Προκλήσεις για την Ε.Ε. μετά τις ευρωεκλογές




Στον απόηχο των Ευρωεκλογών και με τη διαδικασία εκλογής νέου Πρόεδρου της Κομισιόν να αναμένεται μακρά, τα Αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να φιλοξενούν ρεπορτάζ, αναλύσεις και κύρια άρθρα, σε αναζήτηση των αιτίων της εντυπωσιακής ενίσχυσης της ακροδεξιάς ανά την Ευρώπη αλλά και των επόμενων βημάτων για την Ε.Ε. και τους ηγέτες της.

Σε κύριο άρθρο τους με τίτλο The Fringe Gets Bigger, οι New York Times επιχειρούν να κατευνάσουν την έντονη ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι οι Ευρωεκλογές, συνήθως έχουν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής και σε μεγάλο βαθμό, χρησιμοποιούνται από τους ψηφοφόρους για να τιμωρήσουν τους εθνικούς τους ηγέτες και κυβερνήσεις και ως εκ τούτου, το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν απειλείται άμεσα. Ωστόσο, η σύνταξη της εφημερίδας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρόκληση για τους ηγέτες της Ευρώπης είναι να βρουν τρόπους να επιλύσουν τις εντάσεις μεταξύ της Ένωσης και των 28 εθνικών ταυτοτήτων που εκπροσωπούν.

Αναφερόμενη στην επιλογή του νέου Προέδρου της Κομισιόν, η συντακτική ομάδα της εεφημερίδας υποστηρίζει ότι στόχος του νέου προέδρου θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και ταυτόχρονα η έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου για ζητήματα όπως η μετανάστευση αλλά και το κατά πόσο η Ε.Ε. έχει καταστεί πολύ παρεμβατική και εξουσιαστική.

http://www.nytimes.com/2014/05/29/opinion/the-fringe-gets-bigger.html

Σε ρεπορτάζ/ανάλυση, επίσης στους New York Times με τίτλο Leader of French FarRight Hopes to Fix Europe From the Inside” ο Andrew Higgins, σχολιάζοντας τη χθεσινή θριαμβευτική εμφάνιση της κερδισμένης των Ευρωεκλογών στη Γαλλία, ηγέτιδας του κόμματος του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen, εκφράζει την εκτίμηση ότι η κα LePen δεν θα πετύχει και πολλά, διότι παρά το γεγονός ότι τα διάφορα δεξιά κόμματα της Ευρώπης έχουν την κοινή επιθυμία να βάλουν τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών στην άκρη και να ενισχύσουν τις πολιτικές σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ τους δεν έχουν ιδιαίτερες συμπάθειες.

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, προκειμένου να σχηματίσει μια επίσημη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, η κα Le Pen θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον 25 βουλευτών από 7 χώρες. Για την ώρα, η κα Le Pen έχει τη στήριξη βουλευτών από πέντε χώρες και επιπλέον το Βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας έχουν αποκλείσει συνεργασία με το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, ενώ η ίδια η κα Le Pen έχει αποκλείσει συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και το Jobbik της Ουγγαρίας, διότι είναι κόμματα εθνικιστικά που έχουν ασπασθεί τον αντι-Σημιτισμό.

http://www.nytimes.com/2014/05/29/world/europe/leader-marine-le-pen-of-french-far-right-hopes-to-fix-europe.html

Παραθέτουμε τίτλους και links άλλων σχετικών δημοσιευμάτων:

“Europe’s Right Turn”– περιοδικό Time (Charlotte McDonald-Gibson): http://time.com/135038/europes-right-turn/

“Berlin watches France’s eurosceptic upheaval with despair” – Financial Times (Stefan Wagstyl): http://www.ft.com/intl/cms/s/0/70600032-e659-11e3-9a20-00144feabdc0.html#axzz338AZu9ha

“Stalemate looms on EU’s top job”Financial Times: http://www.ft.com/intl/cms/s/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: