Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

20 Ιουλίου 1974 – 20 Ιουλίου 2014… Σαράντα χρόνια από τότε. Μια ολόκληρη ζωή. Σαν να ήταν χθες, όταν στα 16 μας χρόνια γίναμε μάρτυρες της προδοσίας της χούντας που κατέστρεψε το νησί μας… Η Κύπρος παραμένει και σήμερα μια ημικατεχόμενη πατρίδα και η Τουρκία, η κατοχική δύναμη, ανενόχλητη υλοποιεί τα σχέδιά της, που περιλαμβάνουν τον έλεγχο σε όλο το νησί για να συμφωνήσει σε «διευθέτηση» του Κυπριακού. Και αυτή η διευθέτηση δεν είναι τίποτα άλλο από τον εκτουρκισμό της Κύπρου και την εκδίωξη του ελληνικού στοιχείου από το νησί.

Ήταν ξημερώματα όταν οι χωριανοί επέστρεψαν από τη Λάρνακα και ανακοίνωσαν ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο, ασκώντας -όπως ισχυρίστηκαν- το δικαίωμα της «επέμβασης» ως εγγυητές της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν και εκείνο το λάθος του υπερφιλόδοξου Μακάριου στον ΟΗΕ, που εκμεταλλεύθηκαν οι Αττίλες για να δικαιολογήσουν το ανοσιούργημά τους. Τις μέρες που ακολούθησαν ακούγαμε την ίδια φράση: «Η χούντα ευθύνεται και οι Αμερικανοί». Αυτές ήταν οι λέξεις που επαναλάμβαναν όλοι.

Πέρασαν χρόνια πολλά, όταν μπορέσαμε με άλλους συναδέλφους ερευνητές να διαβάσουμε τα έγγραφα του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσιγκερ. Οι περιγραφές συγκλονιστικές, αλλά και κυνικές, και το συμπέρασμα -πέραν κάθε αμφιβολίας- το ίδιο: Ο δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης σε συνεργασία με τον Γκας Λάσκαρη Αβράκωτο, το πρωτοπαλλίκαρο της CIA που κυβερνούσε την Ελλάδα από το ξενοδοχείο Hilton, αποφάσισαν την ανατροπή του ξεροκέφαλου Μακάριου, ο οποίος παρασυρμένος από τον τέως βασιλιά και μερικούς Έλληνες πολιτικούς, προχώρησε σε σύγκρουση με τη χούντα χωρίς να εξασφαλίσει τα νώτα του. Ήταν τέτοια η αλαζονεία του, που δεν έλαβε καθόλου υπόψη το μήνυμα του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος με ακρίβεια τον ενημέρωσε για τη μέρα και την ώρα της ανατροπής του.

Το πραξικόπημα ακολούθησε η εισβολή του Αττίλα και η καταστροφή του νησιού, αφού η ελληνική χούντα άφησε απροστάτευτο το νησί. Χιλιάδες οι νεκροί, οι τραυματίες και οι πρόσφυγες. Γιατί; Επειδή η υπερδύναμη του Κίσιγκερ πίστευε ότι ο Μακάριος έπαιζε παιγνίδια με τους Σοβιετικούς εις βάρος της Αμερικής; Και κατέστρεψαν έναν λαό επειδή ο ηγέτης του νόμιζε πως κυβερνούσε τον «ομφαλό της γης»;

Η Αμερική του Κίσιγκερ έπαιξε βρώμικο παιγνίδι εναντίον της Κύπρου. Και ο καθένας που μελετά το σύνολο των εγγράφων του τότε πανίσχυρου υπουργού, και ειδικά όσα κερδίσαμε οι ερευνητές μέσω του Νόμου για την Ελευθερία στην Πληροφόρηση (FOIA), δεν αμφιβάλλει για τον ρόλο του Χένρι Κίσιγκερ. Βεβαίως, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μια και καλή, δεν έχει την παραμικρή ευθύνη ο αμερικανικός λαός. Ούτε και οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν κουβαλούν το βάρος αυτής της μεγάλης ευθύνης για την κυπριακή τραγωδία. Όμως, θα μπορούσαν να επανορθώσουν το λάθος έστω και τώρα. Δυστυχώς, αντί να αποδώσουν δικαιοσύνη, συνέχισαν να στηρίζουν την κατοχική δύναμη και να σταυρώνουν την Κύπρο. Επέβαλαν τη διαπραγμάτευση με στόχο την απαράδεκτη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία δίνει το δικαίωμα στην κατοχική δύναμη να διατηρήσει τα κέρδη από την εισβολή και την κατοχή.

Μετά από 40 χρόνια, η επιθυμία για επανένωση γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν στη Λευκωσία και τη Φιλαδέλφεια θα μπορούσαν να αλλάξουν το σκηνικό για την πατρίδα μας. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνει να αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν επανενώνει το νησί, ήταν λύση του 1977. Τώρα είναι συνταγή για νέες συγκρούσεις. Εάν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πιστεύει όντως ότι οι Τούρκοι δεν έπρεπε να πατήσουν το πόδι τους στην Κύπρο, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να τερματίσει την κατοχή. Αλλά πρέπει να γνωρίζει -και αυτό είναι δουλειά του κ. Αναστασιάδη και των Ελληνοαμερικανών υποστηρικτών του- ότι η επιμονή στη διζωνική εξυπηρετεί μόνο την κατοχική δύναμη. Και η προσπάθεια επιβολής αυτής της ρατσιστικής και φιλοτουρκικής λύσης θα είναι η δεύτερη σταύρωση για τους Έλληνες του νησιού.

Έχω γράψει άπειρες φορές από αυτήν τη στήλη ότι ειδικά οι Αμερικανοί χρωστούν στον Πρόεδρο της Κύπρου. Δυτικόφιλος από κούνιας -και ήταν δικαίωμά του- στάθηκε στο πλευρό των διεθνών υποστηρικτών του Σχεδίου Ανάν και δεν άκουσε τον λαό του. Τώρα πρέπει να τον ακούσει. Στοιχηματίζω ότι ο κ. Μπάιντεν και θα τον ακούσει και θα τον βοηθήσει να απεγκλωβιστεί από τη νέα θηλιά που ετοιμάζουν οι Βρετανοί στην πατρίδα μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γι’ αυτούς που υποστηρίζουν την επιστροφή του Λιν Πάσκο στο Κυπριακό, να τους θυμίσω ότι ήταν αυτός που απείλησε πως για το Όχι «θα πέφτουν κεραμίδια στα κεφάλια μας». Ό,τι και να έπεσε, η Κύπρος κράτησε…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός σνόμπαρε το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ουάσιγκτον. Δεν είναι για τον εντιμότατο πρώτο πολίτη της κατεχόμενης πόλης σημαντικές αυτές οι εκδηλώσεις, είναι μία κωμωδία… Τον αντικατέστησε… επάξια ο δήμαρχος Κερύνειας. Ο κ. Καριόλου αποκάλυψε στους έκπληκτους ομογενείς ότι παρακαλεί τον Τούρκο «πρέσβη» στην κατεχόμενη Λευκωσία και αυτός αρνείται –άκουσον, άκουσον– να τον συναντήσει… Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έμεινε άφωνος στο άκουσμα της… αποκάλυψης!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: