Η Ελλάδα απορρίπτει τρίτο σχέδιο “διάσωσης”




Η Ελλάδα αντιστάθηκε στις πιέσεις για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, προειδοποίησε για την επιβράδυνση του ρυθμού της οικονομικής σταθεροποίησης, επεσήμαναν χθες αξιωματούχοι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, σύμφωνα με ανταπόκριση των Nikos Chrysoloras (Αθήνα) και Rebecca Christie (Βρυξέλλες) στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece Resists Troika on Third Bailout as Draghi Protests Delays».

Η Ελλάδα απέκλεισε περαιτέρω βοήθεια –η οποία θα συνοδεύονταν από νέο πακέτο μέτρων- μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, δήλωσε Έλληνας Αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Τρόικα η Ελλάδα θα χρειαστεί ούτως ή άλλως πρόσθετη βοήθεια, σημείωσε ωστόσο Αξιωματούχος της ΕΕ προσθέτοντας ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει έλλειμμα χρηματοδότησης, δεν μπορεί να μπορεί να υπολογίζει σε στήριξη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για την αναμόρφωση της οικονομίας της. Οι ανησυχίες τις Τρόικας περιλαμβάνονταν στην προειδοποίηση του Mario Draghi προς τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γκίκα Χαρδούβελη, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρεί ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις της.

Το διακύβευμα είναι η ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει ελάφρυνση του χρέους της από τους πιστωτές της Ευρωζώνης. Η διαγραφή χρέους είναι η κύρια ανταμοιβή που μπορούν να προσφέρουν οι (ευρωπαϊκές) αρχές στην περίπτωση που η Ελλάδα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα αρνηθούν.

Επιδίωξη της Τρόικας είναι να επικεντρωθεί η Ελλάδα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις αντί να επαφίεται σε εύθραυστες και ασταθείς σχέσεις με τις αγορές, σημείωσε ο Αξιωματούχος της ΕΕ. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό 12 δις ευρώ, το 2015, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ενδεχόμενη άντληση κεφαλαίων από την πώληση ομολόγων.

Για να αποφύγει ένα νέο σχέδιο διάσωσης η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την νέα πρόσβαση που απέκτησε στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όπως επεσήμανε Έλληνας Αξιωματούχος την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων τριετούς διάρκειας ύψους 3 δις ευρώ.

Την ώρα που οι Αξιωματούχοι αντιπαρατίθενται για τις μελλοντικές ανάγκες της Ελλάδας, η Τρόικα έχει προχωρήσει στην κατάτμηση της βοήθειας που παρέχεται ήδη στη χώρα. Η Τρόικα αποδέσμευσε χθες 1 δις ευρώ ως μέρος της διελκυστίνδας για την υλοποίηση του προγράμματος.

Καθώς η εξάρτηση του ελληνικού προϋπολογισμού από το σχέδιο διάσωσης πλησιάζει στο τέλος της η ικανότητα της Τρόικα να πιέσει την κυβέρνηση για την προώθηση αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων μειώνεται, τόνισε ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

Η Ελλάδα πρέπει να σημειώσει «ταχεία πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί για την αποδέσμευση της δόσης του ενός δις ευρώ, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, JeroenDijsselbloem, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υποσχέθηκε την υλοποίηση των προαπαιτούμενων έως τις αρχές Αυγούστου. Αυτό θα επιτρέψει στο ΔΝΤ και στην ΕΕ να ξεκινήσουν τον πέμπτο και τελευταίο έλεγχο τον Σεπτέμβριο, με την προοπτική ολοκλήρωσης του προγράμματος στα τέλη του έτους. Αξιωματούχοι της Τρόικα επιστρέφουν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουν τεχνικούς ελέγχους και να προετοιμάσουν τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, όταν της ζητήθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

http://www.bloomberg.com/news/2014-07-07/greece-resists-troika-on-third-bailout-as-draghi-protests-delays.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: