Δεν δίνει συνέχεια η Αθήνα στη διαμάχη Βενιζέλου-Θεοχάρους




Αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι «είναι άτοπο» να δοθεί συνέχεια στη διένεξη μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Ευρωβουλευτού του Δημοκρατικού Συναγερμού Ελένης Θεοχάρους, κρίνοντας ότι «η δήλωση του Yπουργού είναι σαφής», και ότι η Αθήνα «δεν έπαψε ποτέ να αντικρούει κάθε αμφισβήτηση από την Τουρκία της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να την εγκαλεί όποτε εκτρέπεται».

Ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι «σε μία περίοδο κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, η ενότητα που πολλοί ευαγγελίζονται πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη, και όχι με δηλώσεις προς πρόκληση εντυπώσεων».

Στο μεταξύ στενός συνεργάτης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς αντιμετωπίζουν οι διπλωματικές υπηρεσίες του υπουργείου τη σωρεία ανάλογων απαξιωτικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέπεμψε σε πρόσφατη απάντηση του κ. Βενιζέλου όταν ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ πάλι πώς αντιδρά η Αθήνα στην αντίδραση του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η χώρα του δεν αναγνωρίζει «την ύπαρξη Κυπριακής Δημοκρατίας», άρα για αυτό δεν θα πληρώσει την αποζημίωση ύψους 90 εκατ. ευρώ που επέβαλε στην Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

«Όταν μια χώρα δεν συμμορφώνεται σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπάρχουν μηχανισμοί που κινούνται, μέσω της Επιτροπής Υπουργών, υπάρχουν κυρώσεις, υπάρχει ένα πρόβλημα», είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: «H Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Τουρκία ως υποψήφιο προς ένταξη κράτος μέλος που αποδίδει και σημασία στην ευρωπαϊκή της προοπτική, γνωρίζει και της υπενθυμίζουμε συνέχεια, ότι τέτοιες δηλώσεις δεν την ωφελούν».

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή την παράδοση της ελληνικής στην ιταλική Προεδρία, επισήμανε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ, η Τουρκία κατάθεσε έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος – μέλος της ΕΕ, είναι εκλιπούσα, δηλαδή, “κλινικά νεκρή”.

Ρώτησε πώς απάντησε η ΕΕ και η Ελληνική Προεδρία και ειδικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Επίσης, η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε σε μία ακόμη παρασπονδία της Τουρκίας που, όπως είπε, ζητεί από Ευρωπαίους πολίτες, κάτοχοι κυπριακού διαβατηρίου, έγγραφη παραδοχή του όρου «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου», προκειμένου να τους δοθεί άδεια εισόδου στην Τουρκία.

Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε “απαράδεκτη αδράνεια” το γεγονός ότι, όπως είπε, ο κ. Βενιζέλος δεν απάντησε σε αυτές τις προκλήσεις.

Η Αθήνα, ζήτησε με ρηματική διακοίνωση και εξασφάλισε παρέμβαση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, που σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, αναφέρει ότι “κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου 2014, η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου”.

Εν τω μεταξύ άμεση ήταν και η αντίδραση του ίδιου του κ. Βενιζέλου ο οποίος ενέταξε την κ. Θεοχάρους σε «δήθεν πατριωτικούς κύκλους, που προσπαθούν να εμπορευτούν πολιτικά ή δημοσιογραφικά τις εθνικές ευαισθησίες».

Αναφέρθηκε σε «ανευθυνότητα με την  οποία μια ευρωβουλευτής επιχείρησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τη στιγμή που η απερχόμενη ελληνική προεδρία παρουσίαζε τον απολογισμό της δια του Πρωθυπουργού», και είπε ότι επ’ αυτού έχουν δοθεί στη δημοσιότητα κείμενα που είναι «και ευανάγνωστα  και απολύτως σαφή».Απέδωσε το θόρυβο που προκλήθηκε, σε «ανεύθυνες μικροκομματικές ή  προσωπικές δημαγωγίες για μια στιγμή δημοσιότητας  εν ου παικτοίς».

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: