Διαιρεμένη η Δύση έναντι της Ρωσίας του Πούτιν




Στην δυσκολία λήψης νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της έλλειψης συναίνεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση της Indira A.R. Lakshmanan από την Ουάσιγκτον στο BLOOMBERG με τίτλο «Sanctions Vows Against Russia Called a Paper Tiger».

Σύμφωνα με πλειάδα Αμερικανών και Ευρωπαίων διπλωματών, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι ΗΠΑ έχουν διαμορφώσει σειρά προτάσεων που θα εμποδίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στην αγορά χρέους και στην τεχνολογία για ειρηνικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ η ΕΕ εξετάζει παρόμοια μέτρα. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει σχέδιο για την επιβολή αυτών των προτάσεων.

Η αδράνεια σχετικά με την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία οφείλεται στις διαφωνίες μεταξύ των 28 κ-μ της ΕΕ, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αλλά και εντός της κυβέρνησης Ομπάμα εάν θα πρέπει οι ΗΠΑ να κινηθούν μονομερώς χωρίς τους Ευρωπαίους.

Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «χάρτινη τίγρη» εξαιτίας των κενών απειλών που εκτοξεύουν επεσήμανε χθες ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής BobCorker στρεφόμενος κατά της κυβέρνησης Ομπάμα. Στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη ανάληψη μονομερούς δράσης, χωρίς τους Ευρωπαίους, καθώς δεν θέλουν να δημιουργήσουν μια διατλαντική ρήξη, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.  Από την άλλη πλευρά αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν νέες κυρώσεις και ότι οι εμπορικοί και οικονομικοί περιορισμοί έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη τον προηγούμενο μήνα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαδιμίρ Πούτιν, εκμεταλλεύεται τις διαφωνίες που εμποδίζουν τη λήψη αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, παίζοντας έντεχνα με τους φόβους των Ευρωπαίων, που εξαρτώνται από το εμπόριο και την ενέργεια της Ρωσίας, ενώ επιχειρηματολογούν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναμειχθούν στις ευρωπαϊκές υποθέσεις,  υποστήριξε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης και ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον AndrewWeiss, που ασχολείται με θέματα Ρωσίας στο CarnegieEndowmentforInternationalPeace, ο Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει ρήξη μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο Ρώσος ηγέτης κεφαλαιοποιεί μια αίσθηση που επικρατεί στην Ευρώπη ότι οι εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις που προτείνουν οι ΗΠΑ θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, χωρίς να επηρεάσουν τους Αμερικανούς.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στις νέες κυρώσεις που εξετάζουν οι ΗΠΑ περιλαμβάνεται η απαγόρευση σε αμερικανικές τράπεζες να αγοράζουν ή να πουλούν περιουσιακά στοιχεία ρωσικών τραπεζών, ενώ οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την διακοπή της χρηματοδότησης της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα. Εξετάζεται επίσης η απαγόρευση από τις ΗΠΑ πώλησης τεχνολογίας διπλής χρήσης, όπως εξαρτημάτων ελικοπτέρων, μηχανημάτων και γεωτρύπανων.  Το μέτρο ωστόσο αυτό θα είχε περιορισμένα αποτελέσματα εάν δεν επέβαλαν ανάλογες κυρώσεις και οι Ευρωπαίοι υποστηρίζει ο Robert Kahn του Council on Foreign Relations.

Η επόμενη δυνατότητα της ΕΕ για να συζητήσει τη λήψη νέων μέτρων κατά της Ρωσίας είναι η σύνοδος κορυφής στις 16 Ιουλίου. Όπως επισημαίνουν ωστόσο Ευρωπαίοι διπλωμάτες οι διενεργούμενες συνομιλίες με την Ρωσία για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία, δεν αφήνουν περιθώρια για τιμωρητικές δράσεις που θα απειλούσαν τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Αμερικανούς διπλωμάτες η απειλή πρόσθετων κυρώσεων έχει πλήξει την οικονομία της Ρωσίας δημιουργώντας αβεβαιότητα στις αγορές και αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις. Υπάρχει ωστόσο πάντα ο κίνδυνος, όπως επισημαίνει ο Robert Kahn να δημιουργηθεί αλματώδης άνοδος στις αγορές, μόλις σταματήσουν οι απειλές.

Η ανταπόκριση κάνει μνεία και στις διαφωνίες εντός της ΕΕ, καθώς χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Γαλλία και η Ελλάδα θέτουν εμπόδια στη λήψη νέων μέτρων για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Η Κύπρος, η Ιταλία και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης εξαρτώνται από τα ρωσικά κεφάλαια, το ρωσικό εμπόριο και τον τουρισμό, ενώ φοβούνται ότι θα πληγούν οι παραδοσιακά καλές τους σχέσεις, επισημαίνουν οι διπλωμάτες προσθέτοντας ότι χώρες όπως η Σλοβενία και η Ουγγαρία ανησυχούν για ρωσικά αντίποινα στην τροφοδότησή τους με ενέργεια. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη θεωρούν ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν μπούμερανγκ για τις οικονομίες τους καθώς ανακάμπτουν από την κρίση του ευρώ.

http://www.bloomberg.com/news/2014-07-10/sanctions-vows-against-russia-called-a-paper-tiger.html

Μείωση της δημοφιλίας της Ρωσίας παγκοσμίως μετά την επέμβασή της στην Ουκρανία καταγράφει έρευνα της PewGlobalAttitudes που δημοσιοποιήθηκε χθες, αναφέρει η MarjorieConnelly σε άρθρο της στην NEWYORKTIMES με τίτλο «PublicOpinionAgainstRussiaHardensAfterUkraineIntervention, PollFinds».

Μετά την στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας η Ρωσία είναι ευρέως αντιδημοφιλής στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στις ΗΠΑ. Ο Βλαδιμίρ Πούτιν δεν εμπνέει επίσης εμπιστοσύνη εκτός των συνόρων της χώρας του.

Οι αρνητικές διαθέσεις σε Αμερική και Ευρώπη αυξήθηκαν κατακόρυφα σε σχέση με ανάλογη έρευνα του 2013. Στην Πολωνία για παράδειγμα το 81% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για τη Ρωσία σε σχέση με το 54% το 2013. Η Ελλάδα, όπου το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική άποψη για τη Ρωσία, αποτελεί τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι διαθέσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες.

http://www.nytimes.com/2014/07/10/world/europe/public-opinion-against-russia-hardens-after-ukraine-intervention-poll-finds.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: