Το βρώμικο παιγνίδι της Τουρκίας για τις ευθύνες…




Σε άρθρο στη Hurriyet Daıly News τιτλοφορούμενο «Οι ελπίδες ξεθωριάζουν για μια συμφωνία στο Κυπριακό» ο Yusuf Kanli εκφράζει τις αμφιβολίες του για την επίλυση του Κυπριακού, επικρίνοντας τη στάση των Ελληνοκυπρίων και κυρίως του Προέδρου της Κύπρου, Αναστασιάδη.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Kudret Ozersay, έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτός και αν «σταματήσει η τρέχουσα ολίσθηση» και οι συνομιλίες περάσουν στο στάδιο δούναι και λαβείν και οι δυο πλευρές δεσμευθούν για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι μια καταληκτική ημερομηνία. Οι ε/κ, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με κάτι τέτοιο, σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Ο KudretOzersay, δεν είναι τυπικός δημόσιος υπάλληλος και δεν θα μπορούσε να γίνει πολιτικός, αλλά έχει, ομολογουμένως, πετύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού, σύμφωνα με τον Kanli, και αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι επικοινώνησε ενεργά μαζί του μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών. Αντίθετα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, Αναστασιάδης, «λειτουργεί με εμμονές» και προσπαθεί να αποτρέψει τους τ/κ ακόμη και από κοινωνικές επαφές με ξένες αποστολές και την επίσκεψη αξιωματούχων.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει επικρίνει δημοσίως μια ομάδα Πρέσβεων «ότι συνεισφέρουν στην καθιέρωση του status του καθεστώτος κατάληψης στην «ΤΔΒΚ». Δεν έμεινε όμως εκεί και σε συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Dervis Eroglu, και αργότερα, σε παρατηρήσεις σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, ανέφερε ότι η συμφωνία στο Κυπριακό θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την «πραγματικότητα της μειονότητας και της πλειοψηφίας». Αυτές οι εξελίξεις φυσικά και δε συμβάλουν καθόλου στην συμφωνία για εξεύρεση λύσης μεταξύ των δύο ισότιμων κοινοτήτων στο νησί, οι σχέσεις των οποίων είχαν άριστα περιγραφεί από τον πρώην Γενικό Γραμματέα των Η.Ε., Kofi Anan, ως «δύο κοινότητες που μοιράζονται την ίδια πατρίδα».

Ακολούθως, για την επίσκεψη στην Τουρκία του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της «ΤΔΒΚ», Fikri Toros, ο αρθογράφος επισημαίνει ότι ο Toros κατέθεσε πολλές ιδέες, στις οποίες πιστεύει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα είναι πρόθυμοι να συνεργασθούν με τους Τουρκοκύπριους, όπως η καθιέρωση συστήματος από κοινού μεταβατικής διακυβέρνησης σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των Βαρωσίων στους Ελληνοκυπριους, καθώς και το άνοιγμα του «αεροδρομίου” των κατεχομένων στις διεθνείς πτήσεις.

 

Όμως, πολύ φοβάμαι ότι οι ε/κ θα πάρουν τα Βαρώσια και θα αποσυρθούν από τη διαδικασία αφήνοντας στα κρύα του νερού τους τ/κ, καταλήγει λέγοντας ο αρθογράφος και σχολιάζει ότι τουλάχιστον ήταν θετικό ότι οι επιχειρηματίες των δύο πλευρών ελπίζουν για ένα κοινό μέλλον στο νησί.

 

 

ΜΑΚΟΥ

 

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: