Στο σεργιάνι Ναμί και Οζερσάι, πάνε Σουηδία-Σ. Αραβία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι βρίσκεται στη Σουηδία για επαφές στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί αναχωρεί για τη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει σε σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους και επιδιώκει τις διεθνείς επαφές και παρουσίες ενώ με τη στάση της οδηγεί τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων βαθμηδών σε ναυάγιο. Είναι πρόδηλο πως μεθοδικά και συστηματικά η τουρκική πλευρά ενεργοποιεί το σχέδιο Β΄, που δεν αφορά τη λύση αλλά την αποδοχή από τρίτους της οντότητας, του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, συνοδευόμενος από την ομάδα του, δίνει συνέχεια στις επισκέψεις σε διάφορες πρωτεύουσες, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που του έχει προσφέρει η λεγόμενη χιαστή διαδικασία. Η επίσκεψη του στην Αθήνα, στα πλαίσια συμφωνίας για μετάβαση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα, έχει ανοίξει το δρόμο στο κατοχικό καθεστώς για επαφές με ξένες κυβερνήσεις. Σημειώνεται πως ο Κουντρέτ Οζερσάι αξιοποιεί πλήρως τις προσκλήσεις αυτές, που φαίνεται να ακολουθεί η μια την άλλη( προηγήθηκαν επαφές, μεταξύ άλλων,  σε Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες ενώ έχει μεταβεί και στις ΗΠΑ).

Γίνεται λόγος για υψηλού επιπέδου επαφές για το Κυπριακό που πραγματοποιεί από χθες και μέχρι σήμερα στο σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών, στη Στοκχόλμη, ο Οζερσάι. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζερσάι και η ομάδα του «συζητούν με εκπροσώπους της σουηδικής διπλωματίας τις δυνατότητες συνδρομής των διεθνών παραγόντων στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, παραθέτοντας ταυτοχρόνως τις προτάσεις της Τουρκικής Κοινότητας της Κύπρου, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η όλη προσπάθεια».

Όπως συναφώς ανέφερε ο ίδιος ο Οζερσάι, ανάλογες  ενέργειες θα εξακολουθήσουν να γίνονται από μέρους του προς διάφορες κατευθύνσεις ανά το παγκόσμιο, προκειμένου να προβάλλονται οι τουρκικές θέσεις και επιδιώξεις. «Αν θέλουμε να ακουστεί η φωνή των Τουρκοκυπρίων και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις και τα οράματα τους, θα πρέπει να γίνουμε ορατοί σε όλα τα μέρη του κόσμου και θα πρέπει να συνεχίσουμε ακούραστα να τις εκφράζουμε μέσα από διπλωματικές επαφές», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζέρσαϊ.

Ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής είπε ακόμα ότι οι επαφές που πραγματοποιεί η τουρκοκυπριακή πλευρά τους τελευταίους τέσσερις μήνες θα συνεχιστούν, αυξάνοντας και τη συχνότητά τους, με στόχο να ακουστεί η φωνή των Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί μεταβαίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία, όπου θα συμμετάσχει στην 41η Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας. Ο ψευδοϋπουργός θα πραγματοποιήσει  στην Τζέντα και διμερείς επαφές. Το πεδίο της Ισλαμικής είναι γνώριμο για την τουρκική πλευρά και παρά τα κάποια εμπόδια που υπάρχουν, τυγχάνει θετικής υποδοχής.

ΕΠΑΦΕΣ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ο Βρετανός Πρέσβης στην Αγκυρα Ρίτσαρντ Μουρ βρίσκεται στην Κύπρο και πραγματοποιεί ενημερωτικές επαφές για το Κυπριακό. Συνοδεύομενος από τον πρέσβη της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ και από αξιωματούχο του Φόρείν Όφις, χθες είχαν διαδοχικές συναντήσεις. Συναντήθηκαν χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη ενώ μετέβησαν και στα κατεχόμενα για να δουν τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

ΕΡΟΓΛΟΥ: «Ξανανοίγουν κεφάλαια οι Ε/Κ»

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι διαπραγματεύσεις προχωρούν αργά και ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται δύο φορές τον μήνα ενώ οι διαπραγματευτές θα έχουν συναντήσεις μια φορά την εβδομάδα.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Φινλανδίας και Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία Martti Ahtisaari, αναφέρθηκε στο κεφάλαιο της ΕΕ. Είπε ότι το θέμα αυτό είχε καλυφθεί στο παρελθόν αλλά ανοίγει ξανά καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει διαφορετικές ιδέες, όπως και για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

Για το κεφάλαιο της οικονομίας, είπε ότι σχεδόν υπάρχει μια συμφωνία, ενώ για το κεφάλαιο των περιουσιών είπε ότι ακόμη συζητείται προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις. Για το εδαφικό, είπε ότι η τ/κ πλευρά έδωσε κάποιες προτάσεις, ενώ για το κεφάλαιο των εγγυήσεων ανέφερε ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις οφείλουν να συμμετέχουν στον διάλογο. Υποστήριξε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό καθώς η νέα ηγεσία των Ε/κ δεν αποδέχεται τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν. Οι επόμενες συναντήσεις των ηγετών, είπε, είναι στις 23 του Ιούνη και στις 7 του Ιούλη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε αυτές τις συναντήσεις θα υπάρξει πρόοδος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: