Σνόουντεν: Οι αποκαλύψεις ενίσχυσαν το δημόσιο συμφέρον




Επί μιάμιση περίπου ώρα ο Εντουαρντ Σνόουντεν, μέσω απευθείας τηλεοπτικής σύνδεσης με τη Μόσχα, συμμετείχε στη συζήτηση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την βελτίωση της προστασίας των πληροφοριοδοτών.

Ο Σνόουντεν απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του υπέβαλαν τα μέλη της Επιτροπής ακόμη κι` όταν τον ρώτησαν αν η Ρωσία που τον φιλοξενεί τώρα, εμπλέκεται σ` αυτό το όργιο παρακολουθήσεων που είχε αποκαλύψει.

Η απάντηση του υπήρξε έμμεση, αναφέροντας μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες που, όπως είπε, παρακολουθούν, μέσω των μυστικών υπηρεσιών τους, τη διαδικτυακή και ηλεκτρονική δραστηριότητα όλων, σχεδόν, των πολιτών τους. Η Γερμανία, η Αγγλία, η Ελβετία, η Γαλλία ήταν μερικές απ` αυτές που ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ωστόσο, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι εκείνες που είχαν καταφέρει να παρακολουθούν, να συγκεντρώνουν και να αποθηκεύουν όλα τα ηλεκτρονικά προσωπικά δεδομένα και της ηλεκτρονικές επικοινωνίες, των ίδιων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μη κυβερνητικών Οργανώσεων και εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Πρόκειται για μία μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας, είπε, υποστηρίζοντας ότι είχε το καθήκον να προβεί σ` αυτές τις αποκαλύψεις για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για τους κινδύνους που την απειλούν.

Επέμεινε ιδιαιτέρως στο ό,τι αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως βασικό συμπέρασμα, είναι ότι όλα τα προσωπικά δεδομένα και οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες των Ευρωπαίων πολιτών, είναι φέιγ βολάν στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αλλά και των περισσότερων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Για μία ακόμη φορά ο Εντουαρντ Σνόουντεν υποστήριξε, στη μέσω web tv παρέμβαση του από τη Μόσχα, ότι στόχος της διοχέτευσης των αποκαλύψεων του στον Τύπο δεν ήταν να προκληθεί ζημιά στο σύστημα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Επρόκειτο για μία μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών, από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ήταν καθήκον μου ν` αποκαλύψω αυτά τα προγράμματα, υποστήριξε.

Θα μπορούσα αλλά δεν το επέλεξα να αναρτήσω όλες αυτές τις αποκαλύψεις στο διαδίκτυο, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι διάλεξε τον Τύπο να διοχετεύσει τις πληροφορίες του διότι, όπως τόνισε, ο Τύπος μπορεί να έχει διαβουλεύσεις με την αμερικανική Κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι, παρά τις αποκαλύψεις του, τηρήθηκε η ισορροπία μεταξύ εθνικής ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος.

Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε, ότι οι αποκαλύψεις μου ενίσχυσαν το δημόσιο συμφέρον, με την έννοια ότι οι άνθρωποι έμαθαν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι στα χέρια μυστικών υπηρεσιών, που δεν λογοδοτούν γι` αυτό.

Από την άλλη, κατέληξε, δεν βλέπω να έχει προκληθεί καμία ανεπανόρθωτη ζημιά στο σύστημα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: