Χάρφ: Η Χαμάς μπορεί να πλήξει το Μπεν Γκουριόν – “Χλωμή” η εκεχειρία




Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς διαθέτει ρουκέτες οι οποίες μπορούν να πλήξουν το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, αν και η ακρίβειά τους παραμένει περιορισμένη, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι οι δυνατότητες των αντιαεροπορικών πυραύλων της Χαμάς δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως το παλαιστινιακό κίνημα τους έχει χρησιμοποιήσει.

«Στη διάρκεια των συγκρούσεων που μαίνονται ρουκέτες της Χαμάς έχουν προσγειωθεί βόρεια του αεροδρομίου (Μπεν Γκουριόν), αν και η ακρίβειά τους παραμένει περιορισμένη», σημείωσε η Χαρφ.

«Δεν έχουμε λάβει επιβεβαίωση ότι η Χαμάς έχει εκτοξεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους στη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης, ή ότι η Χαμάς έχει πρόσβαση στο είδος των αντιαεροπορικών πυραύλων όπως αυτοί που κατέρριψαν το μαλαισιανό αεροσκάφος στην Ουκρανία», πρόσθεσε η ίδια.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) παρέτεινε κατά 24 ώρες την απαγόρευση για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τις πτήσεις προς και από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ. Ανάλογη απόφαση έχουν λάβει και άλλες ξένες εταιρείες.

Ο επικεφαλής της Χαμάς Μεσάαλ απέρριψε το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας με το Ισραήλ, αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας

Ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε σήμερα ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας μόνιμης εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αν δεν αρθεί πρώτα ο αποκλεισμός του παλαιστινιακού θύλακα.

«Όλοι ήθελαν να δεχθούμε μια εκεχειρία και μετά να διαπραγματευτούμε για τα δικαιώματά μας. Το απορρίπτουμε και θα το απορρίψουμε και στο μέλλον», δήλωσε ο Μεσάαλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ντόχα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για να αρθεί η πολιορκία», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Χαμάς.

«Είμαστε τα θύματα, όχι οι θύτες», κατήγγειλε ο ίδιος, ενώ κάλεσε τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν «ακλόνητοι».

Η άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που επιβλήθηκε το 2006, είναι ένα από τα αιτήματα της Χαμάς, που επιθυμεί επίσης το άνοιγμα των συνόρων του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση από το Ισραήλ των παλαιστίνιων κρατούμενων.

Ο Μεσάαλ σημείωσε εξάλλου ότι το κίνημά του «δεν είναι αντίθετο» στις προσπάθειες μεσολάβησης που έχουν γίνει, περιλαμβανομένης αυτής της Αιγύπτου, όμως με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουν «στον τερματισμό της επίθεσης και την άρση του αποκλεισμού».

«Ας συμφωνήσουν να υλοποιήσουν τα αιτήματά μας και μετά θα αποφασίσουμε για τον χρόνο της εκεχειρίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά ο Μεσάαλ επεσήμανε: «Ενδιαφερόμαστε πολύ για μια ανθρωπιστική εκεχειρία, όπως αυτή που συμφωνήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Χρειαζόμαστε ηρεμία για μερικές ώρες ώστε να απομακρύνουμε τους τραυματίες (. . .). Αυτό σημαίνει μια πραγματική εκεχειρία υποστηριζόμενη από ένα πραγματικό πρόγραμμα βοήθειας για τον λαό της Γάζας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: