Ακονισμένοι για… καυγά οι αρχηγοί




Πρώτη δοκιμή σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση της ακολουθούμενης στρατηγικής στο Κυπριακό. Μετά την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα κόμματα, ημερομηνίας 7 Ιουλίου, με την οποία τους ζητά «τεκμηριωμένες θέσεις» για αλλαγή της στρατηγικής, σήμερα αναμένεται να κατατεθούν έγγραφα με εισηγήσεις. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, οι δημόσιες αντιπαραθέσεις αναμένεται ότι θα μεταφερθούν και εντός της αιθούσης του Εθνικού Συμβουλίου και πολλά θα εξαρτηθούν από τα ισοζύγια δυνάμεων που θα διαμορφωθούν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως διατύπωσε την επιστολή προς τα κόμματα, επενδύει και στη στήριξη του ΑΚΕΛ, το οποίο δεν παραλείπει να ασκεί κριτική στον Νίκο Αναστασιάδη για το γεγονός ότι «κλώτσησε» τις συγκλίσεις 2008-2012. Εάν, ωστόσο, το ζητούμενο είναι να εγκαταλειφθεί ή όχι η ακολουθούμενη στρατηγική, τότε Πρόεδρος, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα συμπορευθούν, στηρίζοντας την επιλογή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος στην επιστολή του καλεί τα κόμματα να απαντήσουν με την κατάθεση θέσεων «εάν θα επιμείνουμε στις συμφωνίες κορυφής και στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου» και εάν θα αναζητηθεί ένα λύση εκτός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας». Ένα δίλημμα που θα διαμορφώσει μπλοκ εντός του Εθνικού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε, στο μεταξύ,  επιστολές από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, στις οποίες καυστηριάζουν τόσο τη διαδικασία που υιοθέτησε για τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ( χρόνος που δόθηκε για προετοιμασία και κατά πόσο θα ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση) όσο και για την ουσία, που αφορά τον τρόπο που θέτει τα ζητήματα.

Είναι, πάντως, εκτίμηση πολλών που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο ότι δεν αναμένεται σήμερα να υπάρξει αποτέλεσμα. Η κατάθεση εγγράφων από τα κόμματα, που δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια προσπάθεια για σύνθεση απόψεων. Ωστόσο, τούτο θα διαφανεί από τις προθέσεις τόσο του Προέδρου όσο και των κομμάτων και από τη μορφή που θα πάρει η συζήτηση.

Μαζί με την επιστολή, ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε στα κόμματα και δεκασέλιδο έγγραφο, το οποίο παρουσιάζει τις θέσεις των δυο πλευρών, που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν το χάσμα απόψεων που υπάρχει, γεγονός που επιβάλλει συζήτηση, στο επίπεδο του Εθνικού, των δεδομένων που διαμορφώνονται στο πεδίο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: