Έδεσαν ψιλό μαντήλι με τον οδικό χάρτη – ΜΟΕ όπως λέμε …οδοφράγματα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – www.philenews.com

Η τουρκική πλευρά θεωρεί πως ο οδικός χάρτης που έχει προτείνει έχει εισέλθει σε τροχιά εφαρμογής, κάνοντας λόγο για την έναρξη νέας φάσης στο τέλος Αυγούστου, με όλες τις προτάσεις να βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να παρασύρει τη διαδικασία σε μια πορεία επιβολής χρονοδιαγραμμάτων, εξέλιξη που δεν δέχεται  ποσώς η Λευκωσία. Άλλωστε, η μετάβαση στην τρίτη φάση της διαδικασίας προϋποθέτει μεν κατάθεση εγγράφων επί όλων των πτυχών, πλην όμως οι θέσεις πρέπει να συνάδουν με τα πλαίσια που έχουν καθοριστεί, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές. Επί του παρόντος, οι θέσεις της τ/κ πλευράς παραπέμπουν σε ένα δυσλειτουργικό, συνομοσπονδιακό μόρφωμα.

Στη χθεσινή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Μαυρογιάννη και Οζερσάι,  έχουν ανταλλαγεί έγγραφα και συνεχίσθηκε η συζήτηση πτυχών, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση των εκατέρωθεν θέσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ενημερωμένη πηγή, κάθε φορά που συναντώνται είτε οι Αναστασιάδης και Έρογλου είτε οι Μαυρογιάννης και Οζερσάι, επιβεβαιώνεται το χάσμα απόψεων. Ο λαλίστατος Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, έσπευσε μετά τη συνάντηση να δηλώσει ότι η τ/κ πλευρά υπέβαλε πρόταση για την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, αναφορικά με τα σημεία όπου δεν υπάρχει σύγκλιση, όπως οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Η ε/κ πλευρά υπέβαλε πρόταση για την Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία και τις παλαιές πράξεις. Οι δυο διαπραγματευτές θα πραγματοποιήσουν ειδική συνάντηση στις 18 Ιουλίου θα καταβληθεί προσπάθεια να οριστικοποιηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το κεφάλαιο αυτό δύσκολα θα κλείσει από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά προβάλλει ΜΟΕ, τα οποία ουσιαστικά διευκολύνουν τους σχεδιασμούς της για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ενδεχομένως να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα διάνοιξης και νέων οδοφραγμάτων. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων για τον αριθμό, φαίνεται πως μια φόρμουλα ενδεχομένως θα βρεθεί. Σημειώνεται ότι για τη Λευκωσία, η ε/κ πλευρά προτείνει δυο ακόμη οδοφράγματα, ένα στην περιοχή της Πύλης Πάφου και δεύτερο κοντά στην οδό Πενταδακτύλου, στην εντός των τειχών πόλη. Εάν ανοίξουν και τα δυο, τότε στη Λευκωσία θα λειτουργούν πέντε.

ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Αρκετός χρόνος αναλώθηκε στη χθεσινή συνάντηση για τις διαρροές. Ο Οζερσάι εξέφρασε παράπονα για τις διαρροές, κατηγορώντας την ε/κ πλευρά για σκοπιμότητα. Σημειώνεται ότι ο ίδιος κάνει συνεχώς δηλώσεις, πλείστες οι οποίες είναι εμπρηστικές. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι διαρροές δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στις συνομιλίες, αποτρέποντας τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία για την επίτευξη συγκλίσεων κατά το στάδιο του πάρε-δώσε.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η κάλυψη στον Τύπο θα ήταν πιο περιορισμένη, αν στη συνάντηση παρευρίσκονταν δημοσιογράφοι. Προσχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να παραβρεθούν στις συνομιλίες.

Ο ΑΚΙΝΤΖΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρέπει να ισορροπήσουν και να συνδυάσουν το ρεαλισμό με την ηθική, είπε ο βετεράνος Τ/κ πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο κ.  Ακιντζί,  είπε ότι χρειάζονται από τη μια οι ηθικές αξίες, αλλά από την άλλη χρειάζονται και η ρεαλιστική και συναισθηματική προσέγγιση των πραγμάτων, για το κοινό όραμα της επανένωσης της Κύπρου. Με τη λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε, η Ομόσπονδη Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ισραήλ κι άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα σχέση, η οποία θα φέρει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΑ ΜΟΕ

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, λέγοντας όμως παράλληλα ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συνολική διευθέτηση. Ο Έρογλου, κατά τη συνάντησή του με το νέο «δήμαρχο» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν κατά την τελευταία τους συνάντηση τα ΜΟΕ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να «ανοίξουν περισσότερες πόρτες». Ανέφερε ακόμη ότι η τ/κ πλευρά πρότεινε τη συνεργασία των δύο δημάρχων της Λευκωσίας, κατά την έκφρασή του. Ο Χαρμαντζί ανέφερε ότι “η επίλυση του προβλήματος της ανισότητας των δύο δημαρχείων θα είναι προς όφελος όλης της Κύπρου σε περίπτωση λύσης”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: