασή μας θα είναι κάθε νόμιμη διαδικασία, πράξη και κινητοποίηση. Αυτό ζητάμε από τον κόσμο για να αποτρέψουμε αυτή την εκποίηση, την οποία θεωρούμε εγκληματική… Εμείς δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, είτε είναι νομικό, είτε οικονομικό, ή οποιοδήποτε άλλο, για να ξαναπεράσει υπό δημόσιο έλεγχο η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ».

Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μηλιός τονίζει: «Δεν είναι τεχνικό θέμα το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνδέεται με τη συνέχιση, ή όχι, της πολιτικής των μνημονίων. Πιστεύουμε ότι δεν θα μπορέσει η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

H συνέντευξη του Γιάννη Μηλιού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Πολλή συζήτηση έχει γίνει για το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα σας αποκλείει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο;

Απ: Αυτός είναι ένας ευσεβής πόθος κάποιων κύκλων του συστήματος. Μου προκαλεί ένα μειδίαμα, όταν ακούω αυτά τα πράγματα, διότι είναι παντελώς εξωπραγματικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να πάψει να υπάρχει ως πολιτικό πρόγραμμα, ως Αριστερά, ως ελπίδα για την κοινωνική πλειοψηφία, αν μπορούσε να βρει ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης με τη ΝΔ. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα κόμματα του μνημονιακού τόξου, γιατί έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές. Δεν έχει σημασία πώς ο άλλος αυτοχαρακτηρίζεται. Έχουν δεξιές πολιτικές, υπερσυντηρητικές πολιτικές, οι οποίες δεν μπορούν να μπουν στον ίδιο καμβά, ούτε μπορεί να υπάρξει ένας συμψηφισμός. Εμείς λέμε ότι ζητάμε τη συμπαράταξη όλης της κοινωνίας με το πρόγραμμά μας, τις βασικές θέσεις που έχουμε για την ανάκτηση της εργασίας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την κατάργηση των μνημονίων, άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συμπόρευση με πολιτικά κόμματα που είναι στη Βουλή και τα οποία στήριξαν, ή στηρίζουν, αυτές τις πολιτικές.

Ερ: Το ερώτημα είναι, όμως, με ποιους θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοδυναμία μπορεί να είναι στόχος σας, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί…

Απ: Οι σύμμαχοί μας είναι η κοινωνία. Η αυτοδυναμία μπορεί να επιτευχθεί και αυτό είναι βαθειά μου πεποίθηση. Αρκεί να πούμε στον κόσμο πολύ καθαρά, με μια μεγάλη πορεία προς τον λαό, προς το κόσμο -όχι προς τον πολιτικό κόσμο- ότι τα προγράμματα είναι δύο: το ένα είναι η συνέχιση των μνημονίων, των πολιτικών της λιτότητας, των πολιτικών αναδιανομής της ισχύος υπέρ των λίγων, των πολιτικών αναδιανομής πλούτου και εισοδήματος υπέρ των λίγων. Η υπόθεση της ΔΕΗ, των κατασχέσεων σπιτιών, η υπόθεση του παράκτιου μετώπου είναι διαδικασία μεταφοράς πλούτου υπέρ των λίγων. Έχουμε τη μεταφορά εισοδήματος με το κόψιμο μισθών και συντάξεων. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Άρα με τους πολιτικούς σχηματισμούς που εκφράζουν αυτές τις πολιτικές δεν μπορούμε να έχουμε καμία συνάφεια. Αυτό πρέπει να πούμε στον λαό. Είναι μονόδρομος, ΣΥΡΙΖΑ ή μνημόνιο και με βάση αυτή την πολιτική είναι εφικτό να πάει το 27% στο 37%, στο 40% και ακόμη παραπέρα. Άρα μπορούμε να έχουμε αυτοδυναμία, αρκεί να είμαστε σταθεροί σε αυτή την πολιτική.

Ερ: Αναφερθήκατε στη ΔΕΗ, ένα κρίσιμο θέμα, καθώς αύριο αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ». Πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Η αντίδρασή μας θα είναι κάθε νόμιμη διαδικασία, πράξη και κινητοποίηση. Αυτό ζητάμε από τον κόσμο για να αποτρέψουμε αυτή την εκποίηση, την οποία θεωρούμε εγκληματική. Όταν ένα μονοπώλιο κρατικό μετατρέπεται σε μονοπώλιο ιδιωτικό, έχουμε καταστροφή από την άποψη του παρεχόμενου προϊόντος. Έχουμε ραγδαία αύξηση της τιμής του παρεχόμενου προϊόντος και διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Γι αυτό σε όλον τον αναπτυγμένο κόσμο είτε μένει υπό δημόσιο έλεγχο η ενέργεια, είτε στις περιπτώσεις που έχει εκποιηθεί, αρχίζει αμέσως η συζήτηση για την επανάκτηση του δημόσιου ελέγχου. Αυτό που συνέβη με το νερό στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Βερολίνο, το Παρίσι κι αλλού, δηλαδή η ανάκτηση αυτού του κοινωνικού αγαθού από τον δήμο ή το κράτος, ισχύει και για το ρεύμα. Πρέπει να αποτρέψουμε τη σχεδιαζόμενη εκποίηση, που θα εξασφαλίσει σίγουρα κέρδη, καθώς αυτός που θα την αγοράσει φτηνά θα πάρει μαζί του και το 30% των πελατών. Στην ουσία αγοράζει όλο τον νομό Φλώρινας, μονάδες υπερσύγχρονες. Με την εκποίηση αυτή μεταφέρονται 2.800 μεγαβατώρες στους ιδιώτες, με ελάχιστο κόστος, εξασφαλισμένα κέρδη και χωρίς καμία κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο υπονομεύεται.

Ερ: Αυτό αποτελεί και μήνυμα προς τους επίδοξους, ή υποψήφιους επενδυτές, ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη ΔΕΗ στη σημερινή της κατάσταση ή θα κάνει κάτι άλλο;

Απ: Βεβαίως, δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, είτε είναι νομικό, είτε οικονομικό, ή οποιοδήποτε άλλο για να ξαναπεράσει υπό δημόσιο έλεγχο η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» και εν πάση περιπτώσει για να προστατεύσουμε ευρύτερα όλα τα κοινωνικά αγαθά που θέλουμε να παράγονται με μια λογική δημοσίου, όχι στενά κρατική, έχει διαφορά αυτό, γιατί αφορά τη διαφάνεια, τα ανοιχτά βιβλία, τη δυνατότητα της κοινωνίας να ελέγχει τις αποφάσεις. Είναι βασικός άξονας της πολιτικής μας και να περάσει το σ/ν θα κάνουμε το παν να μην έχει μεγάλη διάρκεια η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενόψει της ερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Γίνεται πολλή συζήτηση αν η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Μάλιστα, σήμερα άκουγα τον κ. Θεοδωράκη, τον επικεφαλής του Ποταμιού, να λέει ότι η σημερινή Βουλή μπορεί να εκλέξει το διάδοχο του κ. Παπούλια. Είναι αδύνατο η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον κάβο των «180»;

Απ: Ο κ. Θεοδωράκης ήταν γνωστό και απολύτως προφανές σε εμένα, από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε το κόμμα του, ότι εντάσσεται στον πιο σκληρό πυρήνα των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων. Με αυτή την έννοια, δεν ανέμενα διαφορετική δήλωση. Άλλωστε, η εμμονή του ιδίου και του κόμματός του ότι ό,τι και να συμβεί, οι εκλογές πρέπει να γίνονται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, περιέχει το στοιχείο ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ελέγχεται άμα αθετεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και άμα ακολουθεί διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό, που έχει δηλώσει, στο τέλος – τέλος, ακόμη και αν υπονομεύει τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία. Αυτή η λογική τον τοποθετηθεί, έτσι και αλλιώς, από την άλλη πλευρά και με αυτή την έννοια ας μην πάρουμε σοβαρά την άποψή του ότι η παρούσα Βουλή μπορεί. Εμείς πιστεύουμε ότι εδώ όλοι κρίνονται και θα κάνουμε το παν, ώστε κάθε βουλευτής να έρθει ενώπιον των ευθυνών του. Δεν είναι τεχνικό θέμα το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνδέεται με τη συνέχιση, ή όχι, της πολιτικής των μνημονίων. Από εκεί και πέρα, σε αυτή τη συμπαράταξη που ζητάμε από τον ελληνικό λαό για να φύγουν αυτές οι πολιτικές, η πίεση από τον κόσμο νομίζουμε ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Είναι πάντα η κινητήρια δύναμη των πραγμάτων η κινητοποίηση του κόσμου. Επομένως, αυτό κυρίως προσδοκούμε και πιστεύουμε ότι δεν θα μπορέσει η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: