Ερντογάν: Ένταση στις σχέσεις με ΗΠΑ λόγω Συρίας, ψυχρότητα με Ομπάμα




Ρεπορτάζ VOA News

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε να εννοηθεί ότι έχουν υποβαθμιστεί οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο Ομπάμα, εκφράζοντας παράλληλα απογοήτευση για την έλλειψη εμφανών αποτελεσμάτων στο θέμα της κρίσης στη Συρία.  Ο κ. Ερντογάν θα ήθελε άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία.

Σε δηλώσεις του προς τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι κάποτε μπορούσε να τηλεφωνήσει απ’ ευθείας στον Πρόεδρο Ομπάμα, αλλά τώρα οι συζητήσεις αυτές για το θέμα της Συρίας γίνονται σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Πάντως ο Τούρκος Πρωθυπουργός σημείωσε ότι μπορεί να μιλήσει απ’ ευθείας στον αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για το θέμα του Ιράκ.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε εδώ στην Ουάσιγκτον συνάντηση της Ομάδας Εργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουίλλιαμ Μπερνς και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Σχετική ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε «περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας και πως οι ΗΠΑ και οι Τουρκία μπορούν να ενισχύσουν την συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας, αντιτρομοκρατίας και προσφύγων, ιδιαίτερα όσον αφορά στις κρίσεις στη Συρία και το Ιράκ». Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, καθώς και των υπουργείων Άμυνας και απόρρητων πληροφοριών των δύο χωρών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: