Η Μέρκελ δεν …μιλά με τον Ομπάμα, θα συναντηθεί με Πούτιν στο Μουντιάλ




Η καγκελάριος της Γερμανία Άγγελα Μέρκελ δεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αφότου του Βερολίνο ζήτησε από τον σταθμάρχη της CIA στη Γερμανία να εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά οι δυο τους βρίσκονται σε στενή επαφή, δήλωσε γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Δεν έχει υπάρξει τηλεφώνημα ανάμεσα στην καγκελάριο και την Ουάσινγκτον ούτε σχεδιάζεται κάποιο. Όμως ξέρετε, η καγκελάριος και ο αμερικανός πρόεδρος έχουν καλή επαφή μεταξύ τους”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αναμένει ότι ο σταθμάρχης της CIA θα αναχωρήσει από τη Γερμανία “γρήγορα”.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου έκανε εξάλλου γνωστό πως η Μέρκελ μπορεί να έχει μια σύντομη συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όταν παρευρεθούν αμφότεροι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου την Κυριακή στη Βραζιλία.

“Είναι σίγουρα πιθανό να υπάρξει μια συνάντηση και μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν, όμως με δεδομένο το σφιχτό πρόγραμμα είναι απίθανο να γίνει μια συνολική συζήτηση. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε”, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ θα ταξιδέψει στο Ρίο ντε Ζανέιρο για να δει τη Γερμανία να παίζει στον τελικό με την Αργεντινή και ο Πούτιν θα παρευρεθεί επειδή η Ρωσία θα φιλοξενήσει το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018. Οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε τακτική τηλεφωνική επαφή σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Υπόθεση κατασκοπείας : Για ρήγμα στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος

Ο γερμανικός Τύπος θεωρεί ότι η απόφαση για την απέλαση του επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία αποτελεί πραγματικό ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους και επαινεί την απάντηση της Αγγελα Μέρκελ στην “αλαζονική στάση” των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απέλαση του επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών στη Γερμανία και η σύλληψη δύο γερμανών πολιτών, διπλών πρακτόρων, μέσα σε λίγες ημέρες, καταλαμβάνουν τις πρώτες σελίδες των γερμανικών εφημερίδων.

“Πρόκειται για ένα ρήγμα στην ιστορία των αμερικανο-γερμανικών σχέσεων”, γράφει στην πρωτή της σελίδα η Suddeutsche Zeitung, η οποία κάνει λόγο “για άνευ προηγουμένου πράξη διαμαρτυρίας κατά της αμερικανικής αλαζονείας”.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας “Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε κάνει ένα πρώτο βήμα αυτονομίας απέναντι στον μεγάλο σύμμαχο εδώ και δώδεκα χρόνια λέγοντας όχι στον πόλεμο στο Ιράκ. Τώρα γίνεται το δεύτερο βήμα”, γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

“Μέχρι σήμερα, οι Γερμανοί είχαν αντιδράσει εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και τον αποτροπιασμό τους για τις πρακτικές των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών. Με την απέλαση του αρχηγού των πρακτόρων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέτει για πρώτη φορά τους Αμερικανούς υπό πίεση. Ας ελπίσουμε ότι ο Ομπάμα και οι άνθρωποί του θα καταλάβουν τώρα ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στη Γερμανία”, γράφει η SZ.

“ΗΠΑ και Γερμανία βρίσκονται στα πρόθυρα διπλωματικού πολέμου”, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.”Αποτελεί χάσιμο ενέργειας την ώρα που Βερολίνο και Ουάσινγκτον είναι ήδη πολύ απασχολημένα με τις υπάρχουσες συρράξεις στον κόσμο. Ενας καυγάς ανάμεσα στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί παρά να χαροποιήσει τους εχθρούς της Δύσης”, γράφει η εφημερίδα, επαινώντας, πάντως, μαζί με τον υπόλοιπο γερμανικό Τύπο τη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου: “Η Μέρκελ δεν είναι το κανίς του Ομπάμα. Το μήνυμα που τού έστειλε ήταν σαφές και αναγκαίο”.

Σύμφωνα με τη Bild, οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις έχουν φθάσει στο ναδίρ, εξαιτίας των “προσβολών, των επιθέσεων και των αθετημένων σχέσεων” των ΗΠΑ. “Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει! Ο Μπαράκ Ομπάμα οφείλει να αποκαταστήσει τη σχέση με τον κοντινότερο δυτικό του σύμμαχο. Οσο είναι ακόμα καιρός”.

Η Tagesspiegel, που τηρεί κάποιες αποστάσεις, θεωρεί ότι η απέλαση του αμερικανού αξιωματούχου εντάσσεται “στο διπλωματικό θέατρο”. “Είναι παραδεκτό από όλους ότι αποτελεί μέρος του παιχνιδιού”, γράφει η εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο “Απέλαση, σύμφωνα με τους κανόνες”. “Και επιτέλους , πρέπει να το πούμε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι έμαθε τους κανόνες”.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει, στο μεταξύ, να μην προχωρήσουν σε αντίμετρο (θα μπορούσαν λόγου χάρη να δώσουν ορισμένες πληροφορίες για την γερμανική βιομηχανική κατασκοπεία στις ΗΠΑ) και αυτό θα αποτελεί ένδειξη ότι στον Λευκό Οίκο κατάλαβαν καλά πόσο έχει τραυματισθεί η γερμανική ψυχή”…, γράφει η Tagesspiegel.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: