Αμανέ για ‘’εκλιπούσα’’ από Οζερσάι – Θέλει μετεξέλιξη του κράτους




Του Κώστα Βενιζέλου, www.philenews.com

Η τουρκική πλευρά ζητά όπως η συμφωνία στο Κυπριακό ισχύσει αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα και δεν αποδέχεται την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε τώρα ούτε και μετά τη λύση. Εναρμονίζεται, άλλωστε, πλήρως με τη θέση της Άγκυρας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα. Χθες στη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε έγγραφο για τους ομοσπονδιακούς νόμους, παλαιές πράξεις και μεταβατικές περιόδους και η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε θέσεις για το ζήτημα εγκατάστασης και διαμονής στις συνιστώσες πολιτείες. Συζητήθηκε, επίσης, επί μακρό το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, στο έγγραφο της αναφέρει πως η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι μέλος του ΟΗΕ από το 1960 και της Ε.Ε. από το 2004, θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τη συμφωνία. Επισημαίνει πως μετά τη συμφωνία και την αποδοχή της από τα δημοψηφίσματα, θα πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος για μετεξέλιξη του κράτους σε ομοσπονδία, για τη διεξαγωγή εκλογών και τη λειτουργία θεσμών.

Η τουρκική πλευρά, κινούμενη στη λογική του σχεδίου Ανάν, ζητά ουσιαστικά τη διάλυση των δυο οντοτήτων και τη δημιουργία ενός καινούργιου, που θα συγκροτείται από τα δυο συνιστώντα κρατίδια.

Στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διαφωνίες παραμένουν σημαντικές. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί το κοινοτικό κεκτημένο και να μην υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις. Η τουρκική πλευρά δεν θέλει να ακούσει για εφαρμογή του κεκτημένου ενώ ζητά μόνιμες παρεκκλίσεις, που θα καταστούν και πρωτογενές δίκαιο.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση  είπε ότι το θέμα των μεταβατικών περιόδων περιλαμβάνεται στα «ακανθώδη ζητήματα, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν στο κατά πόσον θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος ή αν η δομή της ε/κ πλευράς θα μετατραπεί σε ομοσπονδία». Σε κάθε περίπτωση, είπε, θα υπάρξει μια «νέα εταιρική σχέση και το πώς θα σχηματιστεί αυτή, συνδέεται στενά με τις διευθετήσεις για τις μεταβατικές περιόδους».  Ο κ. Οζερσάι είπε πως χθες κατέθεσε πρόταση για το ζήτημα της εγκατάστασης και διαμονής στις συνιστώσες πολιτείες σημειώνοντας ότι «για την προστασία της διζωνικότητας, θα πρέπει να τεθεί όριο στην εγκατάσταση από τη μία συνιστώσα πολιτεία στην άλλη».Σύμφωνα με τον Τ/κ διαπραγματευτή, η πρόταση της τ/κ πλευράς αφορούσε «τον αριθμό, το πώς θα εφαρμοστούν αυτοί οι περιορισμοί και σε ποιο βαθμό θα ισχύουν τα πολιτικά δικαιώματα», αυτών που εγκαθίστανται από τη μια πολιτεία στην άλλη.

Οι δυο διαπραγματευτές προετοίμασαν και τις συναντήσεις των Αναστασιάδη και Έρογλου, που θα γίνουν την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Ξενίζουν οι δηλώσεις του Γ.Γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ

Οι αντιδράσεις για τα όσα ανέφερε ο Γ.Γ. του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιος Μητσιάλης, για «αμοιβαίες υποχωρήσεις», για μη επίρριψη ευθυνών καθώς και το φραστικό σαρδάμ για τ/κ «λαό», οδήγησαν τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Ευάγγελο Βενιζέλο να εκδώσει δήλωση για το Κυπριακό. Η δήλωση, που δεν αναφέρεται στον κ. Μητσιάλη, αφορά το πλαίσιο λύσης και κανένας ανυποψίαστος δεν μπορεί να τη θεωρήσει ως διορθωτική των όσων ανέφερε ο κ. Μητσιάλης. Ο κ. Βενιζέλος είπε πως «η λύση του Κυπριακού κινείται εντός του  πλαισίου των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου που προνοεί για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι πάρα πολύ απλό. Όλα κινούνται, υποχρεωτικά, εντός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής, όπως αυτή έχει ήδη οριοθετηθεί, από τον Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο Μακάριο, το 1977», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου έκανε λόγο για ακατανόητες και απαράδεκτες δηλώσεις του Αναστάσιου Μητσιάλη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο, οι οποίες\ όπως ανέφερε, ξενίζουν. Ο κ. Ομήρου είπε αρχικά ότι η εθνική ομοψυχία Κύπρου Ελλάδας πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και διερωτήθηκε πώς μπορεί ζητά «αμοιβαίες υποχωρήσεις» ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, όταν η ε/κ πλευρά τα τελευταία 40 χρόνια προέβη σε σειρά υποχωρήσεων σε βαθμό που τίθεται σε κίνδυνο η φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Ακόμη, ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε τι εννοεί ο κ. Μητσιάλης με την αναφορά του σε μη «επίρριψη ευθυνών στη μια ή την άλλη πλευρά». Εννοεί ότι πρέπει να παραμένει στο απυρόβλητο η τουρκική πλευρά η οποία επιμένει στη γνωστή και αδιάλλακτη στάση της, διερωτήθηκε.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Πόλυς Παλλήκαρος, χαρακτήρισε τουλάχιστον ατυχείς τις δηλώσεις και επισήμανε πως «ο κυπριακός ελληνισμός στον αγώνα του για απελευθέρωση και άρση της κατοχής προσβλέπει πολλά στη στήριξη της Ελλάδας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: