Οι θεωρίες του καλού, του κακού και του άσχημου




Του Κώστα Βενιζέλου, www.philenews.com

Στο χθεσινό σκίτσο του Πιν, που κοσμεί καθημερινά την πρώτη σελίδα του «Φιλελεύθερου», η μούσα του, η Κυπρούλα, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη του είπε: «Τώρα….κ. Κασουλίδη μου, που θα συζητάτε το θέμα του Ναμί…έλα ένα ρωμανίσι να πάρεις της ρκας».

Οι λαϊκές ρήσεις, τις οποίες ενίοτε επικαλούνται οι παλαιότεροι για ταιριάξουν το νόημα σε κάθε περίπτωση, έχουν μια ολόκληρη ιστορία πίσω τους, που συνθέτουν πολλές και διαφορετικές διηγήσεις. Η ιστορία με τους πρέσβεις που συμμετείχαν στα γεύματα του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οντζίλ Ναμί, είναι γνωστή και η δημοσίευση μιας φωτογραφίας από τις συνάξεις αυτές, άγγιξε τα αντανακλαστικά της Λευκωσίας. Αντανακλαστικά που βρισκόντουσαν για δεκαετίες σε λήθαργο και ενεργοποιήθηκαν τώρα και ορθώς ( Να δούμε, βέβαια, τη ρηματική διακοίνωση, όπως και την εφαρμογή της…).

Για χρόνια λειτουργούσαν λογικές, αφελείς και επιδερμικές, ότι εάν, για παράδειγμα, οι ξένοι θα έβλεπαν κάποιον στα κατεχόμενα, ενδεχομένως να τον…έπειθαν να συνεργασθεί για λύση! Την ίδια ώρα, εμφανίζονταν και θεωρίες περί «του καλού, του κακού και του άσχημου». Παλαιότερα ο κακός ήταν πάντα ο Ντενκτάς και οι καλοί διάφοροι αστέρες που μόλις άγγιζαν εξουσία συναγωνίζονταν τον Ραούφ. Οι εξυπνάδες αυτές, οι επιδερμικές αντιλήψεις για το Κυπριακό, από τις οποίες απουσίαζαν οι αναλύσεις για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα και σχεδιασμούς, δημιουργούσαν συνεχώς προηγούμενα. Άρχισαν και οι συνήθεις ύποπτοι να κάνουν λόγο για σημειολογίες που δεν αφήνουν τη διαδικασία να προχωρήσει και τις θεωρίες για τις φοβίες δήθεν των Ελληνοκυπρίων. Είναι οι ίδιοι που θεωρούσαν και θεωρούν πως το Κυπριακό είναι «ψυχολογικό πρόβλημα» και θα λυθεί με την άσκηση σε σταυρόλεξα και συμπλήρωσης παζλ.

Η ιστορία είναι μακρά και πολλές φορές με τον αυθορμητισμό του αφελούς και με την αντίληψη του κοντόφθαλμου, οι αρμόδιοι διαχειριστές «έκλεισαν τα μάτια» σε συναντήσεις και επισκέψεις στα κατεχόμενα, αναμένοντας αποτέλεσμα. Μέσα σε αυτή την αφέλεια, διατυπώνονταν θεωρίες ότι περίπου η Άγκυρα ήθελε, πλην όμως ο Ντενκτάς δεν δεχόταν. Μέσα σε αυτό το κωμοτραγικό ο Έρογλου και ο Ναμί κάνουν ότι θέλουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, γιατί η Τουρκία έχει τώρα άλλες δουλειές! Υπενθυμίζεται πως το 2004 όταν η Άγκυρα θεώρησε ότι ο Ντενκτάς δεν την εξυπηρετούσε πλέον, τον αντικατέστησε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Οζντίλ Ναμί κτίζει «προεδρικό» προφίλ, αλλά είναι γνωστό ότι λαμβάνει εντολές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, για τις δράσεις του. Με τις συνάξεις που οργάνωσε, εκπληρώνει διαχρονικούς στόχους της τουρκικής πλευράς. Σε αυτή την πορεία, βρίσκει πολλούς καλοθελητές να καταστούν συνδαιτυμόνες του. Μέχρι τώρα, πολλοί στις ελεύθερες περιοχές, αρμόδιοι και μη έκλειναν τα μάτια και το αποτέλεσμα είναι πως στοιβάζονταν «τα προηγούμενα που δημιουργούνταν». Το κακό παράγινε και πρέπει να τελειώνει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: