Αναφερόμενη στην κατάρριψη του επιβατικού τζετ της Malaysian Airlines με 298 επιβαίνοντες από πύραυλο εδάφους στον ουκρανικό εναέριο χώρο, η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο στην έντυπη έκδοση της με τίτλο «Vladimir Putin Can Stop This War» (σελ. Α22), τη χαρακτηρίζει ως τη χειρότερη μέχρι στιγμής καταστροφή σε μια ολοένα και πιο βάρβαρη διαμάχη που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε τερματιστεί εδώ και πολύ καιρό.

Υποστηρίζει δε ότι ο άνθρωπος που μπορεί να σταματήσει την ουκρανική διαμάχη είναι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, αφενός καλώντας τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να σταματήσουν τις επιθέσεις τους, αφετέρου τερματίζοντας τη ροή χρημάτων και βαρέως οπλισμού σε αυτές τις ομάδες.

Παράλληλα, η σύνταξη της ΝΥΤ δηλώνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Obama ήταν πλήρως δικαιολογημένος στην ανακοίνωσή του για νέες κυρώσεις κατά της Ουκρανίας, οι οποίες αν και δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στάση του κ. Putin, θα καταστήσουν σαφές στον ίδιο – από κοινού με τις λιγότερο σκληρές, αλλά εξίσου σημαντικές κυρώσεις της ΕΕ – ότι η Δύση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στις θέσεις της στο θέμα της Ουκρανίας.

http://www.nytimes.com/2014/07/18/opinion/malaysia-airlines-plane-ukraine-putin-russia.html?hpw&action=click&pgtype=Homepage&version=HpHedThumbWell&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well&_r=0

Για το ίδιο θέμα, η σύνταξη της εφημερίδας WASHINGTON POST, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «The World must know whose weapon destroyed a passenger plane» υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν πρέπει να επιτρέψουν στη Ρωσία και στους πράκτορές της να καλύψουν το τρομερό έγκλημα με το τζετ των μαλαισιανών αερογραμμών.

Αντίθετα, συνεχίζει η εφημερίδα, θα πρέπει να επιμείνουν για μια διεθνή έρευνα, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο κατερρίφθη το αεροπλάνο και από πού προέρχονταν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του. Από την πλευρά της, τονίζεται, η κυβέρνηση Putin πρέπει να κληθεί να στηρίξει μια τέτοια έρευνα. Παράλληλα, οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν σε διαπλεκόμενα συμφέροντα να παρεμποδίζουν σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη στάση της έναντι της Ουκρανίας. Και προς τιμήν της, η κυβέρνηση Οbama ανακοίνωσε προχθές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν και όπως επισημαίνεται, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να αποτρέπει τη λήψη ισχυρότερων μέτρων που θα προκαλούσαν σοβαρή ζημιά στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα εξανάγκαζαν τον κ. Putin και τις ελίτ του να επιλέξουν ανάμεσα στην επίθεση στην Ουκρανία και το οικονομικό μέλλον της Ρωσίας.

http://www.washingtonpost.com/opinions/after-malaysian-plane-tragedy-in-ukraine-us-must-increase-sanctions-on-russia/2014/07/17/5a9667dc-0ddc-11e4-b8e5-d0de80767fc2_story.html

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΥΤΙΝ

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο «Putin’s Latest Escalation», επισημαίνεται ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν στο θέμα της Ουκρανίας είναι παρελκυστική και χαρακτηρίζεται από «εξαπάτηση και στρατηγική ασάφεια» η οποία αποσκοπεί να αποφύγει αυστηρότερες κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, επιτυγχάνοντας παράλληλα και τις ρωσικές επιδιώξεις στην Ουκρανία.

Σε σχετικό άρθρο του αμερικανού στρατηγού και επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Phil Breedlove, στην Wall Street Journal με τίτλο «The Meaning of Russia’s Military Campaign Against Ukraine», επισημαίνεται ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία είναι κάθε άλλο παρά αμυντικού χαρακτήρα.   Η Ρωσία πέτυχε την αποσταθεροποίηση ενός ευρωπαϊκού κράτους και την αλλαγή των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να προσαρμοστεί η στρατηγική του ΝΑΤΟ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: