ΕΚΤ: Χρήση μη συμβατικών μέσων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης




Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποδυθεί σε ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων μόνο σε περίπτωση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως πιθανόν μια άμεσα επικείμενη εκδήλωση του φαινομένου του αποπληθωρισμού, δήλωσε σήμερα η Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη ότι το ΔΣ υπήρξε «ομόφωνο στη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά εργαλεία (νομισματικής πολιτικής) εντός της εντολής του, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο».

Η Λαουτενσλέγκερ δήλωσε όμως ότι ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων κατ’ αρχήν είναι κάτι που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η ΕΚΤ, αλλά οι προϋποθέσεις για να το ενεργοποιήσει πρέπει να είναι «ιδιαίτερα αυστηρές».

«Μόνο σε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα σε περίπτωση άμεσα επικείμενης προοπτικής αποπληθωρισμού, θα μπορούσε κατά την άποψή μου να εξεταστεί η χρήση ενός τέτοιου εργαλείου», είπε η Λαουτενσλέγκερ σε μια ομιλία της στο Αμβούργο.

«Τέτοιοι κίνδυνοι όμως ούτε είναι αντιληπτοί, ούτε τους αναμένουμε», πρόσθεσε η ίδια.

Η σθεναρή αντίσταση την οποία προβάλλει η Λαουτενσλέγκερ στο τύπωμα χρήματος για την αγορά τίτλων κατά το υπόδειγμα των ΗΠΑ, δηλαδή ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αντανακλά τη γενικότερη αντίθεση από μια ευρύτερη μερίδα των διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ σε μια τέτοια πολιτική.

Εξάλλου ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο οποίος επίσης είναι μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τόνισε μετά τη συνέντευξη Τύπου του Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ δεν πρέπει να συνεχίσει να ασκεί μια υπερβολικά «χαλαρή» νομισματική πολιτική για υπερβολικά πολύ καιρό.

Η Λαουτενσλέγκερ, πρώην αντιπρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, είπε ότι ο πήχης για την ενεργοποίηση ενός ευρέος προγράμματος αγοράς τίτλων πρέπει να είναι ψηλά διότι οι παρενέργειες που θα έχει θα είναι επίσης σημαντικές.

Το γεγονός ότι ήδη τα επιτόκια στα κρατικά αξιόγραφα όπως και τα εταιρικά είναι ιδιαίτερα χαμηλά μπορεί να δημιουργήσει ψευδεπίγραφα κίνητρα και να στήσει παγίδες δημιουργώντας κινδύνους, επισήμανε η ίδια, προσθέτοντας πως για να ενεργοποιηθεί αυτού του είδους η πολιτική πρέπει να υπάρχει ένα κίνητρο το οποίο «δεν αμφισβητείται» από κανέναν.

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ

Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία εξετάζει μια σειρά νέων μέτρων που θα δυσχεράνουν μια ενδεχόμενη υποτίμηση των κεφαλαιακών στοιχείων των τραπεζών από τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρει άρθρο των Victoria Dendrinou και David Enrich στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Banks Face Added Capital Requirements”. Όπως δήλωσε στη WSJ, άτομο γνώστης των συζητήσεων, η εν λόγω σειρά μέτρων θα τερματίσει ενδεχομένως τη μακρόχρονη αντιμετώπιση του συνόλου των κρατικών ομολόγων ως αυτομάτως απαλλαγμένων από κινδύνους.

Οι προτεινόμενες αλλαγές της εδρεύουσας στην Ελβετία Επιτροπής της Βασιλείας, η οποία καθορίζει τους τραπεζικούς κανόνες σε διεθνές επίπεδο, θα μπορούσε να εξαναγκάσει τις τράπεζες για τη συγκέντρωση επιπρόσθετου κεφαλαίου ύψους πολλών $δις.

Παράλληλα, οι πιθανές τροποποιήσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα δώσουν απάντηση σε δύο από τα πλέον αμφιλεγόμενα χαρακτηριστικά της τραπεζικής λογιστικής. Και αυτό γιατί καταρχήν η αντιμετώπιση των κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες ως μη εχόντων κινδύνων αποτέλεσε κόκκινη γραμμή κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε.

Την ίδια στιγμή, τονίζεται, η διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να εκτιμήσουν το ρίσκο των δικών τους περιουσιακών στοιχείων συνέβαλε στην αντίληψη πολλών επενδυτών ότι τα κεφαλαιακά ποσοστά των τραπεζών δεν συνιστούν αξιόπιστους δείκτες για τη χρηματοπιστωτική τους κατάσταση.

http://online.wsj.com/articles/banks-face-added-capital-requirements-1404692554?mod=europe_home

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: