Ομπάμα: Φοβερή τραγωδία – Εκτακτη συνεδρία του Σ.Α.




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είναι μια «φοβερή τραγωδία» και ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη για να συμβάλουν να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Ο Ομπάμα είπε ότι αξιωματούχοι ερευνούν εάν Αμερικανοί πολίτες επέβαιναν στο αεροσκάφος. «Φαίνεται πως είναι μια φοβερή τραγωδία» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν κάθε δυνατή στήριξη για να βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη και για ποιο λόγο» συνέχισε ο ίδιος στην αρχή μιας ομιλίας που εκφώνησε για τις υποδομές μεταφορών στο Ούλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ (ανατολικές ΗΠΑ).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία σήμερα (Παρασκευή) μετά την συντριβή ενός μαλαισιανού επιβατικού αεροσκάφους στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής που είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατοι και οι 295 άνθρωποι που είναι γνωστό ότι επέβαιναν σε αυτό.

Διπλωμάτες δήλωσαν αρχικά ότι η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα γινόταν στις 15:00 σήμερα (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας), αργότερα όμως ανέφεραν ότι ενδέχεται να επισπευσθεί και να γίνει το πρωί (τοπική ώρα).

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Αμερικανός Τζέφρι Φέλτμαν, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη συνεδρίαση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Photo by Pete Souza via White House

MALAYSIA-AIRLINES-OYKRANIA01-17JULY2014

Νεκροί επιβάτες και πλήρωμα – Ο Ποροσένκο “δείχνει” Μόσχα για την πτώση του Μπόιγκ 777

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι «δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που συνετρίβη λίγο νωρίτερα στην ανατολική Ουκρανία να «καταρρίφθηκε».

«Είναι η τρίτη τραγική περίπτωση τις τελευταίες ημέρες, μετά τα αεροπλάνα An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία καταρρίφθηκαν (. . .) από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, προτού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

O ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Αλεξάντερ Μποροντάι κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών.

«Προφανώς πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας» είπε ο Μποροντάι στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya 24. Το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο μεταξύ ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή» αυτή, δήλωσε η εκπρόσωπός του Όλγκα Λάπο.

Λίγο νωρίτερα ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, ο Αντόν Γκερασένκο, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι οι 295 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της Malaysia Airlines σκοτώθηκαν όταν αυτό συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που συνετρίβη σήμερα στην ανατολική Ουκρανία είναι νεκροί, δήλωσε ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας. “Οι 280 επιβάτες και το 15μελές πλήρωμα είναι νεκροί”, έγραψε ο Αντόν Γκερασένκο στη σελίδα του στο Facebook. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μπόινγκ 777 καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ το Μπόινγκ 777 που εκτελούσε την πτήση ΜΗ-17 χάθηκε από τα ραντάρ ενώ βρισκόταν σε υψόμετρο 10.000 μέτρων και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τον ρωσικό εναέριο χώρο. “Άρχισε να πέφτει και κατόπιν βρέθηκε να καίγεται εντός του ουκρανικού εδάφους”, ανέφερε μια πηγή της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο Γκερασένκο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. Ωστόσο Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι κάτοικοι της περιοχή έχουν ήδη εντοπίσει τα φλεγόμενα συντρίμμια του αεροπλάνου.Το Μπόινγκ εντοπίστηκε να φλέγεται στο έδαφος, σε μια περιοχή όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονταν συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών. Μια άλλη πηγή είπε ότι συνετρίβη στο Τορέζ, κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ της περιφέρειας του Ντονέτσκ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.

Η εταιρεία Malaysia Airlines επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «έχασε κάθε επαφή» με το αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση MH 17 από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας με προορισμό την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ. Η εταιρεία ανέφερε ότι υποστηρίζει ότι η τελευταία επαφή που είχε με το αεροσκάφος της ήταν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

MALAYSIA-AIRLINES02-08march2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΟΣΗ: Αεροσκάφος με 295 επιβάτες κατερρίφθη στην Ουκρανία

Το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών που κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία κατερρίφθη ενώ πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι το Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αεροσκάφος μετέφερε 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα.

Σύμφωνα με πηγή της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπλοΐας το αεροσκάφος δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο όταν ήταν αναμενόμενο και κατέπεσε κοντά στην πόλη Σαχτάρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Διασώστες του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ουκρανίας μεταβαίνουν ήδη στην περιοχή αυτή. Ένα μέρος της περιφέρειας του Ντονέτσκ ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ένα επιβατικό αεροσκάφος των αερογραμμών της Μαλαισίας συνετρίβη στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγές της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Σύμφωνα με το Ιντερφάξ το αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ μετέφερε 295 ανθρώπους και εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ. Η πληροφορία αυτή έχει επιβεβαιωθείαπό διάφορες πηγές.

Το επιβατικό αεροσκάφος των αερογραμμών της Μαλαισίας κατερρίφθη στο έδαφος της Ουκρανίας, περίπου 50 χλμ από τα σύνορα με τη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγές της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Σύμφωνα με το Ιντερφάξ, το αεροσκάφος μετέφερε 295 ανθρώπους – 280 επιβάτες και 15 μέλη πληρώματος – και εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ.

Το αεροσκάφος πετούσε στα 10.000 πόδια και δεν εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ρωσίας, διευκρίνησαν οι ίδιες πηγές της ρωσικής πολιτικής αεροπορίας. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από άλλη πηγή.

Νωρίτερα το Κίεβο είχε κατηγορήσει την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι κατέρριψε χθες ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25, το οποίο εκτελούσε «αποστολή στον εναέριο χώρο της (ανατολικής) Ουκρανίας». «Το αεροσκάφος μας κατερρίφθη, ο πιλότος κατάφερε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης.

Επίσης το Κίεβο είχε ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κατέρριψε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-26, το οποίο συνετρίβη τη Δευτέρα όχι μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP, DPA

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: