Η βελόνα δείχνει Γκιουλ για την πρωθυπουργία




“Η βελόνα για την Πρωθυπουργία της Τουρκίας δείχνει τον Αμπτουλάχ Γκιουλ”, δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας ερευνών Optimar Χιλμί Ντασντεμίρ εκτιμώντας ότι ο νυν Τούρκος Πρόεδρος θα γίνει Πρωθυπουργός.

Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Ντασντεμίρ είπε ότι ακόμη και αν προφέρονται ονόματα όπως Νουμάν Κουρτουλμούς, Σουλεϊμάν Σοϊλού, Μπουλέντ Αρίντς, Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλί Μπαμπατζάν, η βελόνα γύρισε και πάλι προς τον Αμπτουλάχ Γκιουλ. “Αν διαβάσουμε τις κινήσεις μέσα στο κόμμα, έπειτα από την προσωρινή περίοδο του Μεχμέτ Αλί Σαχίν, μπορούμε να δούμε ότι επικεφαλής του κόμματος θα έρθει ο Αμπτουλάχ Γκιουλ”, ανέφερε ο Ντασντεμίρ.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις ότι έπειτα από τη μετάβαση του Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία, το ΑΚΡ θα διαλυθεί, ο Ντάσντεμιρ είπε ότι “η τύχη του ΑΚΡ δεν πρόκειται να είναι όπως εκείνη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ANAP του Τουργκούτ Οζάλ). “Οι μεταβλητές, οι συνιστώσες, οι παράμετροι είναι πολύ διαφορετικοί. Επιπλέον ο Ερντογάν έχει μελετήσει τα λάθη που έκανε στο παρελθόν ο Οζάλ, έβγαλε τα συμπεράσματά του και έχει λάβει τα μέτρα του. Οι φήμες ότι το ΑΚΡ θα διαλυθεί μετά τον Ερντογάν έχουν τεθεί ενώπιον της κοινής γνώμης σκοπίμως κατά την άποψή μου”, δήλωσε ο Ντασντενίρ.

Για τον κοινό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο Ντασντεμίρ είπε ότι κατά την εκτίμησή του δεν είναι μια σωστή επιλογή και εντός του Ρεπουμπλιακανικού Λαϊκού Κόμματος (CTP) εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές αντιδράσεις. “Ο Ιχσάνογλου δεν είναι υποψήφιος του CHP, είναι υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) και πιστεύω ότι γι’ αυτό έχει πειστεί το CHP”.

Ο Ντασντεμίρ εκτιμά ότι πίσω από τα γεγονότα του Γκεζί καθώς και τις συζητήσεις της 17ης Δεκεμβρίου ο πραγματικός λόγος είναι οι προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος που για πρώτη φορά θα εκλεγεί από το λαό σημαίνει ότι θα είναι ένας ισχυρός πρόεδρος. Ο πραγματικός λόγος της 17ης Δεκεμβρίου και των αντιδράσεων στο Γκεζί ήταν οι προεδρικές εκλογές. “Η μεγαλύτερη προδοσία για τον Ταγίπ Ερντογάν προήλθε από την παράλληλη δομή (το κίνημα Αμπτουλάχ Γκιουλέν). Πιστεύω ότι ο πραγματικός αγώνας εναντίον της παράλληλης δομής θα γίνει έπειτα από τις προεδρικές εκλογές”, είπε ο Ντασντεμίρ.

ΠΗΓΗ: ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: